Zeer kleine kans op brand, toch brandverzekering afsluiten

De inboedelverzekering en de opstalverzekering keren een bedrag uit bij schade aan uw inboedel of uw huis door een verzekerde oorzaak. Schade door brand is één van de verzekerde oorzaken, maar de kans op een brandschade is klein. Op het moment dat een dergelijke schade ontstaat, is de schade over het algemeen groot. Bij het afsluiten van een hypotheek bent u verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Dit is ook logisch als u nagaat wat de gevolgen zijn van een brand waardoor het huis zwaar beschadigd raakt. De hypotheekbanken weten namelijk dat ze het uitgeleende geld niet terug kunnen vorderen als het onderpand verloren gaat. Ze houden wel een claim op de eigenaren van het huis, maar de kans om het bedrag ook daadwerkelijk terug te ontvangen is klein.

Waarvoor biedt de inboedelverzekering en de opstalverzekering dekking?

Schade door brand is slechts een onderdeel van de dekking van de opstal- en de inboedelverzekering, maar wel een belangrijk deel. Daarnaast bieden de polis dekking tegen meerdere risico’s, die in de polisvoorwaarden staan opschreven. Hierbij kunt u onder andere denken aan schade ten gevolge van:
  • blikseminslag
  • storm
  • ontploffing
  • waterschade
  • dieftal en inbraak

Er zijn zelfs verzekeringen af te sluiten die een zogenaamde all risks dekking geeft. Alle onvoorziene van buitenkomende onheilen zijn gedekt, tenzij ze uitdrukkelijk zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden.

Wat kost een inboedelverzekering?

De hoogte van de premie is van meerdere factoren afhankelijk. De premie wordt hoger als het risico groter wordt of het verzekerd bedrag hoger ligt. Een gemiddelde inboedelverzekering kost tussen de €9 en €18 per maand. De prijsverschillen tussen de diverse verzekeraars zijn groot, maar ook het risico dat verzekerd moet worden verschilt sterk. De hoogte van de premie kan zelfs verschillen per regio.

Wat kost een opstalverzekering?

De premie voor de opstalverzekering verschilt nog sterker per huis in vergelijking met de inboedelverzekering. Het kost veel meer premie om een huis te verzekeren met een herbouwwaarde van een paar miljoen euro, indien u dat vergelijkt met een huis dat slechts een paar ton kost. De premie wordt uitgedrukt in een promillage over het verzekerd bedrag. Een opstalverzekering kost gemiddeld 0,65 tot 1,20 promille over het verzekerd bedrag.

Kans op brand is klein, maar niet te verwaardelozen

De branddekking in de opstal- en inboedelverzekering, zullen slechts weinig verzekerden in hun leven een keer een claim op indienen. Toch is het noodzakelijk om deze dekking te hebben voor uw huis en uw inboedel. Op het moment dat er brand uitbreekt, zal het waarschijnlijk ook een grote schadepost worden. Een brand kan binnen een paar minuten vernietigend zijn en uw huis volledig verwoesten. Daarnaast is er nog de schade die wordt veroorzaakt door het bestrijden van het vuur. Schade door bluswater kan bij een brandschade ook een grote kostenpost zijn.

Dit maakt de opstalverzekering en de inboedelverzekering twee noodzakelijke verzekeringen. De kans op een grote schade is klein, maar als het gebeurt zijn de herstelkosten hoog.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeraars – verschillende schadeverzekeringenIn de huidige maatschappij kan er natuurlijk van alles misgaan. Soms kan dit behoorlijke kosten tot gevolg hebben. Om di…
Waar ben ik nu eigenlijk wel voor verzekerd?Waar ben ik nu eigenlijk wel voor verzekerd?Welke schades zijn verzekerd op de inboedelverzekering en welke zijn uitgesloten? Vooral wat betreft de aansprakelijkhei…
Wat kost het verzekeren van een huis?Een eigen huis is een kostbaar bezit die u goed moet verzekeren. Tegenwoordig worden huizen niet meer alleen verzekerd t…
Inboedelverzekering, de meest gestelde vragenInboedelverzekering, de meest gestelde vragenDe inboedelverzekering is een polis die dekking biedt tegen beschadiging of verdwijnen van het inboedel of delen daarvan…

Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Verplichting een zorgverzekering afsluitenVerplichting een zorgverzekering afsluitenIn Nederland bestaat een verplichting om een zorgverzekering af te sluiten. Nederlanders die niet verzekerd zijn, hebben…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.