Uit de schuldsanering, met schone lei beginnen

Nadat mensen uit de schuldsanering komen, kunnen ze weer met een schone lei beginnen. Een nare periode is afgesloten en er start een nieuw begin. Gezinnen die in de schuldsanering terecht komen, moeten in een periode van drie jaren op een houtje bijten. Ze krijgen een vast bedrag per week. Het bedrag zou net voldoende moeten zijn om van te kunnen leven. In de praktijk blijkt dat de gezinnen in de regeling het zeer zwaar hebben om rond te komen met het beperkte bedrag. Ze doen het echter voor een goed doel. Onder voorwaarden zijn ze na drie jaren van de schulden af, en kunnen ze hun leven opnieuw gaan opbouwen. Na de schuldsanering dreigen er opnieuw schulden als ze de zaken niet goed op orde houden.

Uit de schulden, in de schulden

Gezinnen die in de schuldsanering hebben gezeten, moet alle zeilen bijzetten om nieuwe schulden te voorkomen. Het vangnet in de vorm van de schuldsanering bestaat namelijk slechts één keer recht op in een periode van tien jaar tijd. In het verleden heeft het ooit kunnen gebeuren dat de gezinnen in de schulden terecht zijn gekomen. Er moet nu alles op alles worden gezet om nieuwe schulden te voorkomen. In de eerste maanden zal dit geen probleem opleveren, want ze weten hoe zwaar het is om schulden te hebben. Op lange termijn ook overzicht houden is vaak een probleem.

Schuldsanering is ook een leerproces

Gedurende de periode van de schuldsanering, moeten de gezinnen rondkomen van het minimale. Dit is noodzakelijk om met het beschikbare inkomen de schuldeisers zoveel mogelijk af te kunnen betalen. Nadat de schuldsanering is beëindigd, hebben de gezinnen weer meer geld tot hun beschikking. De schuldsanering is ook een methode om de gezinnen duidelijk te maken, dat ze minder kunnen uitgeven om schulden te voorkomen. Na de saneringsperiode kunnen ze de besteding iets verhogen, maar de uitgaven moeten goed afgestemd worden op de inkomsten.

Structuur en overzicht

Om goed te kunnen budgetteren, moet u een goed overzicht hebben over wat erin komt en wat eruit gaat. Op deze manier kunt u structuur aanbrengen en voorkomen dat er opnieuw problemen ontstaan. Om te kunnen bepalen wat er maandelijks uitgegeven kan worden is een eerste vereiste om te weten wat er uitgegeven kan worden.

Inkomen moet hoger zijn dan uitgaven plus reserveringen

U moet er niet alleen voor zorgen dat u maandelijks kunt rondkomen, er moet ook nog een bedrag overblijven om te reserveren voor grote uitgaven. Vroeg of laat zal het noodzakelijk zijn om uitgaven te verrichten die niet binnen het maandelijks budget passen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om vervanging van de noodzakelijke onderdelen van uw huisraad.

Bij schulden vroeg aan de bel trekken

Gezinnen met schulden wachten vaak te lang om hulp in te schakelen. Zodra er al deurwaarders in zijn geschakeld is er vaak moeilijker om goede afspraken te maken met de schuldeisers. De deurwaarders en incassobureaus zullen de totale schuld ook verder verhogen. Zodra er een moeilijke financiële situatie is ontstaan, moet er contact worden opgenomen met de gemeente. Op dat punt kunnen zij nog hulp verstrekken, zonder dat er een schuldsanering noodzakelijk is.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…
In de schuldsaneringIn de schuldsaneringBijna ieder mens heeft schulden. Je kunt hierbij denken aan een hypotheek, een lening of een studieschuld. In de meeste…
Wat houdt schuldsanering in?Nederlanders die schulden hebben waarvan ze de terugbetaling niet kunnen verrichten kunnen in aanmerking komen voor een…
Schuldsanering en schuldhulpSchuldsanering en schuldhulpWe doen steeds vaker een beroep op de rechter voor hulp bij schulden. Het aantal aanvragen voor wettelijke schuldsanerin…
Goedkoop kerst vieren: kerst vieren voor weinigGoedkoop kerst vieren: kerst vieren voor weinigKerst vieren kost veel geld. Er moet een boom komen, versiering, er moet veel eten op de tafel. Er moeten dure kleren ko…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.