Sparen en beleggen, wat iedereen zou moeten weten
Je hoeft geen beursgoeroe te zijn om je eigen spaar- en beleggingsstrategie tot een succes te maken. Het is voldoende om de basis te begrijpen en die in praktijk te brengen.
Wordt het sparen of beleggen?
Juist nu vragen veel mensen zich af wat ze moeten doen met hun spaargeld:
Welnu, het kan van alles wat zijn, afhankelijk van de individuele levensomstandigheden en doelstellingen.
Eerst een financiële buffer aanleggen
Het aanleggen van een financiële buffer is een eerste en belangrijkste stap want een appeltje voor de dorst kan immers iedereen gebruiken.
Ongeveer drie
netto maandsalarissen zouden voor onverhoopte situaties altijd op korte termijn beschikbaar moeten zijn. Het beste leent zich daarvoor een goed rentende direct opvraagbare spaarrekening.
Spaardoelen definiëren : wat staat er op je wensenlijstje?
Voor alle wensen die je op korte of middellange termijn wilt vervullen, moet je voor jezelf spaardoelen definiëren in een eenvoudig eigen spaarplan. Daarin moet je antwoord geven op vragen als:
- hoeveel kan ik sparen en tot wanneer?
- welke wensen wil ik als eerste vervullen?
Ook voor deze spaardoelen is een direct opvraagbare spaarrekening met een aantrekkelijke rente de beste optie.
Financiële planning: vandaag al aan morgen denken
Met name voor
financiële planning geldt dat de toekomst vandaag al begint. Het belangrijkste principe: wie eerder begint, heeft later meer. Maar of het nu een spaardeposito of de participatie in een beleggingsfonds wordt, sparen voor de middellange en lange termijn moet altijd een minimale mate aan veiligheid bieden.
Onroerend goed als de kers op de taart
Wie gedurende langere tijd voldoende geld kan opbrengen, voldoende voorzorgsmaatregelen voor onvoorziene uitgaven heeft getroffen en vanzelfsprekend de kosten van levensonderhoud probleemloos kan financieren, heeft de mogelijkheid om in onroerend goed te beleggen. Dat is, net als aandelen, het slagroomtoefje op een individueel spaarplan, maar helaas niet voor iedereen weggelegd.
Slimme tips bij het sparen
Wie dagelijks het kopje cappuccino uitspaart, kan zich daarvoor na één jaar al een reis veroorloven en na 20 jaar zelfs een auto. Maar dat is slechts een van de ultieme spaartips. Hieronder volgt nog een aantal andere slimme tips die gegarandeerd werken:
- Minder uitgeven levert meer op: de moeder aller spaartips om te beginnen. Konsekwent minder uitgeven dan er maandelijks verdiend wordt, biedt de meeste garantie op succes. Want alleen op die manier blijft er altijd wat over om te sparen;
- Eerst betalen, dan sparen: de rente op spaarrekeningen is altijd lager dan de rente van leningen. Daarom moet je pas dan met sparen beginnen als alle leningen en openstaande facturen betaald zijn;
- Sparen voor een concreet doel motiveert: elke lange reis begint natuurlijk altijd met de eerste stap. Begin daarom gewoon met sparen en minder uit te geven. Ongeacht hoe groot het spaarbedrag is, de start is van wezenlijk belang. Toch geldt bij sparen de gouden regel: hoe concreter het doel is om te sparen, hoe groter de motivatie is om het vol te houden. En het maakt dan niet uit of het gaat om een nieuwe auto of een zomervakantie in een warm land;
- Automatisch sparen gaat vanzelf: uit het oog is uit het hart. Een wijze spreuk die ook bij sparen opgaat. Door meteen aan het begin van iedere maand automatisch een vast bedrag opzij te zetten op de spaarrekening, kan je dat geld niet meer uitgeven;
- Hoe je (nog) meer kan sparen? Sparen is uiteraard gemakkelijker naarmate het inkomen hoger is. Daarom kan het geen kwaad om eens naar die langverwachte opslag of salarisverhoging te vragen, op zoek te gaan naar een beter betaalde baan of om te zoeken naar een bijverdienste.