Woonverzekering: Inboedel-, opstal- of woonhuisverzekering
Wat zijn woonverzekeringen? Met een zogenaamde woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, verzeker je jezelf tegen schade aan je huis zelf. Een inboedelverzekering beschermt je tegen schade aan meubelen en andere bezittingen, die niet tot het woonhuis zelf behoren. Met een complete woonverzekering ben je dus beschermd tegen alle vormen van schade. Maar hoe kies je een woonverzekering? En hoe vergelijk je een woonverzekering op premie en voorwaarden?
Wat is een woonverzekering?
Een woonverzekering beschermt je tegen risico's van eventuele schade aan je huis. Als eigenaar van een huis moet je jezelf verzekeren tegen schade aan het huis zelf. Als bewoner van een huis kun je je beter ook verzekeren tegen schade aan je inboedel, dat wil zeggen je meubelen of andere persoonlijke bezittingen die zich in je woning bevinden. Wanneer je te maken krijgt met financieel verlies ten gevolge van bijvoorbeeld een brand of diefstal, kun je de geleden schade terug claimen bij de verzekeringsmaatschappij. Woonverzekeringen zijn grofweg in te delen in de opstal- of woonhuisverzekering en de inboedelverzekering.
Wat is een woonhuisverzekering ofwel opstalverzekering?
Een opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Met deze verzekering bescherm je jezelf tegen schade aan het woonhuis zelf of de bijgebouwen of erfafscheiding. Wanneer je zelf eigenaar bent van een huis en er gebeurt iets waardoor het huis zijn waarde verliest (denk bijvoorbeeld aan schade ten gevolge van brand) kan de schade aan jouw woning natuurlijk enorm zijn.
Wat is een inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering beschermt je tegen schade aan wat zich in je woning (of je nu eigenaar van die woning bent of niet) bevindt. Wanneer je meubelen worden verwoest door waterschade of je bezittingen worden ontvreemd bij een inbraak kun je je beroepen op deze verzekering. Alles wat niet vast zit aan de woning kun je aan waarde laten verzekeren met een inboedelverzekering. Inbouwkasten of gelijmd tapijt vallen bijvoorbeeld niet onder een eventuele claim bij de inboedelverzekering maar bij de opstalverzekering of woonhuisverzekering.
Hoe maak je een keuze voor een woonverzekering, woonhuisverzekering of inboedelverzekering?
Niet elke verzekering kent een gelijke premie maar ook de voorwaarden van woonverzekeringen kunnen onderling behoorlijk verschillen. In principe heeft iedere woonverzekering een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Je kunt deze typen woonhuisverzekeringen echter ook los van elkaar afsluiten.
Hoe kun je woonverzekeringen vergelijken op premie en voorwaarden?
Het verschil zit hem met name in wat de verschillende woonhuisverzekeringen dekken en wat niet. Niet elke verzekering vergoedt dezelfde schade en ook het maximale bedrag van de vergoedingen kan verschillen. Je kunt woonverzekeringen dus niet alleen vergelijken op hun premie maar moet ook echt de voorwaarden bestuderen om een verstandige keuze te kunnen maken over welke verzekering het beste bij jou en/ of je familie past.
Opstalverzekering of woonhuisverzekering vergelijken
Let hier vooral op wat voor type schade er wordt vergoed. Wordt schade door brand of blikseminslag vergoed? Ben je verzekerd tegen waterschade door lekkage? Ben je gedekt tegen schade door storm of overstromingen? Ben je verzekerd tegen schade door een omgevallen boom? Wordt schade aan je woning door inbraak vergoed of niet? Kijk goed naar welke vergoedingen je belangrijk vindt of die passen bij jouw leefomgeving. Schade bij wonen in de stad (stel dat er bijvoorbeeld een voertuig inrijdt op je woning) kan verschillen van schade door leven op het platteland.
Inboedelverzekering vergelijken
Ook bij een inboedelverzekering is het belangrijk om te letten op wat er wordt vergoed en wat niet. Ben je bijvoorbeeld beschermd tegen schade van eigendommen die je voor iemand anders bewaart of niet? Is audiovisuele apparatuur volledig verzekerd? Wordt schade aan antieke meubelen of kunst volledig vergoed? Naast wat er wordt vergoed is bij de inboedelverzekering ook van belang tot welk maximum er wordt vergoed. Veel verzekeringen hanteren een inboedelmeter of inboedelwaardemeter, waarmee tevoren wordt bekeken wat de totale waarde van je bezittingen is. Zo weet je precies welk deel van je inboedel verzekerd is en tot welk maximum bedrag.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen