Goud uit de pinautomaat

Goud uit de pinautomaat Een schone en milieuvriendelijke omwisseling van papiergeld, dat biedt tegenwoordig de goudautomaat. Een goudautomaat lust vrijwel alle bankbiljetten en spuugt in ruil daarvoor goud tegen dagkoersen uit. Binnenkort ook in Nederland.

De eerste goud-uitgifte-automaat

In mei 2010 werd in Abu Dhabi de eerste goudautomaat ter wereld in gebruik genomen. Plaats van handeling: het luxueuze hotel Emirates Palace. De belangstelling was overweldigend. Binnen enkele uren was de goud-automaat leeg. En sindsdien is de verkooprobot al talloze malen bijgevuld.

De testopstelling destijds (mei 2010) in Abu Dhabi was een groot succes. Achter goudautomaat steekt overigens Zuid-Duits vernuft. De “wonderkast” werd geconstrueerd door het bedrijf, Ex Oriente Lux AG uit Reutlingen. De machine is ontwikkeld voor serieproductie en op dit moment kan het kleine bedrijf de orders nauwelijks nog aan. Wereldwijd zijn er bestellingen geplaatst. Staat er dan straks op elke hoek van de straat een goud-uitgifte-automaat?

Hoe werkt een goudautomaat?

Een gouden machine werkt precies omgekeerd aan een geldautomaat. Terwijl de geldautomaat biljetten uitwerpt, slikt een goudautomaat bankbiljetten in. En wat eruit komt is edelmetaal tegen actuele koersen.

Dure elektronica verifieert de biljetten op echtheid en checkt de actuele koersen. Enig zacht gespin en wat mysterieuze geluiden van binnenuit en warempel beneden valt fijn verpakt het edelmetaal eruit.

De aanbieder van papiergeld kan kiezen hoeveel goud hij wil hebben. Ook hogere bedragen kunnen worden ingewisseld. Het edelmetaal wordt in kleine goudstaven (kleinste eenheid één gram) of munten (bijv. Krugerrands) verstrekt.

Goud pinnen ook in Nederland?

Het heeft er alle schijn van dat de eerste goud-uitgifte-automaten eerstdaags ook op Nederlandse bodem in gebruik worden genomen. Beoogde locaties zijn onder meer luchthavens, hotels, winkelcentra, casino's, cruise-schepen, maar ook banken en juweliers. Plaatsen met druk verkeer, goede omgevingsomstandigheden en hoge veiligheidsnormen, het zijn de ideale locaties om goud te pinnen.

Met de introductie van goud-uitgifte-automaten begint een nieuw fase in de verkoop van edelmetalen. De klant ontvangt bij elke aankoop een certificaat en ook een "niet goed, geld terug-garantie." Afhankelijk van het automaattype worden er niet alleen biljetten maar ook munten geaccepteerd. Maar zelfs degenen die geen contant geld bij de hand hebben, kunnen goud “uit de muur trekken”. De automaat accepteert ook plastic geld in de vorm van betaalpassen en creditcards.

Beveiliging van de goudautomaat

De “Gold to go”-automaten (want zo heten ze officieel) zijn uitgerust met tal van beveiligingen op het allerhoogste technische niveau. Daartoe behoren onder meer:

  • een scanner voor identiteitskaarten om witwassen van geld te voorkomen
  • camerasystemen
  • elektronische en handbedienbare sluitmechanismen
  • diverse alarmsystemen
  • noodvoorzieningen voor stroomstoringen
  • fraudebestendige geldcassettes

Bovendien worden goudautomaten uitsluitend ingezet op locaties met een hoge veiligheidsstandaards zoals vliegvelden, banken, hotels en winkelcentra met securitypersoneel.

Bediening van de goudautomaat

  • goudautomaten zijn te bedienen door middel van een touchscreen;
  • er kan worden gekozen uit een 10-tal verschillende producten;
  • zodra een productvariant is geselecteerd, wordt dat product op ware grootte getoond op de display;
  • ook op het touchscreen wordt het product getoond, roterend en vergroot, inclusief een beschrijving met prijzen;
  • op het touchscreen kan vervolgens worden gekozen voor de wijze van betalen. Alle gangbare betaalpassen en creditcards worden geaccepteerd evenals contant geld;
  • na afronding van het betaalproces wordt het product gedeponeerd in de uitgifteschacht en wordt er een recu afgedrukt op de bonprinter.

Legitimatieplicht

Bij automaten die zijn geïnstalleerd in een permanent door personeel bezette ruimten (juwelier, bankgebouw etc.), geldt een drempelbedrag bij transacties van € 9.500,- of meer. De klant dient in dat geval zijn identiteitskaart op in de automaat aanwezige scanner te deponeren. De software controleert vervolgens de authenticiteit van de kaart. Bij de minste twijfel over de echtheid van de kaart of als het niet mogelijk is om gegevens volledig te verifiëren, blokkeert de automaat en wordt de transactie afgebroken.

Bevindt de automaat zich in een niet permanent bemande ruimte (station, luchthaven, winkelcentrum, etc.) dan wordt de legitimatieplicht al geactiveerd vanaf een tegenwaarde van € 2,500,-.

De tarieven van het edelmetaal

De prijzen van de verschillende producten worden met intervallen van één minuut op basis van de actuele spotprijs (London Fixing) bijgewerkt. Op die manier wordt aan klanten een faire real-time prijs geboden en kan men afzien van risicopremies.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geldautomaat, opbouw en werkingDe geldautomaat, opbouw en werkingEen geldautomaat, in bankkringen ook wel GEA genoemd, is een apparaat waar de klant bij wijze van zelfbediening contant…
Hoe kan ik skimmen voorkomen?Hoe kan ik skimmen voorkomen?Door het skimmen is een pinpas tegenwoordig niet meer zo veilig. Criminelen verdienen dagelijks duizenden euro’s door de…
Goud kopen voor gevorderden en beginnersGoud kopen voor gevorderden en beginnersU wilt alles weten over goud kopen en verkopen voor beginners en gevorderden. Waar kunt u goud kopen, tegen welke waarde…
Een auto met automatische transmissie steeds populairderEen auto met automatische transmissie steeds populairderDe meeste auto’s die in Nederland rondrijden zijn handgeschakeld. De auto’s met automatische transmissie zijn echter in…

Inkomsten en uitgaven op een rijtjeInkomsten en uitgaven op een rijtjeDoor de economische crisis wordt alles om ons heen duurder. Iedereen voelt het wel ergens in zijn portemonnee. Wie zou n…
Kan een land failliet gaan?Kan een land failliet gaan?Wanneer een bedrijf zo in moeilijkheden is dat een faillissement onafwendbaar is, dan houdt dat in dat het bedrijf niet…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 13-02-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.