Woonhuisverzekering: Wat is een opstalverzekering?

Wat is een woonhuisverzekering? Is dat net als de opstalverzekering een verzekering, waarmee je jezelf beschermt tegen schade aan je huis? Maar wat is dan een woonverzekering? Of een inboedelverzekering? Lees hier meer over de woonhuisverzekering en andere aan te raden verzekeringen voor je huis. Wat zijn de voordelen van afsluiten van een woonhuisverzekering? Waar moet je op letten bij het afsluiten en wat kost een opstalverzekering op jaarbasis?

Wat is een woonhuisverzekering?

In principe is een woonhuisverzekering exact hetzelfde als een opstalverzekering. Hiermee bescherm je jouw woning tegen schade aan het huis zelf of eventuele bijgebouwen. In de praktijk worden echter de termen woonverzekering en woonhuisverzekering nog wel eens door elkaar gebruikt. Officieel staat de term woonverzekering voor het totaal aan verzekeringen dat je voor je woonhuis kunt afsluiten. Hiermee vallen onder de woonverzekering ook de opstalverzekering, inboedelverzekering en aanvullende verzekeringen zoals een aansprakelijkheidsverzekering.

Wat kun je verzekeren met een opstalverzekering of woonhuisverzekering?

Met een woonhuisverzekering kun je jouw woning en eventuele bijgebouwen, zoals een schuur, tuinhuis of garage verzekeren tegen schade ten gevolge van brand, storm, inbraak en overstroming of andere waterschade.

Welke schade kun je verzekeren met een inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering kun je jouw meubilair en bezittingen in je woning of in een speciale opslag verzekeren tegen diefstal, beschadiging door vuur of water of door andere externe oorzaken.

Wat zijn de voordelen van een woonhuisverzekering?

Een woonhuisverzekering of opstalverzekering beschermt jou tegen schade aan je eigen woning en met name bij schade aan een woning kan het natuurlijk heel wat kosten om die weer te laten herstellen. Schade aan kozijnen, het dak, de vloer of het schilderwerk zijn hiervan belangrijke voorbeelden. Voor een relatief lage premie zorg je er dus voor dat je geen kopzorgen hebt wanneer er iets zou gebeuren in de nabije toekomst. Ook wordt er bij een eventuele schade van alles voor je geregeld dat je niet meer zelf hoeft op te knappen en ontvang je altijd advies van een deskundige.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een opstalverzekering?

Vergelijk altijd op premie, want er bestaat veel verschil tussen wat je jaarlijks betaalt aan premie bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast moet je met name goed letten op de voorwaarden van de woonhuisverzekering. De ene verzekering dekt niet hetzelfde of niet tot hetzelfde maximum als de andere verzekering. Soms is er sprake van eigen risico en de hoogte van dit bedrag kan variëren. Ook kan het voorkomen dat niet alle vormen van schade onder de dekking vallen of dat er een bepaald maximum verbonden is aan de uitkering bij schade; je krijgt dan niet alle kosten vergoed.

Wat kost een woonhuisverzekering jou op jaarbasis aan premie?

Een woonhuisverzekering of opstalverzekering kost je minimaal 140 EUR per jaar, of 12 EUR per maand bij een huis met een waarde van ongeveer 200.000 EUR en een vloeroppervlak van 100m2. Dat is niet zo veel voor de gemoedsrust, die ermee gepaard gaat. De premie gaat wel omhoog naarmate het vloeroppervlak groter is of de waarde van het huis hoger is. Het loont de moeite om ook de premies te vergelijken van een pakketverzekering of woonverzekering, omdat je vaak voordeliger uit bent wanneer je direct ook je inboedelverzekering en een eventuele aansprakelijkheidsverzekering bij één partij afsluit.
© 2011 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woonverzekering: Inboedel-, opstal- of woonhuisverzekeringWat zijn woonverzekeringen? Met een zogenaamde woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, verzeker je jezel…
Woonverzekering goedkoper dan losse polissenWoonverzekering goedkoper dan losse polissenEen woonverzekering is een verzekeringspakket dat een aantal verzekeringen combineert die mensen doorgaans afsluiten bij…
Zeer kleine kans op brand, toch brandverzekering afsluitenDe inboedelverzekering en de opstalverzekering keren een bedrag uit bij schade aan uw inboedel of uw huis door een verze…
De opstalverzekeringVoor de meeste mensen is het eigen huis het belangrijkste en meest waardevolle eigendom. Het is dan ook aan te raden dit…

Woekerpolis & oplossingen woekerpolisAls u een woekerpolis hebt, is het van belang om tijdig actie te ondernemen. Er zijn verschillende oplossingen voor uw w…
Woekerpolis test: Heb ik een woekerpolis of niet?Wat is een woekerpolis? Is mijn koopsompolis, beleggingsverzekering of lijfrentepolis een woekerpolis of toch niet? En h…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 20-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.