Pandhuiswet voor lening met onderpand

Pandhuiswet voor lening met onderpand Iets belenen, krediet van een pandjeshuis, wat zijn de regels voor dit pandrecht? Met een onderpand geld lenen, pandhuiswet, pandhuis, pandjeshuis, stadsbank van lening, lommerd, het zijn allemaal namen voor instellingen waar u uw goederen (sieraden, goud en nog veel meer onderpand) kunt belenen. Met de Pandhuiswet is de hoogste rente op uw lening met onderpand aan een maximum gebonden en dat is een hele vooruitgang. Wat verandert er door de wet voor uw pandbelening nog meer?

Uw goederen verpanden


Pandhuiswet en pandrecht

Het werd tijd: er is een Pandhuiswet in werking getreden. De wet waarmee we het heel lang hebben moeten doen, de Pandhuiswet 1910, was duidelijk verouderd en bood de klant te weinig bescherming. Waar de regels omtrent het lenen van geld en het aangaan van schulden steeds strenger zijn geworden, bleef de Pandhuiswet achter met updates. De regeling in de wet moet ervoor zorgen dat u een betere bescherming hebt. De maximale rente wordt geleidelijk wat verlaagd, u wordt beter geïnformeerd en uw onderpand wordt niet zomaar meer verkocht. Het wordt allemaal officiëler.

Regels Pandhuiswet, regels voor snel geld en krediet

De volgende veranderingen in de Pandhuiswet vallen direct op:
 • De maximale rente op een belening met onderpand.
 • U hebt twee maanden de tijd om uw lening terug te betalen.
 • Als de bank of lommerd van mening is dat de termijn van twee maanden niet kan worden verlengd, moet dit vooraf aan u duidelijk worden gemaakt.
 • De terugbetaling van lening en de rente is aan het einde van de leentermijn en in beginsel niet tussentijds. U betaalt als u uw onderpand weer ophaalt. Als dat vóór het einde van de looptijd is, betaalt u wel eerder.

Wat is een pandbelening?

Kenmerkend voor een pandbelening is dat u roerende goederen beleent. Zoals bij een hypotheek het onroerende goed (uw huis) als onderpand fungeert en door de bank kan worden verkocht als niet op tijd wordt betaald, zijn bij een pandbelening de door u gebrachte roerende goederen zoals goud, zilver, edelstenen, diamanten en andere waardevolle spullen het onderpand bij de lening. Een pandbelening wordt gegeven door een pandhuis of stadsbank van lening. Ook juweliers geven wel een pandbelening aan klanten. U spreekt met de bank of juwelier een rente en looptijd af en komt uw spullen voor het einde van de looptijd weer ophalen. Vaak is er nog een verlenging van de looptijd mogelijk. Maar er zijn ook voldoende mensen die hun onderpand nooit meer komen ophalen. Sommigen vergeten het gewoon op te halen, anderen zijn blij met het ontvangen geld en hoeven dan de beleende goederen niet meer terug. Wat ook de reden is, na verloop van tijd mogen de niet opgehaalde stukken door de bank of juwelier op de veiling worden verkocht, zo werkt het lenen van direct contant geld via de stadsbank van lening ook. Het is en blijft een snelle manier van geld lenen. U hebt snel geld zonder allerlei lastige procedures. Volgens de wetgever misschien iets te snel. Ook daarom komt er wat meer regulering.

U sluit een overeenkomst af met pandhuis en lommerd

Het is niet meer zo dat u iets bij de balie aanbiedt, de ontvanger uw goederen een waarde meegeeft en een ontvangstbewijs of reçu, en natuurlijk het geld. Er moet een overeenkomst worden gesloten waarvan u een kopie meekrijgt. In de overeenkomst staan in ieder geval:
 • Uw naam en adres.
 • Wat de beleende zaak is
 • Het bedrag dat u voor uw onderpand hebt meegekregen.
 • De betaaltermijnen.
 • De te betalen rente.
 • Hoe de rente is berekend.
 • Wat de lening en rente u kosten (hoeveel u moet terugbetalen).
 • Dat u altijd uw onderpand terugkrijgt zodra het geleende bedrag plus rente zijn betaald.
 • Of u later kunt terugbetalen en wat hierbij de regels zijn.
 • Eventuele andere voorwaarden die nog gelden bij de pandbelening.

Conclusie Pandhuiswet

De regels gelden voor commerciële pandhuizen, gemeentelijke pandhuizen en juweliers. De leenrente wordt aan een maximum gebonden. Dit alles is in werking gezet om de klant beter te beschermen. Het is geen goedkope manier van geld lenen maar in veel gevallen wel een razend snelle manier en daarom voor velen onder ons een aantrekkelijke manier om aan geld te komen.
© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud belenen direct contant geldGoud belenen direct contant geldGoud belenen is interessant. Het levert direct contant geld op, ook al is de goudkoorts even voorbij. Zet uw goud om in…
Snel geld lenen per SMS: verpanden auto bij CashbobSnel geld lenen per SMS: verpanden auto bij CashbobU wilt uw auto verpanden om hem op een later moment weer op te halen. Snel 1500 euro lenen bij Cashbob is niet meer moge…
Lenen & snel geld lenen met uw auto als onderpandLenen & snel geld lenen met uw auto als onderpandAuto verpanden of snel geld lenen kan in 2022 via aanbieders Ferratum, en bijvoorbeeld autoverpanden. 100 euro tot 1.000…
Lenen direct contant geld via stadsbank van leningLenen direct contant geld via stadsbank van leningDirect contant geld krijgen van een bank? Dit kan, super snel door te lenen met of zonder onderpand. 100 euro, 500 euro,…

Geld lenen in de bijstandGeld lenen in de bijstandVoor de meeste mensen in de bijstand is het lastig om geld te lenen bij een reguliere bank. Dat is doordat het voor hen…
België: Nationale BankIn België is de Nationale Bank de overkoepelende organisatie (centrale bank) die, onder andere, de financiële veiligheid…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 18-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.