Keurmerk goud en keurmerk zilver
Wat is echt zilver of echt goud en waaraan ziet u dat? Het keurmerk voor goud of zilver geeft aan wat het gehalte aan goud of zilver in een sieraad of voorwerp is en wat dus echt is. Dat is belangrijk omdat goud en zilver meestal worden gemengd met andere metalen die goedkoper zijn. Zo is een gouden sieraad van 14 karaat veel minder waard dan als het goud het keurmerk van 20 karaat draagt. Pas op voor namaak edelmetaal.
Keurmerk geeft aan het echt goud is
Hoeveel is mijn gouden sieraad waard?
Kijkt uit voor nepgoud met daarop nepstempels. Sinds mensenheugenis wordt er namelijk met goud geknoeid. Goud is altijd relatief veel waard is geweest en daarom is het voor bedriegers lonend om u te doen geloven dat u goud koopt, terwijl er misschien een heel dun laagje goud op het sieraad zit en de rest nep is. Een koper denkt goed goud te kopen, maar koopt eigenlijk goud van inferieure kwaliteit of het gewicht van het goud is minder dan bij de verkoop werd verteld. Hetzelfde geldt voor het zilver. Een beetje goud meer of minder kan dan al snel geld opleveren. U denkt puur goud te kopen, maar weet dat niet zeker. U loopt in het buitenland op het strand en u krijgt een gouden sieraad aangeboden voor een weggeefprijs. Maar wat koopt u dan, is dat een goed deal? Fraude ligt op de loer. Daarom zijn de keurmerken voor het goud en zilver uitgevonden. Hoe zit dat?
Keurmerk goud en keurmerk zilver geven zekerheid
Om u tegen fraudeurs te beschermen is er het keurmerk voor goud en zilver ontwikkeld. Staat het keurmerk er niet in, dan is het geen goud of zilver. Een uitzondering kan een zeer oud voorwerp zijn, maar in de meeste gevallen is het geen goud of zilver. Wilt u weten of een voorwerp zonder keurmerk toch echt is, dan kunt u langs de juwelier die met een toetssteen kan bepalen hoeveel karaat uw gouden sieraad, ketting of ring is. Aan het eerder genoemde strand zal dat niet mogelijk zijn, dus doet u er goed aan om daar in ieder geval niets van waarde te kopen.
Keurmerk goud en zilver
Het keurmerk is een getal met vaak ook nog een teken. Ik beperk me hier tot de getallen en merken in ons land. In andere landen kunt u andere merken tegen komen. Let ook dan op de echtheid van het merk.
Keurmerken
goud | zilver |
22 karaat heeft een keurmerk met het getal 916 erin. | 92,5% zilver heeft het getal 925 |
20 karaat heeft een keurmerk met het getal 833 erin. | 83,5% zilver heeft het getal 835 |
18 karaat heeft een keurmerk met het getal 750 erin. | 80% zilver heeft het getal 800 |
14 karaat heeft een keurmerk met het getal 585 erin. | - |
Waar u goed op moet letten zijn de vervalsingen die er als echt uitzien. Denk dan aan een gouden sieraad met een getal 505 of andere afwijkingen die de suggestie wekken dat het om echt goud gaat, terwijl dat niet zo is. Vals dus, trap er dus niet in en weet waaraan u echt goud kunt herkennen. Dat kan u veel geld en ellende besparen.
Wat is mijn goud of zilver momenteel waard?
Met het keurmerk weet u wat het goudgehalte of zilvergehalte is, maar dan weet u nog niet wat het waard is. Daarvoor hebt u de koers van het goud of zilver nodig en het gewicht van het voorwerp. Als u dat vermenigvuldigt, hebt u een goede indicatie van de waarde als u het ooit wilt verkopen. Bedenk wel dat de opkoper winst wil maken en u nooit de volle prijs zal bieden. De verkoper zal juist meer dan een goede waarde willen krijgen. Zorg daarom dat u goed op de hoogte bent en alles weet over het kopen en verkopen van
goud en gouden sieraden. Pas dan haalt u het meeste uit de deal.
Lees verder
Reactie
Peleman, 07-08-2019
Beste,
heb 2 mooie zware zilveren kandelaars gekocht van particulier.
ben lang geweest bij juwelier en die heeft bevestigd dat het inderdaad om massief zilver gaat.
Wil ze nu na jaren doorverkopen maar een eventuele koper vraagt mij nu naar het zilvergehalte en ook naar een merknaam.
Ik kan dit evenwel niet terugvinden op de kandelaars.
Is dit een noodzaak om te bewijzen dat het om echt zilver gaat?
Met beste dank
Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Peleman,
Het zilvergehalte is belangrijk voor de waarde van de voorwerpen. Het keurteken geeft direct uitsluitsel hierover, maar is niet altijd aanwezig. In dat geval kan een juwelier uitsluitsel geven met bijvoorbeeld wat toetswater. Vraag de juwelier om de waarde voor u op papier te zetten (kost een klein bedrag). Een merknaam is vaak iets van recentere datum.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw