Besparen: sluit geen onnodige verzekeringen af

Besparen: sluit geen onnodige verzekeringen af Verzekeringen kunnen op jaarbasis flink wat kosten, en bieden daarmee de mogelijkheid tot besparen. Echter sommige verzekeringen zoals de zorgverzekering en de WA-verzekering voor je auto zijn verplicht. Andere verzekeringen zoals de (algemene) WA-verzekering en de inboedelverzekering zijn voor iedereen aan te raden. Veel mensen hebben daarnaast een doorlopende reisverzekering en een tandartsverzekering, en sluiten regelmatig een annuleringsverzekering af. Dat is niet altijd nodig, en daar valt dus te besparen.

Onnodige verzekeringen

In Nederland is een ziektekostenverzekering verplicht, net als een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) voor je auto (als je tenminste een auto hebt). Dat is ook niet voor niks, want je weet maar nooit wat voor medische klachten je kunt krijgen of wat voor schade je in het verkeer aan anderen berokkend. De kosten die daarbij komen kijken kunnen in de duizenden of zelfs tienduizenden euro's lopen: iets wat veel mensen niet zomaar achter de hand hebben.

Naast verplichte verzekeringen zijn er ook verzekeringen die eigenlijk voor iedereen aan te raden zijn, zoals een (algemene) WA-verzekering en een inboedelverzekering. Er zijn echter nog veel meer verzekeringen die je kunt afsluiten, maar die je zeker niet hoeft af te sluiten. Of het verstandig is of niet hangt helemaal af van je persoonlijke situatie en je persoonlijke voorkeuren. Toch sluiten mensen tegenwoordig vaak allerlei verzekeringen af (en laten deze jarenlang lopen), zonder er werkelijk over na te denken of ze die verzekeringen ook daadwerkelijk nodig hebben.

Doorlopende reisverzekering

Wanneer je overweegt om een doorlopende reisverzekering af te sluiten (of juist om deze op te zeggen), dan moet je je afvragen hoe vaak je op reis gaat en welk risico je loopt tijdens deze reizen. Kijk goed naar de tarieven en vergelijk deze met de kosten van losse reisverzekeringen. Wanneer je maar 2 weken per jaar op vakantie gaat is het hoogstwaarschijnlijk voordeliger om telkens een losse reisverzekering af te sluiten. Houd bij een reisverzekering ook altijd rekening met de hoogte van het eigen risico. Stel dat je fotocamera gestolen wordt op vakantie, dan krijg je deze in de meeste gevallen niet vergoed, omdat deze binnen je eigen risico valt.

Annuleringsverzekering

Ook het afsluiten van een annuleringsverzekering bij een reis (of een andere dienst) hoeft geen vanzelfsprekendheid te zijn. Over het algemeen houdt een annuleringsverzekering in dat je je geld terugkrijgt wanneer je niet op vakantie kunt gaan vanwege onvoorziene omstandigheden, zoals onvrijwillige werkeloosheid of het overlijden van een naast familielid. De kans dat dit gebeurt tijdens of vlak voor je reis is echter maar klein, terwijl je er vaak wel 5% of 10% extra betaalt boven op de reissom. Wanneer je uit gaat van die 5% en je gaat 20 keer op vakantie zonder gebruik te maken van de annuleringsverzekering, dan heb je dus eigenlijk een hele extra reis betaalt.

Wanneer je de kans klein acht dat je gebruik maakt van de annuleringsverzekering, dan is het zeker het overwegen waard om er geen af te sluiten. Wanneer je reis door overmacht dan toch niet door gaat, ben je je geld wel kwijt, maar je kunt het geld van een annuleringsverzekering wel in je portemonnee houden. Hierdoor ben je uiteindelijk waarschijnlijk voordeliger uit.

Uiteraard moet je hierbij uitgaan van gemiddelden. Er zijn wel degelijk mensen die in 20 jaar tijd meerdere keren gebruik maken van een annuleringsverzekering. Die hebben dus wel degelijk baat bij een annuleringsverzekering. Het probleem is dat je niet van tevoren weet of je er gebruik van zult moeten maken of niet. Wanneer je het risico niet wilt lopen, dan is het uiteraard aan jou om wel een annuleringsverzekering af te sluiten.

Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is een aanvullende verzekering bij je zorgverzekering. Een tandartsverzekering werkt echter anders dan de zorgverzekering. Bij een zorgverzekering krijg je de verzekerde behandelingen en medicijnen vergoed, ongeacht wat dit kost. Daarbij geldt echter wel een eigen risico. In 2014 is dat 360. Dat betekent dat je de eerste 360 van zorg uit het basispakket zelf betaalt.

Bij een tandartsverzekering verzeker je een bepaald bedrag. Meestal is dit 250, 500, 750 of 1000. Sommige zorgverzekeraars hebben één soort tandartsverzekering; bij veel kun je kiezen uit verschillende verzekeringen waarbij verschillende bedragen verzekerd zijn. Bij een tandartsverzekering geldt geen eigen risico, maar je kunt ook niet onbeperkt tandartskosten declareren. Alle kosten die je maakt boven het verzekerde bedrag moet je zelf betalen. Ook moet je bij een tandartsverzekering goed kijken wat de verzekering wel en niet dekt. Daarnaast geldt voor sommige dure ingrepen een wachttijd van bijvoorbeeld 6 maanden of een jaar. Alleen als je langer verzekerd bent, kun je deze ingreep vergoed krijgen.

Of een tandartsverzekering afsluiten verstandig is, hangt sterk af van de verwachte tandartskosten. Als je jezelf voor 500 verzekerd betaal je daar meestal rond de 300 voor. Als je vervolgens alleen maar twee controles hebt in een jaar (van ongeveer 30 per consult), dan heb je 300 betaald voor deze controles. Als je echter flinke kosten maakt bij de tandarts, dan krijg je voor deze 300 500 terug en heb je dus 200 'gewonnen'. Als je verwacht dat er flink wat moet gebeuren aan je gebit dan is een tandartsverzekering zeker aan te raden. Maar als je een goed gebit hebt, en meestal alleen naar de tandarts moet voor controle, dan ben je zonder verzekering goedkoper af.

Bij sommige verzekeraars dekt de tandartsverzekering ook kosten voor orthodontie. Zeker bij orthodontie voor kinderen tot 18 jaar kan een tandartsverzekering dan veel geld opleveren. Let wel goed op! Bij veel verzekeraars valt orthodontie niet onder de tandartsverzekering, maar onder de aanvullende zorgverzekering.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartVerzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartWaar kan je jezelf niet voor verzekeren? Nederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook b…
Doorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenDoorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenBij iedere vakantie, die je boekt krijg je het aanbod om te kiezen voor een doorlopende reis- en/of annuleringsverzekeri…
Verzekering: de reisverzekeringVerzekering: de reisverzekeringAls u op reis gaat kunt u het beste een reisverzekering afsluiten. Er zijn een aantal verschillende reisverzekering. De…
Is het afsluiten van een annuleringsverzekering verstandig?Is het afsluiten van een annuleringsverzekering verstandig?Bij het boeken van een vakantie wordt er vaak een annuleringsverzekering afgesloten. Een dergelijke verzekering geeft re…
Mag ik met pensioen in het buitenland?Mag ik met pensioen in het buitenland?Veel mensen denken dat je niet met pensioen naar het buitenland mag. En als je dit wel doet, dat je hierop gekort wordt.…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 05-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.