Geldproblemen verdwijnen niet door ze te verstoppen

Geldproblemen verdwijnen niet door ze te verstoppen Geldproblemen verdwijnen niet vanzelf en het helpt zeker niet om ze voor elkaar te verstoppen. Wie niet meer uitkomt met het inkomen en langzaam aan het ene gat moet stoppen met het andere, ontkomt er niet aan om daar wat aan te gaan doen. Op een bepaald moment wordt het gat in de begroting zo groot, dat het niet meer gestopt kan worden en de deurwaarder kind aan huis wordt. Tegen die tijd liggen de relaties van partners echter vaak al mijlenver uit elkaar. Laat het niet zover komen, maar gooi het roer op tijd om. Zoek naar oplossingen. Probeer de beste weg te vinden om uit de problemen te komen. Dat is niet gemakkelijk, maar als de geldproblemen alleen maar groter worden en u er niets aan doet, bent u aan het einde van de rit meestal nog slechter af.

Erken het financiële probleem

Zich groot houden tegenover anderen en naar buiten toe beslist niet willen weten dat er geldproblemen zijn, is altijd verkeerd. Dat helpt immers niet om de schuld te saneren, maar maakt ze integendeel meestal groter. Hebben de buren een nieuw bankstel gekocht en is ook dat van uzelf aan een vernieuwing toe, kom dan niet in de verleiding om een nieuw bankstel op afbetaling te kopen. Doe dat alleen als u er geld voor hebt dat niet nodig is voor de normale uitgaven.

Geldproblemen verstoppen is niet verstandig

Wees eerlijk tegenover uzelf en tegenover uw gezin. Erken dat er een probleem is en probeer daar samen wat aan te doen. Het verstoppen van binnenkomende rekeningen en afschriften heeft nog nooit iemand geholpen. Integendeel. De problemen worden juist vergroot, want u raakt het overzicht op de achterstand kwijt.

Stel eerst orde op zaken

Schrijf alle bedragen van inkomen en uitgaven op en neem u voor om voorlopig niets nieuw aan te schaffen en niets te vervangen dat nog werkt en nog te gebruiken is.Koopt u toch dure zaken, dan vergroot dat immers alleen uw geldzorgen van de volgende maanden. U moet juist de uitgaven zien te verminderen en uw inkomen proberen te vergroten, om eruit te komen.

Kijk niet naar het koopgedrag van anderen

Meedoen met het uitgavenpatroon van buren en familieleden is niet de manier op eruit te komen. Wie zegt trouwens dat die zelf geen schulden hebben en u zich alleen maar laat opjagen met geld dat die mensen ook niet hebben? Wie weet liggen zij ook wakker van hun geldzorgen. Kijk dus alleen naar uw eigen situatie. Is er geen geld voor nieuwe meubels, maar zijn ze niet meer in een goede staat, knap ze dan op.

Een opknapbeurt voor meubels

Stoelen en tafels kunnen er vaak met een goede en zorgvuldige verfbeurt weer als nieuw uitzien. Vooral wit, grijs, zwart en whitewash zijn weer in en die kleuren zijn gemakkelijk met allerlei andere kleuren te combineren. Van een lap kleurige stof kunnen leuke kussens gemaakt worden. Een versleten bank kan met een mooie (en goedkope) fleece deken of foulard die past bij de rest van de inrichting opgeknapt worden, zodat ze nog een tijd mee kan gaan.

Gezond blijven door goed te eten

Het zijn maar een paar voorbeelden, maar er is meer mogelijk en het hoeft niet altijd geld te kosten. Besparen is het eerste dat er moet gebeuren. Gooi alle overbodige uitgaven eruit en geef alleen geld uit aan de dingen die echt nodig zijn. Een van de belangrijkste zaken is goed eten voor het hele gezin. Het is belangrijk om ondanks alle geldelijke problemen te letten op goede etenswaren en zo gezond mogelijk te leven.

Fruit en groenten van het seizoen

Dat kan heel goed door groenten en fruit van het seizoen te nemen en daarbij vooral te letten op de prijzen. Had u een preitaart willen maken, maar is de prei uitgerekend nu te duur, neem dan een andere seizoensgroente en maak de preitaart op een moment dat de prei goedkoper wordt. Koop dus vers, van eigen bodem of uit de regio, maar wel zo goed en goedkoop mogelijk.

Een dak boven het hoofd is belangrijk

De huur of hypotheek moet altijd betaald worden. Zorg alleen dat u niet al teveel betaalt. Is het huis gewoon te duur en ziet u geen mogelijkheden om binnen korte termijn meer geld te verdienen, verkoop het huis dan en verhuis naar een goedkopere, kleinere woning of een goedkope huurwoning. Wilt u er echter blijven wonen, zoek dan mogelijkheden om via een bijbaan het tekort daarvoor aan te vullen. Steek het daarmee verdiende geld dan echter niet in andere zaken, maar houdt het alleen voor de hypotheek of de huur. Richt er desnoods een aparte bankrekening voor in, zodat u niet zo snel de neiging hebt om het geld voor andere dingen te gebruiken.

De hypotheek

Ook de bank waar u de hypotheek hebt afgesloten, kan soms met u een regeling treffen, waardoor de rente wat opgeschort kan worden. Wacht u te lang en kunt u de hypotheek of huur al een paar maanden niet betalen, dan loopt u het risico om uit uw huis gezet te worden. Voor een gezin met kinderen is dat onnoemelijk zwaar. Vooral voor kinderen is het niet te verkroppen. Ze zijn hun veiligheid kwijt en vaak ook hun vriendjes en vriendinnen. Een dak boven het hoofd is een van de belangrijkste levensbehoeften.

Extra geld verdienen om rekeningen te kunnen betalen

Probeer extra geld te verdienen. Kijk waar u goed in bent en wat er mogelijk is. Maak een lijstje van alle mogelijke manieren waarop u extra geld zou kunnen verdienen, vanaf het rondbrengen van folders en/of kranten tot aan het poetsen bij andere mensen, het doen van tuinwerk voor ouderen, het babysitten, honden uitlaten, pakketjes rondbrengen voor bedrijven, klusjes doen voor anderen of oudere mensen.

Niet alleen kijken naar diploma's, maar ook naar vaardigheden

Maak een lijstje van de dingen waar u goed in bent en waarvan u denkt dat andere mensen ervoor willen betalen. Probeer zo hier en daar iets uit. Hebt u eenmaal iets gevonden, blijf daar dan bij, maar ga tegelijk nog eens op zoek naar een andere mogelijkheid. Misschien vindt u iets dat nog beter betaalt. Twee mogelijkheden zijn immers beter dan een. Sommige mensen zijn niet zo goed in theorie en in het halen van diploma's, maar wel praktisch heel handig. Probeer dat aan de man te brengen.

niet investeren in de verkoop op marktplaats

Investeren is het slechtste dat u in een financieel slechte toestand kunt doen. Sommige mensen kopen op braderieën en rommelmarkten spullen en willen die duur op marktplaats verkopen. Dat lukt meestal niet. U moet al veel verstand van inkoop en verkoop en van de waarde van de tweedehands spullen hebben, wil u er iets aan verdienen. Wel is het mogelijk om eerst eens in de eigen kasten, op zolder en in de kelder te zoeken naar bruikbare spullen die u zelf niet meer nodig hebt en dat via internet te verkopen. Geef echter geen geld uit om geld binnen te kunnen halen. Het risico is te groot dat u er nog geld bij inschiet.

Geld lenen maakt het probleem vaak groter

Geld lenen is al helemaal verkeerd. Leningen moeten immers ooit terugbetaald worden en de aflossing en rente verhogen alleen uw maandelijkse geldzorgen. Het is overigens de vraag of u met het geleende geld ook geld verdiend. Als uw idee minder goed blijkt te zijn dan uw dacht, is het geld van de lening al snel opgebruikt en zit u dieper in de put dan ervoor al het geval was.

Positief denken, maar de realiteit niet uit het oog verliezen

Wees bij het zoeken naar nieuwe inkomsten positief, maar verlies de werkelijkheid niet uit het oog. Sommige denkbeelden lijken heel leuk, maar hebben geen nut voor een ander. Dan kunt u daar ook niets mee verdienen. Praat met andere mensen over geld verdienen en kijk ook hoe zij dat zelf doen. Wees realistisch in het beoordelen van uw eigen kwaliteiten en mogelijkheden. Pak alleen aan waar u goed in bent.

Tuinen onderhouden

Voor het onderhouden van tuinen van ouderen en mensen die er geen tijd voor hebben, hoeft u bijvoorbeeld geen tuinspecialist te zijn, maar moet u wel groene vingers hebben en genoeg afweten van planten, struiken en bomen en van het bemesten van grond, het verdelgen van onkruid, enzovoort. Het ligt er maar aan wat u kunt en wilt aanpakken.

Geldproblemen aanpakken kost energie, maar levert ook energie op

Wie eenmaal begonnen is met het verdienen van extra geld om zichzelf en het eventuele gezin uit de financiële put te trekken, komt er vaak achter dat het ook positief uitwerkt op het humeur. U krijgt een beter zelfvertrouwen als zo hier en daar iets goed gelukt is en u weer geld verdiend hebt, waarmee achterstallige rekeningen betaald kunnen worden. U krijgt het gevoel er “weer bij te horen”.

Pas wel goed op uzelf

Een bijbaan kost altijd extra energie, zeker als u twee of drie baantjes hebt en lange werkdagen maakt. Dat weegt echter meestal dubbel en dwars op tegen het feit dat u de zaken vooruit ziet gaan. Zonder geldzorgen slaapt u gegarandeerd beter, maar pas wel op dat u genoeg rust neemt en uzelf niet voorbij rent. Een burn-out kunt u immers juist dan niet gebruiken!

Afwachten tot de geldzorgen vanzelf verdwijnen, is niet verstandig

Veel mensen met geldproblemen verschuiven geld van de ene plaats naar de andere, bestellen bij postorderbedrijven en hopen op betere tijden. Doe dat niet, want de enige die u compleet uit de schulden kan helpen en kan zorgen voor een beter leven, bent u zelf. Wachten op oplossingen vergroot slechts de problemen. Het is tijd om te handelen. Des te sneller kunt u weer rustig slapen. Schulden verdwijnen nooit vanzelf.
© 2013 - 2022 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Particulier geld lenenParticulier geld lenenParticulier geld lenen is een vorm van lenen die niet veel verschilt van geld lenen via de bank of een andere geldverstr…
Nu geld nodig: hoe kun je snel geld lenen?Nu geld nodig: hoe kun je snel geld lenen?Het kan voorkomen dat je snel geld nodig hebt om bepaalde onkosten te dekken. Dat houdt in dat je bekenden of een andere…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.