Wat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaarde

Wat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaarde Wat is eigenwoningschuld en eigenwoningreserve? Wat is overwaarde van een woning? De definitie en omschrijving van de begrippen eigenwoningschuld, overwaarde en eigenwoningreserve en de aftrekbare rente. Hoe kan men de overwaarde berekenen? Waaruit bestaan de aankoopkosten en verkoopkosten van de woning? Zijn de aankoopkosten fiscaal aftrekbaar?

Wat is eigenwoningschuld?

De eigenwoningschuld is de (hypothecaire) lening die u voor uw eigen woning hebt afgesloten, maar maximaal het totaalbedrag van de:
 • Aankoopsom van de woning
 • Aankoopkosten
 • Meegefinancierde financieringskosten
 • Verbetering of onderhoud van de woning
 • Afkoop van recht van erfpacht, recht van opstal of beklemming

De som van al deze kosten moet worden verminderd met:
 • De eigenwoningreserve
 • Schenking door een ouder aan een kind voor de aankoop van de eigen woning. Daarvoor moet de verhoogde vrijstelling voor de schenkbelasting gelden.

Overwaarde woning

De overwaarde is de verkoopprijs min de verkoopkosten min de eigenwoningschuld van de woning. De overwaarde moet in mindering worden gebracht op de aankoopprijs inclusief aankoopkosten van uw nieuwe woning.

Berekenen overwaarde woning

De overwaarde wordt op de volgende wijze berekend:
 • Verkoopprijs
 • Af: verkoopkosten
 • Af: eigenwoningschuld van de verkochte woning

De uitkomst van deze berekening is de overwaarde.

Wat zijn aankoopkosten?

Bij het bepalen van de maximale eigenwoningschuld mag u de aankoopkosten bij de aankoopsom van de eigen woning optellen. Afhankelijk van de soort woning die u koopt, krijgt u te maken met bepaalde aankoopkosten. Aankoopkosten zijn kosten die u maakt voor de aankoop van de woning, zoals makelaarscourtage, overdrachtsbelasting en notariskosten.

Aankoopkosten aftrekbaar?

De volgende eenmalige aankoopkosten zijn niet fiscaal aftrekbaar:
 • Opstellen van transportakte door notaris
 • Overdrachtsbelasting
 • Bouwkundig onderzoek
 • Makelaarscourtage
 • Kosten van roerende zaken
 • Bankgarantie
 • Bouwrente

Wat zijn verkoopkosten?

Verkoopkosten zijn kosten die u maakt voor de verkoop van uw woning, zoals makelaarskosten.

Eigenwoningreserve: Wat is eigenwoningreserve?

De eigenwoningreserve ontstaat als u uw woning met winst verkoopt. De reserve wordt bepaald door de verkoopopbrengst in mindering te brengen met de eigenwoningschuld op het moment van verkoop. Een positief saldo van de eigenwoningreserve wordt ook wel “overwaarde” genoemd.

Afnemen eigenwoningreserve

De eigenwoningreserve neemt af of vervalt als u een andere woning koopt, als u aflossingen doet op uw hypothecaire lening, als u kosten maakt voor verbetering of onderhoud van de woning of als u verlies lijdt bij de verkoop van uw woning (er is dan sprake van een “negatieve eigenwoningreserve”)
© 2011 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is overwaarde?Wat is overwaarde?Overwaarde wordt ook wel “eigenwoningreserve” genoemd. Wat is overwaarde en hoe kun je de overwaarde opnemen en benutten…
Bijleenregeling bij kopen van huisBijleenregeling bij kopen van huisJe hebt met de bijleenregeling te maken als je al een eigen woning hebt en een andere woning koopt en een nieuwe hypothe…
Overwaarde woning berekenenOverwaarde woning berekenenDe overwaarde van de woning kan op diverse manieren worden bepaald, bijvoorbeeld door een taxatierapport op te laten ste…
Goedkoperwonenregeling en de bijleenregeling?Goedkoperwonenregeling en de bijleenregeling?De regeling van de hypotheekrenteaftrek is in 2004 al beperkt door het invoeren van de bijleenregeling. In eerste instan…

Goud inkoop & verkoopGoud inkoop & verkoopBij de huidige hoge goudprijzen speelt menigeen met de gedachte om in zijn laden op zoek te gaan naar oude gouden of zil…
Nalatenschap afhandelen en erfenis afwikkelenNalatenschap afhandelen en erfenis afwikkelenEen nalatenschap afhandelen in 2019 of 2020 en de erfenis afwikkelen kan soms eenvoudig zijn, maar ook heel ingewikkeld.…
Bronnen en referenties
 • Belastingdienst
 • Rabobank
 • Vereniging Eigen Huis

Reageer op het artikel "Wat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaarde"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Teun Zijlmans, 05-01-2016 22:57 #2
Als de schenking door de ouder groter is dan de verhoogde vrijstelling moet dit bedrag dan wel of niet van de eigenwoningschuld worden afgetrokken?

Jaap, 05-08-2012 15:24 #1
Ik begrijp niet veel van de eigenwoningreserve etc.
Mijn oude woning met overwaarde en kleine hypotheek staat al meer dan drie jaar te koop maar aangezien er meerdere huizen in de straat te koop staan vlot de verkoop totaal niet. Nul kijkers nul kopers.
Mijn nieuwe huis heb ik meer dan drie jaar geleden gekocht met hypotheek.
Wanneer begint mijn eigen woningreserve? of is die inmiddels na drie jaar vervallen. Hoe lang duurt het voordat mijn eigenwoningreserve nul euro is?
Of wordt dit nooit nul?
Ik heb nl. geen afspraken met de huidige hypotheekverstrekker over vervroegd aflossen dus mocht ik ooit mijn huis kunnen verkopen kan ik nog niet aflossen.

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 05-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Schrijf mee!