Hoe herken je echt goud?

Hoe herken je echt goud? Het onderscheid tussen nepgoud en echt goud is moeilijk te zien. Toch zijn er enkele eenvoudige manieren om er achter te komen of je te maken hebt met echt goud. Als je goud wilt verkopen dan is het verstandig om eerst zelf te onderzoeken wat je precies gaat verkopen. En wat betekent karaat goud eigenlijk?

Karaat goud

Als je goud wilt kopen dan kom je de term karaat tegen. Maar wat betekent karaat goud nu eigenlijk? De term karaat goud geeft aan hoeveel fijngoud is verwerkt in gouden voorwerpen. Al het goud dat in Nederland wordt verkocht is minimaal 14 karaat. Een lager karaat goud mag niet worden verkocht onder de naam goud.

Puur goud is 24 karaat goud. Van puur goud kunnen geen gouden sieraden worden gemaakt omdat het materiaal te zwak is. Het gouden sieraad, ketting of juweel kan dan zeer moeilijk zijn oorspronkelijke vorm behouden. Om die reden worden gouden sieraden gemaakt van een lager karaat goud. Het goud wordt gemengd met andere metalen om ze sterker te maken. Dit wordt ook wel een legering genoemd.

Karaat goud
Karaat% zuiver goud
833,3%
1458,5%
1875,0%
2083,3%
21,690,0%
2291,6%

Goud verkopen

Voordat je naar een bedrijf stapt dat goud inkoopt is het verstandig om zelf eerst te onderzoeken wat je nu precies gaat verkopen. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten.
  • Controleer gouden sieraden op keurmerken en keurtekens
  • Weeg het goud op een weegschaal (dit geeft een goede indicatie)

Het kan voorkomen dat er geen keurmerk in het gouden sieraad is te vinden. Door slijtage gebeurt het wel eens dat dergelijke merken en tekens verdwijnen. Ook komt het voor dat er überhaupt geen keurtekens in gouden sieraden worden aangebracht. Een goud inkoper kan altijd nagaan of er sprake is van echt goud.

Keuringsplicht voor goud

In Nederland geldt een keuringsplicht voor alle gouden objecten die worden gemaakt of geïmporteerd. Dit keuren gebeurt in een waarborgkantoor. Soms vind je op gouden objecten ook nog andere tekens. De waarborgkantoren waar keuringen plaatsvinden, geven gouden objecten soms ook een kantoorteken en een jaarletter mee. Aan die tekens kun je herkennen waar en wanneer het goud is gekeurd. Een ander teken dat wel eens voor komt op bijvoorbeeld sieraden is het meesterteken. Dit is een waarborgmerk van de maker van het gouden object.

Hoe herken je imitatiegoud en echt goud?

Er zijn meerdere manieren om het onderscheid tussen echt goud en nepgoud te zien. De geligheid van de kleur kan een aanwijzing zijn. Nepgoud is vaak feller van kleur. Gaat de kleur richting citroenachtig geel dan zou het heel goed nepgoud kunnen zijn. Echt goud heeft vaak een wat meer zijdeachtige glans, minder gelig dan nepgoud.

Vergulde gouden objecten zijn vlak na vervaardiging mooi egaal van keur. Na verloop van tijd komen er slijtplekken op deze objecten. Dit kun je herkennen aan kleine donkere vlekjes. Het gouden laagje slijt dan plaatselijk van het object af.

Een andere manier om te bepalen of je te maken hebt met echt goud of nepgoud is het gebruik van een magneet. Echt goud is praktisch niet magnetisch. Ook kun je een gouden sieraad schoonmaken met een doekje. Bij het poetsen mag de buitenzijde van het gouden object niet veranderen, hoogstens iets meer gaan glimmen. Laat de gouden laklaag los, dan is er sprake van nepgoud.

Ook het dragen van de gouden sieraden kan helpen om te bepalen of er sprake is van imitatie juwelen. Gouden sieraden laten geen plekjes op de huid achter, nepgoud vaak wel. Je kunt dit al na één dag dragen zien.

Lees verder

© 2012 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het inruilen van (oud) goudHet inruilen van (oud) goudHeb je thuis nog wat goud liggen? Een erfenis missschien, of wat sieraden die je niet meer gebruikt? Hier wat tips die j…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Keurmerk goud en keurmerk zilverKeurmerk goud en keurmerk zilverWat is echt zilver of echt goud en waaraan ziet u dat? Het keurmerk voor goud of zilver geeft aan wat het gehalte aan go…
Goud verkopen. Hoeveel is uw goud waard?Goud verkopen. Hoeveel is uw goud waard?Goud verkopen, hoe weet u hoeveel uw goud waard is? Goudkopers willen graag winst maken, dus het is belangrijk dat u zel…

Een pakket moet voor het verzenden goed verzorgd wordenEen pakket moet voor het verzenden goed verzorgd wordenPakketten worden door particulieren vaak verstuurd met verjaardagen, Sinterklaas en kerstmis. Meestal bevatten ze cadeau…
Met weinig budget de feestdagen door!Met weinig budget de feestdagen door!Wat ga je doen? Geen cent te makken, maar de feestdagen staan wel voor de deur! Heel veel mensen hebben of krijgen hierm…
Bronnen en referenties
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.