Goud inkoop & verkoop

Goud inkoop & verkoop Bij de huidige hoge goudprijzen speelt menigeen met de gedachte om in zijn laden op zoek te gaan naar oude gouden of zilveren sieraden. Vaak bevindt zich daarin wel een of ander sieraad dat, gebaseerd op de actuele goudprijs, goed geld oplevert. Waarop moet je letten bij de aan- of verkoop van gouden sieraden?

Verkoop via juweliers en goudhandelaren

Juweliers en speciale goudhandelaren zijn alom vertegenwoordigd in de winkelstraten van onze grote steden en bieden hun klanten legio mogelijkheden om goud, zilver of platina te verkopen.Toch is het niet verstandig om zaken te doen met de eerste de beste goudhandelaar die zich aandient. Beter is het om meerdere inkopers te zoeken die mogelijk in aanmerking komen en die dan zorgvuldig te vergelijken.

Goud verkopen via internet

Een goede vergelijking is uiteraard gemakkelijker te maken als, bij wijze van alternatief, over de verkoop van goud via internet wordt nagedacht. Ook hier presenteren zich vele aanbieders die met aantrekkelijke inkoopprijzen klanten proberen te trekken. Maar helaas wordt hier ook vaak misbruik gemaakt van de onwetendheid van klanten, zodat alleen zeer lage inkoopprijzen worden betaald. Dat is doorgaans mede te wijten aan de hoge kosten voor reclamecampagnes, die opkopers van goud moeten maken om hun aanbod bijvoorbeeld op TV bekend te maken.

Wat brengt oud goud op?

Veel goudhandelaren bieden op hun internetsite online rekentools aan die men kan gebruiken om de respectievelijke inkoopprijzen van oud goud en zilver vrij nauwkeurig te berekenen. Met een simpele keukenweegschaal laat zich het gewicht vrij goed bepalen, zodat in ieder geval een redelijk betrouwbare indicatie over de mogelijke aankoopprijs kan worden verkregen.

Daarbij moet echter worden opgemerkt, dat het bij sieraden alleen gaat om het pure gehalte aan edelmetaal. Edelstenen etcetera worden niet meegerekend en worden bij aankoop van goud dus niet vergoed. Ook moet men zich ervan bewust zijn dat bij bijzonder kunstig vervaardigde sieraden ook alleen maar het zuivere goud wordt berekend, waarbij het ambachtelijke aspect volledig buiten beschouwing blijft.

Goud kopen

Vrijwel dagelijks komen er over de beurs nieuwe onheilstijdingen naar buiten over aandelenkoersen die steeds verder afglijden. Beleggen in aandelen of beleggingsfondsen is gewoon niet veilig genoeg meer. Anders daarentegen is dat bij beleggen in goud. Het edelmetaal is van blijvende waarde. Wie zijn geld in goud belegt, hoeft niet bang te zijn voor inflatie.

Goud kopen kan men via banken of gespecialiseerde bedrijven. De waarde is altijd afhankelijk van het gewicht van goud. De goudprijs wordt altijd berekend per gram. De waarde van goud is voortdurend onderhevig aan koersschommelingen.

De actuele goudprijs kan altijd worden opgevraagd:
  • op het internet;
  • via goudhandelaren;
  • bij banken;
  • tegenwoordig ook aan goudautomaten.

Overigens werd op 8 augustus 2011 voor de eerste maal in de historie de grens van de 1700 dollar per troy ounce doorbroken. Analisten verwachten dat in de loop van 2011 de kaap van de 2000 dollar wordt geslecht.

Zilver steeds populairder bij beleggers

Maar niet alleen de aan- en verkoop van goud is actueel. Zilver wordt immers ook steeds populairder. Ook hierbij gaat het om een edelmetaal met blijvende waarde. Wie speculeert in goud of zilver, is op de actuele dagprijzen aangewezen. Want alleen op die manier kan men erachter komen wat het beste tijdstip is om te kopen of verkopen. In principe kan men ervan uitgaan dat wanneer de vraag hoog is, de prijzen van goud en zilver zullen stijgen. Is de markt echter verzadigd en vermindert de vraag, dan zullen ook de goud- en zilverprijzen dalen.

Inkoop/verkoop van goud op internet

Voor de verkoop van goud op internet staan geïnteresseerde partijen meerdere mogelijkheden ter beschikking. Het is op de eerste plaats belangrijk een overzicht te verkrijgen van de te verkopen sieraden.

Zilver en goud moeten gesorteerd worden. Een goede indicatie van de metaaleigenschappen bieden de graveringen (stempels) op de sieraden, die de fijnheid van het edelmetaal aangeven:
  • 8 karaat goud (stempel 333) bevat 33,3% fijngoud en 67,7% aan overige metalen (doorgaans zilver en koper);
  • 14 karaat goud (stempel 585) bezit een fijngoudgehalte van 58,5%;
  • 18 karaat goud (stempel 750) bevat 75,0% aan fijngoud

Vervolgens moeten de objecten worden gewogen, bij voorkeur met een digitale weegschaal, waarbij edelstenen of andere niet uit edelmetaal bestaande delen van het totaalgewicht moeten worden afgetrokken.

Vooral 14 karaat goud, 18 karaat gouden sieraden en zilverbestek zijn voor verkoop bijzonder interessant. Ook kan het de moeite waard zijn om bepaalde 8 karaat gouden ringen te verkopen, omdat die vanwege de huidige hoge goudprijzen aantrekkelijke prijzen vertegenwoordigen.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het inruilen van (oud) goudHet inruilen van (oud) goudHeb je thuis nog wat goud liggen? Een erfenis missschien, of wat sieraden die je niet meer gebruikt? Hier wat tips die j…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Keurmerk goud en keurmerk zilverKeurmerk goud en keurmerk zilverWat is echt zilver of echt goud en waaraan ziet u dat? Het keurmerk voor goud of zilver geeft aan wat het gehalte aan go…
Hoe herken je echt goud?Hoe herken je echt goud?Het onderscheid tussen nepgoud en echt goud is moeilijk te zien. Toch zijn er enkele eenvoudige manieren om er achter te…

Saldoverklaring lijfrente BelastingdienstSaldoverklaring lijfrente BelastingdienstGebruik de saldomethode bij de in 2022 en 2023 uitgekeerde lijfrente en vraag de verklaring niet afgetrokken premies of…
Wat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaardeWat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaardeWat is eigenwoningschuld en eigenwoningreserve? Wat is overwaarde van een woning? De definitie en omschrijving van de be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 06-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.