Betalingsachterstand op je hypotheek
Een betalingsachterstand kan eenvoudig ontstaan in het geval van echtscheiding, werkeloosheid of een daling van inkomen. De bank zal de eerste vier maanden nog niet heel moeilijk doen (op een boeterente na), maar daarna krijg je een BKR-registratie. Vervolgens wordt er een incassobureau ingezet en uiteindelijk kan een gedwongen verkoop volgen. Het loont de moeite om te kijken naar mogelijke bezuinigingen en extra inkomsten, hoewel dat niet altijd voldoende zal zijn. Daarnaast is het belangrijk om goed contact met de bank te onderhouden. Dit zorgt ervoor dat de bank zich flexibeler en geduldiger opstelt.
Wanneer er structureel minder geld binnenkomt dan je nodig hebt, kun je eenvoudig in de problemen komen. Er ontstaan betalingsachterstanden, bijvoorbeeld op je
hypotheek. Voor een
betalingsachterstand zijn grofweg drie oorzaken aan te geven: echtscheiding, werkeloosheid en (vooral bij zelfstandig ondernemers) een daling in inkomen. Wanneer er een flinke hoeveelheid spaargeld is hoeft dit geen probleem te zijn, maar veel mensen hebben een buffer van niet meer dan enkele maanden. Een nieuwe baan of andere nieuwe inkomstenbronnen zijn niet altijd te vinden in die tijd. En een echtscheiding is permanent. Ook daarvan kun je vaak niet op korte termijn financieel herstellen.
Wanneer wordt een betalingsachterstand op de hypotheek een probleem?
De eerste vier maanden is er meestal nog niet zoveel aan de hand. De bank stuurt brieven en probeert je te bellen. Sommige banken brengen een boeterente in rekening, maar in deze eerste vier maanden is er enige ruimte om achter te lopen met betalen.
Na vier maanden wordt het serieuzer. De bank of hypotheekverstrekker meldt je aan bij
BKR (Bureau Krediet Registratie). Pas als de betalingsachterstand volledig is weggewerkt kan de
BKR-registratie verwijderd worden. Vervolgens gaat de bank een incassobureau inschakelen om het geld te krijgen. Hier komen kosten bij kijken die voor rekening zijn voor jou als wanbetaler. Wanneer ook hiermee de
achterstand niet wordt weggewerkt kan uiteindelijk een
gedwongen verkoop volgen.
Wat zijn er voor oplossingen voor een achterstand op de hypotheek?
Wanneer je bang bent voor een betalingsachterstand, moet je snel handelen. Het is belangrijk dat je z.s.m. goed contact onderhoud met de bank. Daarover verderop meer. Daarnaast kun je proberen grip te krijgen op je inkomsten en uitgaven, en daarmee het gevaar afwenden.
- Door inzicht in inkomsten en uitgaven kun je erachter komen waar je kunt bezuinigen en waar eventueel meer inkomen te vergaren is.
- Bezuinigen kan op veel vlakken: energie, dagelijkse boodschappen, verzekeringen, etc. Kijk goed wat bij je past en wat de bezuinigingen opleveren. Met extra inkomsten ben je vaak sneller uit de problemen, maar is vaak moeilijker voor elkaar te krijgen.
- Een budgetcoach kan helpen om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken en om te bepalen waar je kunt bezuinigen. Dat kost wel geld, maar levert vaak meer op dan het kost.
- Bij de bank kun je om een rentepauze vragen.
- Ook kun je met de bank in gesprek gaan welke mogelijkheden er zijn om de hypotheek aan te passen.
De bank te vriend houden bij een betalingsachterstand
De bank is niet blij met mensen die een betalingsachterstand hebben, maar de bank heeft ook geen belang bij een gedwongen verkoop. Als klant is het belangrijk dat je goed contact onderhoudt met de bank. Op die manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan, en vaak kun je tijd winnen.
- Breng de bank zo vroeg mogelijk op de hoogte van problemen. Dus ook als er nog geen betalingsachterstand is, maar deze er wel aan zit te komen.
- Geef openheid van zaken. Als je eerlijk bent naar de bank zal de bank over het algemeen soepeler zijn, en zelf ook meer openheid van zaken geven.
- Wanneer je afspraken maakt met de bank, zorg dan dat je die nakomt. Zo voorkom je irritaties en maak je duidelijk dat je betrouwbaar bent.
- De bank zal het kunnen waarderen wanneer je zelf met voorstellen komt.
Als je je best doet om bovenstaande tips in de praktijk te brengen, zal de bank zich geduldiger en flexibeler opstellen.
Lees verder