Krediet van pandjeshuis: voor- en nadelen

Krediet van pandjeshuis: voor- en nadelen Elk jaar zoeken duizenden klanten hun toevlucht tot het pandjeshuis, ook wel "bank van lening" genoemd. Groot voordeel van een lening bij het pandjeshuis is dat die voor iedereen en op elk gewenst moment mogelijk is. Klanten staan niet in met hun persoonlijk vermogen zoals bij een lening van de bank. Ze maken dus geen schulden, maar staan garant met hun onderpand.

Wat is een pandjeshuis?

Een pandjeshuis, ook wel bank van lening genoemd, is een bedrijf dat tegen inlevering van waardevolle voorwerpen en kostbaarheden leningen (pandkrediet) verstrekt. Pandjeshuizen zijn in vrijwel elke stad vertegenwoordigd.

Kostbaarheden in ruil voor contant geld

In de etalage van pandjeshuizen pronken doorgaans waardevolle sieraden: een parelketting, een gouden Rolex, een fijn bewerkte diadeem. Voorwerpen die door hun eigenaren in ruil voor contant geld werden ingegeven. Omdat steeds meer mensen op zoek zijn naar een snelle lening floreren pandjeshuizen als nooit tevoren. Daarbij speelde in de voorbije jaren uiteraard ook de verhoogde goudprijs een rol van betekenis, want klanten kregen daardoor immers meer geld voor hun sieraden.

Taxatie van voorwerpen staat centraal

Pandjesbazen hebben in de regel een speciale opleiding afgerond waarbij taxatie van voorwerpen een grote rol speelt. Bovendien organiseren sommige pandhuizen speciale cursussen om die vaardigheden nog te verbeteren. Men leert er bijvoorbeeld hoe men de waarde van edelstenen dient te taxeren.

Hoeveel wordt er betaald voor een onderpand?

Hoeveel geld er wordt betaald voor verpande voorwerpen, hangt onder andere af van de ouderdom ervan en de restwaarde. Maar ook het pandjeshuis zelf speelt een rol: het uit te betalen bedrag is sterk afhankelijk van de pandjesbaas. Daarom moeten consumenten indien mogelijk de aanbiedingen van meerdere pandhuizen vergelijken.

Hoe werkt pandkrediet?

  • een klant (de pandgever) brengt de te belenen voorwerpen naar het pandjeshuis en overlegt een identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of gelijkaardig document);
  • de pandjesbaas onderzoekt dan of hij het voorwerp, bijvoorbeeld een dure horloge of een fotocamera kan/wil accepteren;
  • vervolgens doet hij de klant een leningvoorstel. De rente die de pandjesbaas in rekening kan brengen is wettelijk geregeld;
  • als de deal doorgaat, worden de overeengekomen voorwaarden schriftelijk vastgelegd in een speciale pandovereenkomst.

Welke voorwerpen zijn geschikt voor belening?

In principe kunnen alle roerende goederen worden beleend, met uitzondering van dieren:
  • van iPhone;
  • of het zilveren bestek uit de erfenis van oma;
  • tot aan de auto;
  • ja, zelfs gouden tanden zijn denkbaar.

Het komt tegenwoordig nog maar zelden voor dat klanten hun bontjas ter verpanding ingeven; In plaats daarvan biedt men eerder een dure leren jas of een een fijn bewerkte handtas aan.

Elektronica minder geschikt

Bij elektronische apparaten zoals computers, televisies, stereo-installaties of mobiele telefoons, kunnen er echter problemen zijn. Omdat er vrijwel continu nieuwe apparaten op de markt verschijnen, is de waardevermindering aanzienlijk. Sommige pandjeshuizen accepteren eigenlijk alleen zo goed als nieuwe apparaten.

Wat kost pandkrediet?

De kosten en vergoedingen voor pandkrediet zijn opgenomen in de pandovereenkomst. Naast een maandelijks bedrag aan rente kan er ook sprake zijn van vergoedingen voor de schatting/taxatie van de objecten en een veilige en professionele opslag en verzekering ervan.

Bijkomende kosten een nadeel

Consumentenorganisaties manen tot voorzichtigheid met betrekking tot de kosten van pandkrediet. In vergelijking met roodstaan of een lening van de bank kan pandkrediet door de bijkomende kosten immers erg duur uitpakken.

Slechte BKR-notering vormt geen probleem

Wie korte tijd geld nodig heeft en in het bezit is van een voor verpanding geschikt object, is bij de bank van lening aan het juiste adres. Ook klanten die bijvoorbeeld als gevolg van een slechte BKR-notering geen krediet meer krijgen, komen op deze manier snel en gemakkelijk aan geld .

Onder verpanders zijn volgens de branche ook veel terugkerende klanten. Ook zijn middenstanders in toenemende mate op zoek naar pandjeshuizen om een lening of een overbruggingskrediet te krijgen. Een mooi voorbeeld in dit verband is de arts die zijn praktijkruimte wil opknappen en daarvoor zijn muntverzameling verpandt.

Hoeveel geld kan je lenen bij het pandjeshuis?

Hoe hoog de lening is, hangt af van het betrokken pandjeshuis en de waarde van het gedeponeerde onderpand. Veel pandhuizen bieden korte leningen van 10 tot 100.000 euro aan. Slechts bij hoge uitzondering is er sprake van extreme lage leningen, bijvoorbeeld 25 euro. Dat loont meestal niet voor de klant. Gemiddeld bedragen de leningen tussen de 200 en 300 euro. Maar het komt ook voor dat antieke zaken voor pakweg € 80.000 in het pandjeshuis worden aangeboden. In die gevallen wandelt de aanbieder niet met contant geld naar buiten maar met een cheque.

In het algemeen bedraagt de lening 25 tot 50% van de waarde van het te belenen object en die ligt daarmee dus niet bijzonder hoog. Het spreekt voor zich: de nieuwwaarde krijgt men nooit uitbetaald, in de regel ontvangt men een stuk minder dan gehoopt . Klanten moeten rekening houden met een “zekerheidsafslag” want de pandjesbaas draagt het risico dat bij een eventuele veiling geen bod wordt uitgebracht dat de lening en het bedrag aan rente en kosten dekt.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud belenen – direct contant geldGoud belenen – direct contant geldGoud belenen is interessant. Het levert direct contant geld op, ook al is de goudkoorts even voorbij. Zet uw goud om in…
Lenen – direct contant geld via stadsbank van leningLenen – direct contant geld via stadsbank van leningDirect contant geld krijgen van een bank? Dit kan, super snel door te lenen met of zonder onderpand. 100 euro, 500 euro,…
Pandhuiswet voor lening met onderpandPandhuiswet voor lening met onderpandIets belenen, krediet van een pandjeshuis, wat zijn de regels voor dit pandrecht? Met een onderpand geld lenen, pandhuis…

Groene autolening afsluitenGroene autolening afsluitenLening, auto, milieu en klimaat kunnen goed samengaan. Met een groene autolening regelt u eenvoudig en snel een goede fi…
Geld lenen: Persoonlijke leningGeld lenen: Persoonlijke leningEr zijn verschillende leningen beschikbaar om geld te verkrijgen, waaronder het aangaan van een persoonlijke lening. Er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 10-08-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.