Betalingsregeling treffen met schuldeisers

Betalingsregeling treffen met schuldeisers Als u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeisers. Als zij instemmen met de betalingsregeling, is er sprake van een akkoord of minnelijke schuldregeling. Als dat niet lukt, is schuldsanering (WSNP) de andere mogelijkheid. Hoe kunt u een betalingsregeling met uw schuldeisers treffen? Wat zijn de andere mogelijkheden om schulden af te lossen?

Akkoord met schuldeisers

Een akkoord houdt in dat de schuldenaar zijn schuldeisers aanbiedt om een bepaald deel van hun vorderingen te betalen. In ruil daarvoor moeten zij hem de rest van de schulden kwijtschelden. De schuldenaar heeft na het akkoord geen schulden meer, terwijl dat na een faillissement wel het geval is. Ook schuldeisers kunnen baat hebben bij het treffen van een betalingsregeling. Zij zien tenminste toch een deel van hun schulden terugbetaald.

Geld lenen bij gemeentelijke kredietbank

In sommige gevallen kunt u terecht bij een gemeentelijke kredietbank om geld te lenen om uw schuldeisers in één keer het afgesproken bedrag te betalen. Dit wordt een “sociaal krediet” genoemd. Deze leningen zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen of schulden. De sociale lening wordt alleen verstrekt als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld om schulden af te lossen. U moet vervolgens de lening aflossen aan de bank, met rente. Na aflossing bent u definitief schuldenvrij.

Schuldregeling

De gemeentelijke kredietbank kan ook als intermediair optreden tussen u en uw schuldeiser. Een schuldregeling houdt in dat de gemeentelijke kredietbank probeert om met de schuldeisers een betalingsregeling te treffen. Bij de bemiddeling wordt rekening gehouden met de verschillende belangen.

Geen betalingsregeling mogelijk

Als de bemiddeling mislukt en 1 of meer schuldeisers niet akkoord gaan met de minnelijke schuldregeling, bijvoorbeeld omdat u niet genoeg kunt aflossen, dan kunt u een beroep doen op de schuldsanering (WSNP). Het faillissement wordt dan uitgesproken door een rechtbank en u gaat een schuldsaneringstraject in voor de duur van drie jaar.

Schuldsanering (WSNP)

De schuldsanering is een ingrijpend traject met veel gevolgen voor de schuldenaar, zoals een forse daling van het besteedbaar inkomen, postblokkade en het verlies van bewind over goederen. De duur van het schuldsaneringstraject is drie jaar. De schulden die dan resteren, worden kwijtgescholden. De WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) is het laatste redmiddel.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet betalen van schuldenNiet betalen van schuldenAls we onze schulden niet betalen kan dat uiteindelijk resulteren in schuldhulp via het minnelijk traject of via de Wet…
In de schuldsaneringIn de schuldsaneringBijna ieder mens heeft schulden. Je kunt hierbij denken aan een hypotheek, een lening of een studieschuld. In de meeste…
Schulden aflossen - betalingsregeling treffenAls je in de problemen dreigt te raken met een bepaalde hoeveelheid schuld, dan kun je maar het beste onmiddellijk actie…
Betalingsregeling voor de inkomstenbelastingBetalingsregeling voor de inkomstenbelastingWanneer je belasting moet betalen is het natuurlijk verstandig dit zo snel mogelijk te doen. Maar soms is het niet mogel…

Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Geld lenen: de ING bank leningGeld lenen: de ING bank leningGeld lenen kan op diverse manieren bij de ING bank. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten, met een va…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
  • www.wsnp.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.