Hypotheek met BKR registratie

Hypotheek met BKR registratie Een BKR registratie is iets anders dan een BKR notering of een BKR codering. Een hypotheek met BKR registratie is vaak wel mogelijk; wel kan het zijn dat het hypotheekbedrag iets lager uitvalt dan wanneer er geen BKR-registratie is. Als je een BKR notering of BKR codering hebt, wordt dat een stuk lastiger. Maar ook dan zijn er mogelijkheden om geld te lenen voor de aankoop van een huis.

BKR registratie: geen paniek!

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) doet precies wat de naam al zegt: het is een instantie die kredieten registreert. In Nederland zijn meer dan 11 miljoen mensen geregistreerd bij het BKR. Dat betekent niet dat er meer dan 11 miljoen wanbetalers in Nederland rondlopen; het gaat om mensen die een krediet of lening hebben, of die bepaalde betalingsverplichtingen hebben.

Een BKR registratie ontstaat wanneer je een lening of krediet hebt van meer dan 500, met een looptijd langer dan 3 maanden. Ook wanneer je in het bezit bent van een credit card of een abonnement voor je GSM, levert dit een registratie op bij het BKR.

De BKR is in het leven geroepen om te voorkomen dat mensen te veel geld lenen. Wanneer zij zelf niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen komen zij niet alleen zelf in de problemen, maar ook de bedrijven waar zij een lening of krediet uit hebben staan hebben dan een probleem. Om te voorkomen dat een bank of andere (financiële) instelling telkens moet gaan uitzoeken hoeveel mensen al aan krediet, lening of schuld hebben, is het Bureau Krediet Registratie in het leven geroepen. Hier kunnen banken, bedrijven en instellingen de gegevens opvragen van hun (potentiële) klanten.

Wanneer jij een hypotheek aanvraagt bij een bank, is de bank (of andere hypotheekverstrekker) erbij gebaat dat jij die hypotheek ook kan betalen. Daarom zal de bank nagaan of jij een BKR registratie hebt en zo ja, wat dan je schulden en betalingsverplichtingen zijn.

Wanneer je een lening of krediet hebt betekent dat echter niet dat je geen hypotheek zou kunnen krijgen of dat het heel erg moeilijk wordt. Dat zou ook vreemd zijn; meer dan 11 miljoen Nederlanders zijn immers BKR geregistreerd. Het betekent vaak wel dat je een iets minder hoge hypotheek kunt krijgen. Wanneer de bank berekent dat ze jou een hypotheek kunnen verstrekken van 250.000 en bij navraag bij het BKR blijkt dat je nog een andere lening uit hebt staan van 10.000, dan zal de bank waarschijnlijk besluiten om de maximale hypotheek te verlagen naar 240.000. Een BKR registratie speelt dus wel mee bij het afsluiten van een hypotheek, maar hoeft nog geen reden te zijn voor paniek.

Een BKR registratie is iets anders dan een BKR notering of BKR codering

Een BKR registratie betekent simpelweg dat je een lening of krediet uit hebt staan of dat je bepaalde betalingsverplichtingen hebt, of dat dat in het verleden het geval was (je gegevens worden 5 jaar bewaard, zelfs in het geval van een mobiele telefoon abonnement). Een BKR registratie is dan ook iets heel anders dan een BKR notering of een BKR codering. Van de mensen die een BKR registratie hebben, heeft slechts 6% een BKR notering. Een BKR notering ontstaat wanneer een lening of krediet, credit card of abonnement, resulteert in betalingsproblemen. Ook dit wordt door het BKR geregistreerd en wel in de vorm van een BKR codering.

De BKR bestaat uit verschillende codes die je achter je naam kunt krijgen:
  • Code A: Er is een betalingsachterstand.
  • Code H: De betalingsachterstand is hersteld.
  • Code 1: Er is een regeling getroffen om de betalingsachterstand te voldoen.
  • Code 2: De vordering is opeisbaar gesteld door een deurwaarder.
  • Code 3: Er is een bedrag van 250 of meer afgeboekt. Met andere woorden: er is een begin gemaakt met aflossen.
  • Code 4: De kredietnemer is onbereikbaar.

De BKR codering blijft staan tot 5 jaar nadat de betalingsachterstand is voldaan. Er komt dan uiteraard wel bij te staan dat de betalingsachterstand (A) is hersteld (H).

Wanneer je een BKR notering of BKR codering hebt is het een stuk moeilijker om een hypotheek te krijgen. Een bank is voorzichtig met het lenen van geld aan mensen die hun betalingsverplichtingen mogelijk niet (kunnen) nakomen. Toch zijn er wel mogelijkheden voor een hypotheek met BKR notering.

Een hypotheek met BKR notering

Reguliere banken en andere hypotheekverstrekkers zullen erg moeilijk doen over het afsluiten van een hypotheek wanneer je een BKR notering hebt. Dat wil niet zeggen dat het in alle gevallen onmogelijk is om een hypotheek te krijgen. Je kunt in ieder geval eens gaan informeren naar de mogelijkheden en vragen aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor een hypotheek in aanmerking te komen.

Daarnaast zijn er hypotheekverstrekkers die zich gespecialiseerd hebben in het aanbieden van hypotheken aan mensen met een BKR notering. Het is echter wel de vraag of het verstandig is om hier op in te gaan. Wanneer je nog een betalingsachterstand hebt staan, is het misschien beter om die eerst weg te werken, voordat je een hypotheek afsluit, waarmee je je maandlasten waarschijnlijk nog verder verhoogt. Het terugbetalen van je leningen wordt daarmee moeilijker. En dat is precies wat men probeert te voorkomen met de BKR.

Daar komt bij dat je bij hypotheekverstrekkers die speciaal hypotheken aanbieden voor mensen met een BKR codering, een hogere rente betaalt dan bij reguliere aanbieders van hypotheken. Normaal gesproken is de hypotheekrente 1 tot 2,5% hoger dan de gemiddelde rente.

Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een buitenlandse hypotheek. De kans bestaat dat een hypotheekverstrekker in het buitenland geen inzicht heeft in BKR noteringen. Daarnaast kan een buitenlandse hypotheek ook nog eens voordeliger zijn dan een Nederlandse hypotheek.

Onderzoek de mogelijkheden, maar wees voorzichtig!

Lees verder

© 2010 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat?BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat?Een BKR hypotheek aanvragen kan tegenwoordig bij veel banken. Je moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden om een BKR hy…
Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Veel mensen vragen zich af of het nu mogelijk is om geld te lenen bij de bank, wanneer je een negatieve BKR toetsing of…
BKR-codering en hypotheek in 2021BKR-codering en hypotheek in 2021De vraag is of u in 2021 en 2022 met een BKR-codering nog een hypotheek kunt afsluiten. In de praktijk blijkt dit niet o…

Extra aflossen verstandig bij lage renteExtra aflossen verstandig bij lage renteStagnerende huizenprijzen en goedkope kredieten, het ideale moment om eindelijk een eigen huis te kopen. Maar hoe lager…
Hypotheek in NederlandHypotheek in NederlandWelke factoren bepalen de hoogte van hypotheken zoals die door banken en verzekeringsmaatschappijen in Nederland worden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlexanderStein, Pixabay
  • www.BKR.nl
  • 'Wegwijzer hypotheekvoorwaarden: Een gids door de kleine lettertjes op weg naar een passende hypotheek.' Vereniging Eigen Huis (2009)
  • 'Een huis kopen voor dummies' Anna Roelofsz (2007)
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 26-10-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.