Woonverzekering goedkoper dan losse polissen
Een woonverzekering is een verzekeringspakket dat een aantal verzekeringen combineert die mensen doorgaans afsluiten bij aankoop van een huis. De praktijk wijst uit dat een woonverzekering goedkoper is dan een losse opstalverzekering, inboedelverzekering, en een aansprakelijkheidsverzekering.
Premie besparen met een woningverzekering
Mensen die de
aankoop van een eigen huis overwegen, kunnen met een gecombineerde woonverzekering flink besparen op de premie. Want zo'n pakketverzekering kost minder dan de som der delen.
De ervaring leert trouwens wel dat het de moeite waard is om woonverzekeringen te vergelijken. Er zijn immers grote verschillen tussen de maatschappijen als het gaat om de dekking die ze bieden en de verschuldigde premies.
Een vergelijking met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde online modules, biedt huizenbezitters altijd de garantie dat ze een concurrerende premie betalen.
Uit welke verzekeringen bestaat een woonverzekering
Een woonverzekering bevat in elk geval een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Maar doorgaans bieden verzekeringsmaatschappijen in zo´n pakket de aansprakelijkheidsverzekering als derde verzekering aan. Voor huiseigenaren zijn deze drie verzekeringen onmisbaar. Men kan bedoelde verzekeringen ook afzonderlijk van elkaar afnemen, maar bij combinatie in één pakket kan men vaak een aantrekkelijke
korting op de premie bedingen.
Opstalverzekering
De opstalverzekering betreft het pand zelf, zeg maar “de stenen”. Als er buiten uw schuld schade optreedt aan dat pand dan bent u daarvoor verzekerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan brand of blikseminslag maar ook een auto die uw huis binnenrijdt.
Inboedelverzekering
De inboedelverzekering geeft dekking voor alle spullen die zich in de woning bevinden (een
inboedelwaardemeter kan in dat verband goede dienst bewijzen). Als die bezittingen beschadigd of kwijt raken door zaken als brand of diefstal, worden ze vergoed.
De aansprakelijkheidsverzekering (AVP)
Schade kan zich op diverse manieren manifesteren. Zo komt het voor dat men onbedoeld andermans eigendommen beschadigt of iemand verwondt. Een van de meest aansprekende voorbeelden bij de eigen woning is de spreekwoordelijke dakpan die tijdens een storm op de auto van de buurman terecht komt, of erger nog, op de buurman zelf. Ongetwijfeld zal men u daarvoor als huiseigenaar
aansprakelijk stellen en zo´n schadeclaim kan in de papieren lopen.
Een aansprakelijkheids verzekering particulieren (AVP) biedt dekking voor de financiële gevolgen daarvan, zowel voor materiële schade als
letselschade.
Premies woonverzekering in 2012 onder druk
Hoewel met een woonverzekering dus een aantrekkelijke korting op de premie te behalen is, moest helaas worden vastgesteld dat in de loop van 2012 de premies van diverse woonverzekeringen aanmerkelijk werden verhoogd. Prijsstijgingen van 10 à 15% waren geen uitzondering, wat overeenkomt met tientallen euro’s extra premie op jaarbasis.
En daar komt dan per 1 januari 2013 nog eens een fikse verhoging van de assurantiebelasting bij, van 9,7 naar 21%. Weliswaar zint dat het Ministerie niet, maar wie vóór 1 januari 2013 te kennen geeft dat hij zijn premie per jaar wil voldoen, die betaalt nog het oude percentage van 9,7%.
Waterschade en diefstal debet aan premiestijging woonverzekering
De premiestijging heeft overigens vooral te maken met toegenomen claims voor
waterschade. De klimaatverandering doet zich gelden met regenbuien die een steeds intenser karakter dragen. Dakgoten en rioleringssystemen zijn daar niet op berekend, wat leidt tot steeds meer
schade-aangiftes.
De praktijk wijst uit dat ook diefstal een van de voornaamste oorzaken is voor een toenemend aantal schadeclaims. Was dat in 2007 bijvoorbeeld nog maar bij 0,5% van het aantal polissen het geval, in 2011 ging het al om 1% van het aantal polissen.