Een doorlopend krediet blijft vaak geld kosten

Een doorlopend krediet blijft vaak geld kosten Als u vanwege plotselinge, onverwachte uitgaven een paar maanden erg krap zit, lijkt een doorlopend krediet een goede oplossing. U kunt daar (tot aan een bepaald afgesproken bedrag, de zogenaamde “limiet”) geld opnemen als u aan het einde van de maand tekort komt. Aflossen hoeft meestal niet meteen. U betaalt alleen de rente van het opgenomen bedrag. Er zit echter een groot gevaar aan een dergelijk krediet. Het blijft namelijk elke maand geld kosten. Wat dan voor even een oplossing lijkt, kan op den duur een echte strop worden. Een lening kost bovendien altijd geld. U betaalt rente en via die rente kost het doorlopend krediet u vaak zelfs het dubbele. U krijgt geen enkele lening voor niets.

Een doorlopend krediet lijkt gemakkelijk

Veel mensen denken dat een doorlopend krediet al hun tijdelijke problemen kan oplossen en gaan een dergelijke lening met een gerust hart aan. Men kan daar immers even geld lenen als men aan het einde van de maand eventjes wat te kort komt. Als er dan de volgende maand weer geld binnenkomt, kan men bekijken hoeveel er dan afgelost kan worden. Geen probleem. Maar klopt dat wel?

Een doorlopend krediet is vaak ook heel verleidelijk

Een dergelijk krediet is ook heel verleidelijk en juist daarom ook zo gevaarlijk. De rem is van de bankrekening af. Het einde van de maand is niet meer het strakke einde van de bankrekening en de mogelijkheden (of onmogelijkheden) waarmee u dan te maken hebt. Er is immers nog het doorlopend krediet, dat eventuele tekorten aan geld wel even kan oplossen. Die fiets voor zoon of dochter kan daarom wel gekocht worden, want dat geleende bedrag betaalt u toch volgende maand wel terug. Het krediet wordt even wat groter, maar dan betaalt u deze maand maar een beetje meer rente.

Noodzakelijke vervangingen

In de praktijk werkt het vaak niet op die manier. De volgende maand doemen er vast en zeker weer nieuwe problemen op. Zo kan bijvoorbeeld de wasmachine of de stofzuiger kapot gaan. Dochter of zoon is gevallen en heeft zijn/haar jas kapot. Daar moet dus een nieuwe voor in de plaats komen. Stel dat u werkeloos wordt of het bedrijf, waar u werkt, zit wat moeilijk en de beloofde loonsverhoging wordt nog even uitgesteld.

Diverse redenen voor en tekort aan het einde van de maand

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor u de volgende maand in plaats van het geleende bedrag af te betalen, nog iets bij moet gaan lenen. Daarnaast is het ook verleidelijk om te weten dat er altijd nog wat geld te halen is om het een of ander te kopen.

Veel en vaak gaan inkopen zorgt vaak voor een groeiend tekort

Vooral mensen die moeilijk weerstand kunnen bieden aan de verlokkelijke aanbiedingen op internet en in de winkels, hebben dan een groter probleem om standvastig te blijven en alleen aan te schaffen wat echt noodzakelijk is.

Geld lenen blijft geld kosten tot er afgelost is

Er zijn maar weinig dingen gratis te krijgen. De meeste diensten, en vooral de diensten van de banken en geldschieters, kosten geld. Dat geldt in hoge mate ook voor het doorlopend krediet. Uw maandelijkse lasten worden immers verhoogd met de rente van het krediet.

Niet aflossen is gevaarlijk

Zolang u daar niets van kunt aflossen, zult u die rente moeten blijven betalen. Hebt u elke maand een beetje meer van dat doorlopende krediet nodig, dan betaalt u elke maand ook meer rente. Hebt u slechts een klein inkomen en kon u van tevoren al moeilijk rondkomen, dan wordt dat er beslist niet gemakkelijker op na het aangaan van een doorlopend krediet.

De rente over het geleende bedrag

De rentepercentages van een doorlopend krediet liggen vrij hoog, zo ongeveer tussen de 6 en de 15%. Vaak berekent de bank een lager percentage als het kredietlimiet hoger is. Logisch, want de bank verwacht dat u dan ook een hoger bedrag zult opnemen, waar de bank dan toch ook gedurende een langere periode rente van zal krijgen. Een hoger geleend bedrag wordt immers ook vaak pas na langere tijd pas helemaal afgelost.

De bank bekijkt ook de risico's

Ook de risico’s worden bekeken. Heeft iemand een vaste baan, is de persoon nog jong, heeft hij of zij eigen bezit, enzovoort. Daarnaast wordt er soms ook een risicoverzekering afgesloten, waardoor het risico van tussentijds overlijden gedekt is, maar ook dat verhoogt natuurlijk het te betalen rentepercentage.

Aflossen blijft belangrijk

Wie niet kan aflossen betaalt bij een rente krediet alleen maandelijks de rente over het geleende bedrag. Na verloop van tijd wordt het krediet echter opnieuw bekeken, want de geldlener wil natuurlijk op termijn toch ook zijn geld terug hebben. Het krediet wordt dan vaak alsnog omgezet naar een standaard krediet, waarbij de geldlener niet alleen meer de rente, maar ook een stukje aflossing moet betalen. Dat betekent dat een doorlopend krediet op den duur een zwaardere last kan worden dan u in het begin dacht.

Gevaarlijk voor de bankrekening van gezinnen

Alles bij elkaar is het voor gezinnen die maar net rond kunnen komen, gevaarlijk om een dergelijk krediet aan te gaan. Zeker niet voor luxe artikelen of voor een vakantie. Het is verstandiger om het zelf een paar maanden erg zuinig aan te doen en met het eigen inkomen en zo te proberen om het geld bij elkaar te krijgen.

Probeer extra geld binnen te krijgen

U kunt ook op andere manieren het tekort aanzuiveren, zoals met extra verdiensten van bijvoorbeeld babysitten, vakken vullen, folders of pakketjes rondbrengen. Dat is niet de gemakkelijkste weg, maar u hoeft dan tenminste niet wakker te liggen van de toekomstige geldzorgen. Het zal even zwaar zijn, maar daarna kunt u ook weer opgelucht ademhalen.

Schuldenval

Een doorlopend krediet eindigt maar al te vaak in een schuldenval, waar u zonder hulp niet meer uit kunt komen. “Voorkomen is beter dan genezen”, zegt het spreekwoord en dat is maar al te waar. Probeer uit te komen met het inkomen en bezuinig op punten, waar dat kan. Belangrijk zaken zijn wonen, goed eten, noodzakelijke kleding en warmte voor u en uw gezin.

Het ziekenfonds

Ook de premie van het ziekenfonds en de ziektekosten moeten betaald worden, evenals een paar verzekeringspremies. Zeker gezinnen met kinderen hebben een ziekenfonds hard nodig. Kinderen letten nu eenmaal wat minder goed op de hygiëne en hebben veel contacten met vriendjes en vriendinnetjes en de kameraadjes op school. Vergelijk daarom aan het einde van het jaar altijd de kosten van de diverse zorgverzekeringen, zodat u zoveel mogelijk voordeel hebt en toch niet teveel premie hoeft te betalen.

De jaarafrekening van de energieleverancier

Ook naar de energierekening kan wel eens gekeken worden. Wie lang bij een energiemaatschappij blijft, doet zichzelf soms tekort. Overstappen kan lonend zijn. Zeker in deze tijd. Het is wel uitkijken, want na een jaar verhogen veel maatschappijen hun tarieven weer.

Bezuinigen op de andere uitgaven

Op de rest van de uitgaven kan vaak eveneens bezuinigd worden, zodat u toch rondkomt van uw maandinkomen. Denk bijvoorbeeld aan een goed gebruik van etenswaren, zodat er niets weggegooid hoeft te worden. Kijk daarom altijd eerst in de koelkast, voordat u eten gaat koken. Het is het proberen waard en in elk geval beter dan 's nachts wakker te liggen van de zorgen om schulden die u niet meer kunt betalen.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het doorlopend kredietHet doorlopend kredietHet lijkt tegenwoordig zo gemakkelijk. U wilt graag verbouwen of u wilt een product aanschaffen waarvoor u momenteel gee…
Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Via de media worden wij als consument aangespoord om geld te lenen voor grote uitgaven. Kredieten zijn er ook in meerder…
Doorlopend kredietDoorlopend kredietBij het lenen van geld zijn altijd diverse mogelijkheden. Je kunt geld lenen middels het afsluiten van een hypotheek, ma…
Hoe kun je aflossen op een openstaande schuld?Hoe kun je aflossen op een openstaande schuld?De ene lening is de ander niet en dus zijn er verschillende soorten van aflossing. Ga je een leencontract aan dan is pra…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.