Geld lenen: Persoonlijke lening

Geld lenen: Persoonlijke lening Er zijn verschillende leningen beschikbaar om geld te verkrijgen, waaronder het aangaan van een persoonlijke lening. Er zijn verschillende vormen van persoonlijke leningen beschikbaar. Lees hier welke dat zijn en wat de voor- en nadelen van deze vorm van lening zijn.

Wat is een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening wordt vooraf een afpraak gemaakt over de hoogte van het te lenen bedrag en de termijn waarna de lening moet worden terug betaald. Een lening bestaat uit aflossing en rente. Het maximumbedrag van de lening is afhankelijk van de hoogte van het inkomen, de vaste lasten en eventuele andere leningen.

Welke vormen van persoonlijke leningen zijn er?

Hieronder de meest voorkomende voorbeelden:

  • Rood staan
Het rood staat bij de bank is vaak gekoppeld aan een maximum bedrag. Voor deze vorm van persoonlijke lening moet vaak een vrij hoge rente worden betaald.

  • Lening postoderbedrijf
Op termijn iets afbetalen bij postorderbedrijven is ook een vorm van een persoonlijke lening. Vaak moet hier voor een hogere rente worden betaald dan bij een bank.

  • Creditcard
De bij iedereen wel bekende creditcard. Vaak gebruikt voor betalingen in het buitenland of om via het internet aankopen te doen. Er zit een bepaald maximaal krediet aan gekoppeld, de zogenaamde persoonlijke limiet. De rekeningen worden binnen een aantal weken van de bankrekening afgeschreven. Tevens wordt een bedrag berekend, vaak per jaar, voor het bezit van de creditcard.

  • Hypotheek
Hypotheek is een lening met onderpand. Het aankoopbedrag van het onroerend goed wordt geleend. Het onroerend goed doet hierbij dienst als onderpand. Bij in gebreke blijven kan de bank het perceel verkopen.

  • Huurkoop
Huurkoop is een wat onbekendere vorm van persoonlijke lening. Dit betreft altijd een product zoals een auto of een schilderij. Ook hier wordt een vooraf afgesproken aflossing betaald over een bepaalde termijn. Indien de laatste termijn is betaald bent u eigenaar van het product geworden. Met name in de autobranche wordt deze vorm van financiering veel gebruikt. Indien de aflossing niet meer betaald kan worden en er is nog geen 75 % van de lening afbetaald dan kan de auto worden teruggevorderd.

  • Pandkrediet
Pandkrediet is handig wanneer er voor een korte tijd geld nodig is. Het artikel dat beleend mag worden, een sieraad bijvoorbeeld, wordt naar een lommerd of pandhuis gebracht. Het onderpand wordt opgeslagen en in retour wordt een geldbedrag ontvangen. Het artikel kan weer teruggekocht worden zodra daar weer geld voor is. Naast het geleende bedrag wordt extra een opslagvergoeding betaald.

  • Doorlopend krediet
Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een doorlopend krediet dan kan het afgesproken bedrag in een keer opgenomen worden of een gedeelte ervan. Zodra het geld is opgenomen, begint ook de aflossing, hiervoor wordt een vast bedrag per maand betaald.

Voordelen van een persoonlijke lening

Het grote voordeel van lenen is dat er geen wachttijd is tot dat het aankoopbedrag bij elkaar is. Het gewilde product kan meteen worden aangeschaft en gelijk worden gebruikt. Een ander voordeel van een persoonlijke lening is dat het bedrag, de rente en de looptijd vast staan zodat men weet waar men aan toe is en niet voor verrassingen komt te staan.

Nadelen van een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening is er geen vrijheid om vroegtijdig af te lossen omdat er dan een boete betaald moet worden. Er is geen flexibiliteit indien men meer wilt lenen, dan moet er een nieuwe lening afgesloten worden. Lenen kost altijd geld. Indien het bedrag eerst bij elkaar gespaard wordt is men uiteindelijk altijd goedkoper uit omdat er geen rente en kosten voor het afsluiten van de lening betaald hoeft te worden.
© 2013 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Geld lenen met een uitkeringHeb je een uitkering maar wil je toch geld lenen? Dat kan lastig worden, want met een uitkering heb je doorgaans geen re…
Wat is geld lenen?Wat is geld lenen?Geld lenen, dagelijks worden we doodgegooid met aanbieders waar je een lening kunt afsluiten. Soms kan het best handig z…

Krediet van pandjeshuis: voor- en nadelenKrediet van pandjeshuis: voor- en nadelenElk jaar zoeken duizenden klanten hun toevlucht tot het pandjeshuis, ook wel "bank van lening" genoemd. Groot voordeel v…
Geld lenen: Consumptief kredietGeld lenen: Consumptief kredietEr zijn verschillende manieren om geld te lenen, waaronder het afsluiten van een consumptief krediet. Het krediet is voo…
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.