Schuldenvrij leven is ook met een klein inkomen mogelijk
Schuldenvrij leven lukt alleen mensen die de tering naar de nering zetten. Schulden komen nooit vanzelf, maar ontstaan vaak geleidelijk. Uitkomen met het inkomen is het moeilijkst voor mensen met een uitkering of een laag salaris, maar ook mensen met een goed inkomen hebben er nogal eens moeite mee. Het betekent echter niet dat dit altijd tot schulden moet leiden. Iedereen kan zonder schulden door het leven gaan, maar u moeten daar dan wel zelf aan werken. Het betekent vaak oogkleppen opzetten voor wat de mensen in de omgeving aanschaffen en niet jaloers zijn op de bedragen die anderen aan vakanties en luxe kunnen uitgeven. Jaloezie is dan een slechte raadgever. Zodra men begint om luxe artikelen op afbetaling te kopen is een negatief saldo op de bankrekening al heel dichtbij.
Schuld ontkennen
Oorzaken voor een schuldenval zijn altijd wel aan te wijzen. Het verlies van een baan, gezinsuitbreiding waar niet op gerekend was, plotseling noodzakelijk onderhoud van de woning, studerende kinderen, een kapotte diepvries of verwarmingsinstallatie. Er is altijd wel een oorzaak aan te wijzen waarom er aan het einde van de maand ineens geld tekort is en een bepaalde rekening niet meer betaald kan worden. Het kan zomaar gebeuren bij mensen die geen spaarpotje hebben om tegenvallers op te vangen.
Wie oplet ziet het aankomen
Vaak is een achteruitgang in inkomen of een verhoging van de uitgaven ruim van te voren te zien. Onzekerheid over het behoud van de baan, een dreigend failliet van een bedrijf of een noodzakelijke reparatie aan het dak van uw eigen huis. Wie daar niet op tijd maatregelen tegen neemt, kan in financiële problemen komen. Van het een komt het ander en voor men het weet zit men met een schuld die groter is dan een maandinkomen. Dan wordt het moeilijk.
Schuld erkennen
Het is natuurlijk altijd mogelijk dat de oorzaak van een schuldenval niet bij de schuldenaar zelf ligt, maar in de meeste gevallen is dat wel zo. Wie plotseling minder inkomen heeft, mag ook minder uitgeven en zal een goed overzicht moeten hebben op de financiële zaken om snel te kunnen beslissen welke uitgaven het minst nodig zijn. Wie eerst wacht tot alle rekeningen leeg zijn en de herinneringen en aanmaningen in de bus vallen, is te laat.
Jonge schuldenaren leven vaak heel onbezorgd
Jongeren die wegens overmatig belgedrag of het wekelijks shoppen schuld opgebouwd hebben, komen wel eens met de uitspraak “ze moeten ons de schuld maar kwijtschelden, dan kunnen we opnieuw starten”, maar dat is een heel onvolwassen houding. Men kan immers niet op de zak van de gemeenschap leven. Ook andere mensen zijn niet altijd rijk en moeten zien dat ze financieel het hoofd boven water houden.
Bij een klein inkomen is volwassen gedrag gevraagd
Wie volwassen genoeg is om schulden te maken, is ook volwassen genoeg om ze via extra werk en inkomen ook weer af te betalen. Schulden betalen betekent immers ook dat iemand anders verlies lijdt als die schulden niet betaald worden. Of dat nu een grote organisatie is of een kleine klussenman doet er niet toe. Wat er zakelijk ontvangen is, zal ook zakelijk betaald moeten worden. Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Wie slechts weinig geld heeft om te besteden, zal ook weinig moeten uitgeven. Dat betekent dat men zichzelf grenzen zal moeten stellen.
Scheiden kost vaak veel geld
Gaan twee mensen scheiden, dan kost dat beiden gewoon een hoop geld. Ze gaan uit elkaar, maar meestal moet er een van de twee, met of zonder kinderen, een andere woning zoeken, die ook weer gemeubileerd moet worden. Beiden moeten plaats hebben om de kinderen te laten slapen en wonen. Beiden moeten meebetalen aan eventuele studiekosten en ga zo maar door. Daarnaast kost ook de scheiding zelf het nodige geld via advocaten en de rechter.
Pleeg samen overleg over de financiën
Het is goed om al voor de scheiding samen te overleggen hoe men dat financieel gaat oplossen, zodat naderhand geen van tweeën in de schulden zit. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk als men het samen niet meer zo goed kan vinden, maar in het belang van de kinderen is dat eigenlijk wel noodzakelijk. Als een van de twee het financieel moeilijk heeft, lijden meestal ook de kinderen daaronder.
Pas het koopgedrag aan het inkomen aan
Soms is het gat in de beurs aan het einde van de maand ook te wijten aan het koopgedrag. Het is ook zo verleidelijk. Aan het begin van de maand staat er genoeg geld op de rekening en men koopt een mooi bloesje, een leuke jas, een mooi paar schoenen, kleding voor de kinderen of een prettig zittende trui voor zichzelf. Het inkomen is meestal niet rekbaar. Het is meestal een vast bedrag per maand, waar men niet oneindig uit kan putten.
Bewaar de extraatjes voor het einde van de maand
Dat zou men echter beter aan het einde van de maand kunnen doen, als er echt geld op het maandbedrag overgeschoten is. Hebt u schulden en weet u van uzelf dat u gemakkelijk iets koopt, ga dan niet zomaar winkelen, maar ga alleen voor de noodzakelijke wekelijkse boodschappen een winkel in. Hoe minder u immers ziet, des te minder wordt u tot kopen verleid.
Schuldenvrij leven via de schuldsanering
Sommige mensen denken er goed aan te doen om in de schuldsanering te gaan. Vergis u echter niet. Het is geen gemakkelijke weg. Zeker als er kinderen zijn leeft u samen een paar jaar lang op de rand van de armoede. U krijgt dan slechts geld voor het levensonderhoud en de rest wordt op een klein pitje gezet. Zijn de schulden te groot om er ooit weer vanaf te komen, dan is de schuldsanering inderdaad de enige oplossing, maar het is beter om het niet zo ver te laten komen.
Zelf ook maatregelen nemen
Het is beter om op tijd de schulden te erkennen en positief en met volle inzet zelf maatregelen te nemen om de schulden af te betalen. Het is de beste en de snelste manier om uit de val te raken. Bovendien hebt u hierbij nog steeds de eigen regie over uw inkomen en uw uitgaven. Iets, dat u in het traject van de schuldsanering niet meer hebt.
Wat kunt u doen om uit de schulden te komen
Wees positief. Erken dat de schulden niet vanzelf gekomen zijn, maar dat er blijkbaar iets niet klopt in de manier, waarop u met uw budget omgaat. Bekijk daarom altijd eerst alle posten waar het geld aan uitgegeven wordt en of die allemaal nodig zijn. U kunt dan twee dingen doen: bezuinigen en zorgen dat er iets meer geld binnen komt. In beide gevallen gaat u erop vooruit.
Meteen beginnen met bezuinigen
Allereerst moet er meteen bezuinigd worden op de extra’s die niet direct levensnoodzakelijk zijn. Dat betekent dan het opzeggen van abonnementen, het sterk bezuinigen op verjaardagscadeautjes, bij het doen van de wekelijkse boodschappen (met een boodschappenlijstje) alleen het noodzakelijke meenemen.
Neem een klein bijbaantje om het inkomen te vergroten
Behalve het bezuinigen kunt u bijvoorbeeld ’s avonds of in het weekend een extra baantje aannemen, waardoor er meer geld binnenkomt. Dat is wel extra werk, maar het geeft ook rust als u ziet dat u het zo kunt bolwerken en de geldzorgen niet groter worden.
Verkoop wat u niet nodig hebt
Kijk ook eens op zolder, in de kasten en/of in de garage of u nog spullen hebt liggen die u niet meer nodig hebt en op Marktplaats of op een rommelmarkt kunt verkopen. Denk aan een schilderijtje dat u niet meer wilt ophangen, beeldjes die u eens van iemand gekregen hebt of spullen die u na een renovatie in een kast, of op zolder hebt weggeborgen. Speelgoed en kleertjes van de kinderen, waar ze intussen uitgegroeid zijn, kunnen eveneens zo gemakkelijk een tweede leven krijgen.
Schulden afbetalen op termijn is vaak mogelijk
Hebt u forse schulden die u niet gemakkelijk kunt afbetalen, neem dan contact op met uw schuldeisers en vraag of er een betalingsregeling is. Meestal is dat mogelijk, want als u in een schuldentraject terecht komt, zien de schuldeisers meestal heel weinig of niets van hun geld terug.
Betaal de schulden geleidelijk af met het extra geld
Gebruik het extra geld dat u in uw vrije tijd verdient met een baantje of met vakken vullen, folders of kranten rondbrengen en dergelijke, voor het afbetalen van uw schulden en niet om daar weer extra uitgaven van te doen. Anders komt u er nooit meer uit. Met volle inzet en met een enkel doel voor ogen hard werken en bezuinigen is de enige manier om uit de put te raken.
Zorg dat u de oorzaak aanpakt
Schulden komen nooit uit het niets. Er is altijd een oorzaak voor. Het heeft weinig zin om de schuld op de politiek, de belastingen, de samenleving of op iets anders te steken. Het feit ligt er en er moet iets aan gedaan worden. De enige die dat kan doen, bent u zelf.
Lees verder