Letselschade verhalen
Wie gewond raakt door toedoen van een ander kan letselschade oplopen. Mogelijk kan men een tijdlang niet meer werken of zelfs blijvend gehandicapt raken. De persoon die aansprakelijk is voor het letsel kan je voor materiële schade aanspreken en in de vorm van smartengeld ook voor immateriële schade die je lijdt.
Inhoud
Wat is letselschade?
Letselschade is de lichamelijke of geestelijke schade die een persoon kan oplopen door een voorval waarvoor iemand anders aansprakelijk is.
Welke voorvallen kunnen zoal aanleiding zijn voor het claimen van letselschade?
- verkeersongevallen;
- bedrijfsongevallen;
- gebrekkige producten;
- medische fouten;
- mishandeling (onrechtmatige daad).
De gevolgen van letselschade
De gevolgen van lichamelijk of geestelijk letsel kunnen zeer ingrijpend zijn. Niet alleen in materieel opzicht (extra uitgaven of permanente aantasting van uw financiële positie), maar ook in immaterieel opzicht, door pijn en verdriet. Mogelijk is er sprake van blijvende invaliditeit waardoor men ernstig en voor altijd beperkt wordt in zijn functioneren. Vanwege de grote impact die letselschade op iemands leven kan hebben, is het aan te bevelen om zich bij te laten staan door een ervaren letselschadespecialist. Het verhalen van letselschade is vaak een ingewikkelde en emotioneel belastende aangelegenheid.
Wanneer letselschade verhalen?
Met name in artikel 6:107 van het Burgerlijk Wetboek wordt beschreven wat de wet verstaat onder te vorderen letselschade. Het betrokken artikel regelt dus niet wie aansprakelijk is, maar geeft regels die toegepast moeten worden bij een eventuele schadeclaim. Zo´n claim kan uiteraard worden ingediend door de benadeelde zelf, maar soms ook door een derde die namens de benadeelde kosten heeft gemaakt. Er is dan sprake van "verplaatsbare schade". De benadeelde heeft niet alleen recht op vergoeding van materiële schade, maar kan ook vergoeding eisen voor immateriële schade in de vorm van
smartengeld.
Welke materiële schade kan men verhalen?
Het oplopen van letselschade kan voor het slachtoffer en zijn omgeving ingrijpende gevolgen hebben. Vaak krijgt men te maken met ernstige (lichamelijke) beperkingen en ziet men al zijn toekomstplannen in rook opgaan. En terwijl alle aandacht naar verwerking en revalidatie dient te gaan, wordt men ook nog eens geconfronteerd met extra uitgaven en een verslechtering van de financiële positie.
Uiteraard heeft de benadeelde recht op vergoeding van al deze materiële schade. Onderstaande opsomming heeft weliswaar niet de pretentie om volledig te zijn, maar tot die "vermogensschade" kunnen onder meer worden gerekend:
- Inkomstenderving, veroorzaakt door verlies van arbeidsvermogen;
- Kosten in verband met ziekenvervoer en ziekenhuisopname;
- Kosten voor medische behandeling zoals fysiotherapie;
- Kosten van blijvende invaliditeit;
- Reiskosten voor ziekenbezoeken door familieleden;
- Kosten voor huishoudelijke hulp en kinderoppas;
- Kosten van verzorging, ook door familieleden.
Wat is smartengeld?
Smartengeld kan men beschouwen als een vergoeding voor immateriële schade die niet direct op vermogen waardeerbaar is. Men kan daarbij denken aan pijn, gederfde levensvreugde of een aantasting van de persoonlijke levenssfeer (belediging, inbreuk op privacy). In de volksmond praat men in dat verband wel eens over "het leed dat iemand is aangedaan" en doelt daarmee op de ingrijpende psychische gevolgen die een ongeval met zich mee kan brengen. Met name verhaal van smartengeld is dikwijls een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Vaak moet voor de hoogte van de vordering een aanknopingspunt worden gevonden in vergelijkbare vonnissen en jurisprudentie.
De letselschade-advocaat
Het vaststellen van een schadeclaim vergt een gedegen juridische kennis en uiterste zorgvuldigheid. Vaak gaat het om jarenlang slepende juridische gevechten waarbij de inschakeling van een
advocaat onontbeerlijk is. Idiote bedragen eisen of alleen maar dreigen met de rechter, dáár maak je geen indruk mee. Het gaat om de juiste argumentatie en toonzetting om de verzekeraar van de tegenpartij te overtuigen. Vaak lukt dat, maar vaak ook niet. In dat geval wordt de zaak alsnog aan de rechter voorgelegd.
In de regel kunnen cliënten bij de
letselschade-advocaat kiezen tussen
urendeclaratie en
no cure, no pay. Overigens probeert een letselschade-specialist altijd zoveel mogelijk van zijn nota te verhalen op de verzekeraar, zodat de rekening voor zijn cliënt zo beperkt mogelijk blijft en soms zelfs helemaal achterwege kan blijven.
Lees verder