Kredietaanvragen: waar banken op letten

Als er grote aankopen in huis nodig zijn, komt het voor dat die niet uit eigen zak kunnen worden betaald: een auto, nieuwe meubels, of zelfs een huis. Er moet een financiering worden gevonden. Maar dat is in tijden van economische crisis is niet zo gemakkelijk. Want banken zijn voorzichtiger geworden.

Waarop letten om kredietwaardig over te komen?

Door de financiële crisis is het steeds moeilijker voor de consument om een lening tegen gunstige voorwaarden te krijgen. Banken onderzoeken meer dan ooit tevoren of de aanvrager zich wel een lening kan veroorloven.Wie van plan is om in de nabije toekomst geld te lenen, kan maar beter van te voren een aantal punten in acht nemen om bij de bank een goede indruk te maken om betere voorwaarden zoals een lagere rente te kunnen bedingen.

Inkomsten en uitgaven

  • Een zeer belangrijk criterium is uw beroepsactiviteit. Wie een vaste aanstelling heeft en over een vast inkomen beschikt, heeft een streepje voor. Bij een kredietaanvraag moet men doorgaans een drietal salarisstroken overleggen.
  • Een compleet CV zonder hiaten kan ook helpen om de bank gunstig te stemmen.
  • Bovendien moet uw bankrekening op orde zijn en zich meestal in de plus bevinden. Dat toont aan dat u uw kosten onder controle heeft en goed met geld kan omgaan.
  • Dat wordt ook ondersteund als u uit eigen beweging een huishoudboekje met alle in- en uitgaven kunt overleggen, bij voorkeur een overzicht op maandbasis. U moet met behulp van zo'n financieel plan in ieder geval een vrij beschikbaar bedrag per maand kunnen laten zien dat u kunt aanwenden voor de financieringlasten.
  • Nog lopende leningen of schulden bij een postorderbedrijf daarentegen, pakken negatief uit.

De juiste voorbereiding

  • Ook is het goed om spaaractiviteit aan te kunnen tonen. Dat heeft meerdere positieve effecten:
  • enerzijds ziet de bank dat u in staat bent om op regelmatige basis bedragen opzij te leggen. Feitelijk toont u daardoor aan dat u al geoefend heeft voor een financiering;
  • anderzijds verhoogt dat ook uw kredietwaardigheid bij de bank, want er zijn meer zekerheden voorhanden;
  • en indien u besluit om dat spaargeld in te zetten om een kleinere lening aan te vragen, wordt ook de financiering goedkoper. Want wie minder leent, hoeft uiteraard ook minder terug te betalen;
  • Bij grote financieringsprojecten verlangt de bank meestal tussen de 20 en 30% van de leensom aan eigen middelen die ingebracht moeten worden. Op een leenbedrag van 100.000 moet u dan tenminste al 20.000 spaargeld achter de hand hebben.

Onderpand en extra zekerheden

Bovendien is het voor de bank van het grootste belang om onderpand te verkrijgen voor het geleende bedrag. Dat zijn activa of vermogensbestanddelen die te gelde gemaakt kunnen worden indien u de lening niet kunt terugbetalen. Voorbeelden hiervan zijn onroerend goed, levensverzekeringen of spaartegoeden. Hoe meer van dergelijke zekerheden voor de bank aanwezig, hoe hoger uw kansen op een lening tegen gunstige voorwaarden.

Ook een borg kan worden opgevoerd als extra zekerheid. Maar ook die moet over een goede kredietwaardigheid beschikken om geaccepteerd te worden.

Hoe meer informatie, hoe beter

Zoals al opgemerkt, een goede voorbereiding helpt om bankiers gunstig te stemmen. Hebt u bijvoorbeeld plannen om een huis te kopen, heb dan informatie bij de hand van het beoogde object evenals details over eventuele renovaties. Want hoe duidelijker het beeld dat u schetst voor uw uw bankadviseur, des te sneller krijgt u uitsluitsel over uw kredietaanvraag.

Goedkeuring kredietaanvraag

Houd er rekening mee dat u aan de balie doorgaans geen bindende aanbieding krijgt. Want de baliemedewerkers van een bankfiliaal kunnen in de regel niet zelfstandig beslissen over de goedkeuring van uw kredietaanvraag.

Maar hoe dan ook, hoe beter uw voorbereiding en hoe beter de marketing van uzelf, hoe beter uw kansen staan.
© 2012 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lening zonder onderpandLening zonder onderpandWanneer je een lening wil afsluiten, verlangen banken meestal zekerheden. Vaak kan men die echter niet bieden omdat men…
Kredietverlening door bankenKredietverlening door bankenDe toenemende aanscherping van de bancaire kredietverlening dwingt consumenten en ondernemers tot een omslag in denken e…
Financiering met Staatsgarantie BMKBAls u een bancaire financiering voor uw bedrijf wilt aanvragen, maar u de bank onvoldoende zekerheden kunt bieden, dan i…
Goedkoop lenen van particulierenGoedkoop lenen van particulierenParticulieren lenen tegenwoordig weer geld aan elkaar. De komst van internet heeft een oud idee nieuw leven ingeblazen e…

Reageer op het artikel "Kredietaanvragen: waar banken op letten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Laatste update: 20-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Schrijf mee!