Investeer vijftig euro per maand in jezelf of je huis

Investeer vijftig euro per maand in jezelf of je huis Stel dat je de komende tijd vijftig euro per maand meer te besteden hebt. Je wil je geld echter aan iets nuttigs en met effect op de lange termijn uitgeven. Wat zijn de mogelijkheden?

Opmerking

Deze tips zijn informatief bedoeld en er kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden. Ieders' persoonlijke situatie is anders. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je financiële keuzes. De site van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goede informatiebron. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.

Isolatie en spaarlampen

Indien je huis nog niet goed geïsoleerd is is investeren in isolatie interessant. Koop radiatorfolie, hang een gordijn op op plaatsen waar het tocht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bovenkant van het trapgat en achter de voordeur. Dat scheelt best wat in stookkosten. Draai daar waar je regelmatig het licht langer aan laat staan een spaarlamp in het armatuur. Dit scheelt je op de lange termijn aan elektriciteitskosten. Isoleer tochtgaten met tochtstrips. Je kunt ook kruipruimtes laten isoleren om te voorkomen dat al de kou naar boven optrekt. Je huis zal ook een stuk behaaglijker aanvoelen.

Onderwijs

Alhoewel vijftig euro per maand een klein bedrag lijkt kom je met dit extraatje toch uit op een zeshonderd euro per jaar. Je hoeft bij het investeren in onderwijs niet meteen aan meerjarige curricula te denken. Investeer gewoon eens in jezelf. In veel dorpen en steden zijn er bijvoorbeeld Volksuniversiteiten. Hun aanbod is divers: je kunt je bekwamen in portrettekenen of siersmeden. Daarnaast bieden deze instituten een groot aantal kenniscursussen aan. Denk aan cursussen beleggen, talencursussen en cursussen gericht op literatuur en geschiedenis. Door het volgen van een cursus verbreed je je leefwereld. Je leert niet alleen nieuwe vaardigheden, je leert nieuwe mensen kennen waardoor je je netwerk uitbreidt. Daarnaast straal je uit dat je het van belang vindt om bij te blijven. Dan blijf je een interessante gesprekspartner. Ook werkgevers hebben liever te doen met mensen die bereid zijn (in hun eigen tijd) nog dingen bij te leren of zich te ontwikkelen. Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat het voor je (geestelijke) gezondheid van belang is om regelmatig nieuwe dingen te leren. Dat houdt je jong van geest.

Sporten

Lekker actief bezig zijn hoeft niet veel geld te kosten. Denk niet dat je alleen goed bezig bent als je de allernieuwste outfit draagt. Gewoon lekker naar buiten en dan wandelen en fietsen draagt ook al bij aan je algemene welbevinden. Als je toch lid wil worden van een sportclub, neem van dit geld dan eens een proefabonnement. Bij veel sportscholen kun je bijvoorbeeld drie maanden proberen. Als je denkt dat je je minder opgelaten voelt in een blitse outfit kun je die van die extra vijftig euro's aanschaffen. Het is echter wel van belang om te investeren in goede sportschoenen. Laat je adviseren in de speciaalzaak. Sporten is een investering in je gezondheid op de lange termijn.

Keukenhulpjes en servies

Indien je goede voornemen is om wat meer thuis te eten zou je kunnen investeren in wat goede pannen. Je zou kunnen beginnen met een goede hapjespan. Ook een mooie, functionele ovenschaal is een goede investering. Wat mooie borden en wat luxer, bij elkaar passend bestek nodigt ook wat meer uit tot thuiskoken. Door een mooi tafelkleed, wat nieuwe glazen en nieuw bestek ben je wat meer genegen mensen bij je thuis uit te nodigen. Als je daardoor wat minder afspreekt in café en restaurants zul je in de toekomst ook geld besparen. Als je een cursus wijnproeven volgt leer je ook wat over de combinatie van recepten en wijn. Verder is het ook leuk om eens een cursus patisserie te volgen.
© 2013 - 2022 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energieprijzen vergelijken levert veel geld opEnergieprijzen vergelijken levert veel geld opEen gemiddeld huishouden (2,2 personen) verbruikt ongeveer 3500 KwH (kilowattuur) aan elektriciteit en 1.600 m3 aan gas.…
Zonnepanelen huren: zonne-energie zonder investeringZonnepanelen huren: zonne-energie zonder investeringDe tijd dat je flink moest investeren in zonnepanelen is voorbij. Het is tegenwoordig namelijk ook mogelijk om zonnepane…
Zonnepanelen kosten en subsidieZonnepanelen kosten en subsidieZonnepanelen zijn goed voor het milieu maar verdienen zichzelf doorgaans ook terug. Belangrijk hierbij is de opbrengst v…

Schuldenvrij leven is ook met een klein inkomen mogelijkSchuldenvrij leven is ook met een klein inkomen mogelijkSchuldenvrij leven lukt alleen mensen die de tering naar de nering zetten. Schulden komen nooit vanzelf, maar ontstaan v…
De geschiedenis van de guldenDe geschiedenis van de guldenTegenwoordig is het heel erg gewoon om met geld te betalen. Vroeger was dit niet het geval, er was toen vooral sprake va…
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 27-12-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.