Besparen op boodschappen: 10 tips om geld te verdienen

Besparen op boodschappen: 10 tips om geld te verdienen Besparen op boodschappen kan veel geld opleveren. Volgens het NIBUD geven Nederlanders gemiddeld namelijk tussen de 20 en 25% van hun inkomen uit aan boodschappen. Een grote kostenpost dus, waar je het nodige op kunt besparen. Minder geld uitgeven aan boodschappen is eigenlijk een heel eenvoudige manier om een extra geld te verdienen: vaak honderden euro's per jaar. Op die manier houd je meer geld over om te sparen, schulden af te lossen of voor leuke dingen.

Besparen op boodschappen door een boodschappenlijstje

De supermarkt is er op gericht om jou zoveel mogelijk geld te laten uitgeven. Daarom worden allerlei verleidingen gecreëerd: uitnodigingen om spullen aan te schaffen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Door thuis al te bepalen wat je gaat kopen, voorkom je dat je meer koopt (en dus uitgeeft) dan je van plan was. Maak dus een boodschappenlijstje en beperk het aantal impulsaankopen.

Geld verdienen door overzicht te houden

Gemiddeld gooien mensen bijna 50 kilo voedsel per jaar weg, ter waarde van 155. We kopen dus vaak dingen die we eigenlijk niet nodig hebben. Door overzicht te houden over wat je in huis hebt, koop je minder snel te veel van iets. Moet je toch iets weggooien, leer daar dan van en kijk hoe je dat in de toekomst kunt voorkomen.

Ga nooit met een lege maag boodschappen doen

Misschien een wat sullige tip, maar het is echt zo: wanneer je met een hongerig gevoel door de supermarkt loopt, koop je meer lekkere (vette en zoete) dingen, die je eigenlijk niet nodig hebt.

Let op reclamefolders

Het kan behoorlijk schelen om producten te kopen die in de aanbieding zijn. Neem dus de tijd om reclamefolders door te spitten om op zoek te gaan naar leuke aanbiedingen. Krijg je niet alle folders van supermarkten bij jou in de buurt: zoek dan op internet. Daar zijn alle aanbiedingen van alle winkels te vinden. Let bij reclames altijd wel op dat je de producten wel echt nodig hebt en of er niet nog goedkopere alternatieven zijn. Vaak zijn huismerken een stuk goedkoper dan A-merken, zelf als de A-merken in de aanbieding zijn.

Koop meer huismerken en minder A-merken

Vaak zijn huismerken net zo goed als de A-merken; soms zijn het zelfs precies dezelfde producten, maar dan in een andere verpakking. Probeer de goedkopere alternatieven eens uit en bepaal zelf welke A-merken je niet meer nodig hebt. Op die manier kun je op jaarbasis tientallen, misschien wel honderden euro's besparen.

Boodschappen doen bij Aldi en Lidl

Deze winkels zijn echt een stuk goedkoper dan andere supermarkten. Het assortiment is niet compleet, maar wel heel uitgebreid. Hoewel de uitstraling van de winkels en producten vaak te wensen over laat, komen de producten van Aldi en Lidl vaak heel goed uit tests van consumentenorganisaties. Aldi en Lidl hebben daarnaast beide een wisselend aanbod van prima non-food artikelen (multimedia, sportartikelen, gereedschap, etc.) en Lidl heeft een hele goede groente- en fruitafdeling.

Alternatieven buiten de supermarkt

Je hoeft niet al je voedsel in de supermarkt te kopen. De groenteboer, bakker en slager zijn meestal duurder, maar ook die hebben vaak aantrekkelijke aanbiedingen. Versproducten zijn vaak vrij goedkoop op de markt te krijgen. Ook (Turkse en Aziatische) toko's hebben vaak klantvriendelijke prijzen. Misschien zijn er boeren bij je in de buurt die groente, fruit of eieren aan huis verkopen: ook daar zijn de prijzen vaak gunstig.

Verse of niet verse producten

Houdt het verschil tussen verse en niet verse groente en fruit in de gaten. Ingeblikt en gekoeld voedsel heeft meestal een vaste prijs, terwijl de prijs van verse producten per seizoen verschillen. Zo is het in de zomer veel voordeliger om een krop sla te kopen, terwijl je in de winter goedkoper sla uit de koeling kunt halen.

Geld verdienen door slim gebruik te maken van de vriezer

Iedereen zal begrijpen dat het voordelig kan zijn om diepvriespizza's en ijs in te slaan als deze in de reclame zijn (mits je de ruimte hebt). Maar ook veel soorten vlees (kipfilet, gehakt, shoarma) zijn lang te bewaren in de vriezer, zonder dat de smaak er minder van wordt als het ontdooid is.

Bespaar zoals jij wilt

Van besparen op boodschappen kun je een ware sport maken. Maar wanneer je elk dubbeltje om gaat keren, kan dat veel kosten van je tijd en je humeur. Met bovenstaande tips kun je makkelijk een aantal tientjes in de maand besparen. Tot de laatste cent gaan is voor de meeste mensen gelukkig niet nodig. En er zijn ook andere manieren om te besparen. Succes met (voordelig) boodschappen doen!

Lees verder

© 2009 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig 10 besparen op b…
Geld besparen: BoodschappenGeld besparen: BoodschappenTegenwoordig zijn de boodschappen duurder dan ooit tevoren en mensen schrikken elke keer weer bij de kassa. Hoe kun je n…
Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Uw vaste lasten kunt u niet of nauwelijks beïnvloeden. Er valt veel geld te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zond…
Schulden zijn op te lossen met besparingenSchulden zijn op te lossen met besparingenSchulden worden veroorzaakt door te hoge uitgaven ten opzichte van de inkomsten. Schulden ontstaan niet vanuit het niets…

Geld verdienen zonder moeite (geen internetverdienste)Er bestaan effectief methoden om geld te verdienen zonder dat je het gevoel hebt dat je ervoor iets moet doen. Soms is h…
Vijf tips om goed en zuinig met je geld om te gaanVijf tips om goed en zuinig met je geld om te gaanGoed en zuinig met je geld omgaan; veel mensen doen dit al en zijn hier dagelijks mee bezig. Toch zijn er nog steeds een…
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl
  • http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Voedingscentrum/Perskamer/2012/Factsheet%20Verspilling%20april%202012%20def.pdf
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 06-12-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.