Geld besparen door goede maatregelen voor de verwarming

Geld besparen door goede maatregelen voor de verwarming Een van de belangrijkste voorwaarden om prettig te wonen is een warm huis. In de herfst en de lente en vooral tijdens de ijskoude winterdagen is de verwarming van een huis onmisbaar. Wie een houtkachel heeft, heeft daar voor kille avonden vaak al genoeg aan, maar om daar een heel huis mee te verwarmen is vaak niet mogelijk. Daar is dan wel erg veel hout voor nodig. Niet iedereen heeft daar genoeg van en dus hebben de meeste mensen een centrale verwarming via gas of elektriciteit. Het is noodzakelijk om daar goed mee om te gaan, zodat u niet meer geld aan die nutsvoorzieningen kwijt bent, dan noodzakelijk is. Voorlopig zullen de kosten voor de energie immers meer stijgen dan dalen.

Elektriciteit als bron van energie

Wie een nieuwe centrale verwarming wil aanleggen, gaat meestal eerst op onderzoek uit. Het is de bedoeling dat de verwarming doelmatig werkt en niet al te veel geld kost in het gebruik. Aan de andere kant wilt u ook dat het binnenshuis aangenaam is. Het comfort mag niet lijden onder de bezuinigingen.

Via elektriciteit verwarmen

Verwarmen via elektriciteit was in het verleden meestal kostbaar. Geen wonder. Elektriciteit moest immers altijd eerst opgewekt worden met een andere energiebron, zoals onder anderen kernenergie, kolen, gas, zonnepanelen, windenergie of via een biogasinstallatie. Gas was toen nog de minst dure manier om een centrale verwarming mee te voeden. Ook koken op gas was goedkoper dan koken op elektriciteit. Dat is helemaal veranderd, want met de huidige energiebronnen kan elektriciteit goedkoper uitvallen.

De oude verwarmingsketel kost veel geld

Hebt u een oude verwarmingsketel zonder energielabel dan loont het de moeite om eens naar een andere manier van verwarmen om te kijken. Vooral de oude, gietijzeren verwarmingsketels verslinden energie. Wie daarnaast nog een oude elektrische boiler heeft, is dubbel schadelijk uit.

HR Combiketel

Met een HR combiketel, die niet alleen de verwarming verzorgt, maar ook warm water levert voor bad, douche en keuken, bent u een stuk voordeliger uit en u kunt de boiler laten weghalen. Dat zorgt niet alleen voor het verdwijnen van een kostenpost, maar ook voor meer ruimte in huis. Stel het water in op 60 à 65 graden. Hoger hoeft niet. Die temperatuur is prima om het huis van warm badwater, douchewater en afwaswater te voorzien.

Ook door een oude pomp verliest u geld

Er zijn energiezuinige circulatiepompen voor de cv. Ook zij hebben een A label. Als uw pomp al wat ouder is en geen label heeft, loont het misschien om eens naar een nieuwe pomp om te kijken.

Maatregelen nemen door een nieuwe verwarming en nieuwe radiatoren

Dat is niet altijd noodzakelijk. Zelfs oude, gietijzeren radiatoren hoeven niet altijd vervangen te worden. Gietijzer is een duurzaam materiaal dat uitstekend geschikt is om ruimtes te verwarmen. Vaak zijn deze verwarmingen aan te sluiten op de moderne verwarmingssystemen en werken daar goed mee samen. Voor wie nostalgisch ingesteld is, zijn deze verwarmingen doelmatig genoeg om te blijven staan of hangen.

Geef oude radiatoren een nieuw leven

Zijn ze wat al te lelijk geworden, dan kunt u de radiatoren door een bedrijf laten dompelen of ze zelf met speciale verwarmingsverf overschilderen. Wilt u toch nieuwe radiatoren hangen, ga dan met de maten van de verschillende kamers op zoek naar de juiste afmetingen van de radiatoren.

Wilt u nieuwe radiatoren, lever de oude dan in

Probeer de oude radiatoren dan zelf weg te brengen naar een metaalhandelaar die oud ijzer aanneemt, want gietijzer is zwaar en levert u daar aan betaalde kilo’s nog wat geld op. Zet overigens geen meubels vlak voor de radiator en hang er geen lange gordijnen voor. Die houden veel van de geleverde warmte erachter vast.

Thermostaatkranen op de radiatoren kunnen flink geld helpen besparen

Neem thermostaatkranen voor de radiatoren, zodat u elke verwarming apart laag kunt zetten als u een kamer niet, of bijna niet gebruikt. Zo verbruikt u niet meer elektriciteit dan noodzakelijk is. Let bij het aanschaffen van die thermostaatknoppen er wel op van welke kant het water de radiator instroomt.

Verschil in thermostaten

Er is verschil tussen linkse en rechtse thermostaatknoppen. In de bouwmarkten zijn meestal standaardknoppen te koop die voor elke richting bedoeld zijn, maar die werken niet altijd goed en geven vaak veel weerstand, waardoor de verwarming van de radiator minder is dan bedoeld.

De temperatuur in huis

Zet de verwarming voor de nacht op 15 graden en stel de thermostaat zo in dat die lagere temperatuur ongeveer een uur voordat u gaat slapen ingaat. Die 15 graden zijn genoeg om ook bij vorst het huis op temperatuur te houden. Een lagere temperatuur is niet aan te raden, omdat de verwarming ’s morgens dan teveel extra energie nodig heeft om het huis op te warmen naar de normale leeftemperatuur van overdag. Er wordt dan meer energie verbruikt dan wanneer u de temperatuur ’s nachts op 15 graden houdt.

Warmte binnenhouden

Hebt u radiatorverwarming, plaats daar dan folie achter, zodat er niet teveel warmte de muur in verdwijnt. Plaats tochtstrippen in kierende ramen en deuren of laat, als daar geld voor is, de kozijnen vervangen en zet er kozijnen met isolerend HR++ glas in. Lucht elke dag even een kwartiertje goed. Dat zorgt niet alleen voor verse lucht, maar vervangt ook de vochtige lucht binnen die ontstaan is door het ademen, koken, enzovoort. Vochtige lucht is minder goed te verwarmen dan drogere lucht. Uw verwarming heeft daar dus ook meer energie voor nodig. Zet tijdens het luchten de verwarming even helemaal laag.

Vloerverwarming

Wie toch moet bouwen of verbouwen en een moderner en aangenamer verwarmingssysteem wil aanleggen, kiest meestal voor vloerverwarming in combinatie met een HR ketel of een warmtepomp, zonnepanelen en een goed ingestelde klokthermostaat. Als de vloer onder de verwarming goed geïsoleerd is, werkt deze ook supergoed en is zuinig. Vloerverwarming komt aangenaam over, want ze verwarmt de ruimte gelijkmatiger dan de oude verwarming via radiatoren.

Wandverwarming

Er ook wandverwarming. Wie vloerverwarming te intensief vindt, of bang is dat er bi een probleem de hele vloer opgebroken moet worden, kiest voor wandverwarming. Hierbij worden buizensystemen tegen de wand gemonteerd en daarna wordt er pas gestuukt. Wandverwarming lijkt prettig, maar er zit een nadeel aan: u kunt niet meer op goed geluk een spijker in de muur slaan om iets op te hangen. Eenmaal beschadigd is die verwarming moeilijk te repareren.

Een warmtepomp

Warmtepompen halen de warmte uit de lucht of uit de grond. Ze zijn in verhouding tot andere verwarmingssystemen duur en geven vaak nog wat geluidsoverlast waar buren eventueel over kunnen klagen. Wie echter een energie neutraal huis wil bouwen en een warmtepomp nodig vindt doet er goed aan om op internet de diverse mogelijkheden goed te bekijken en tevens informatie in te winnen bij bedrijven die de pompen verkopen.

Kamerthermostaat

Hebt u nog een ouderwetse thermostaat, bijvoorbeeld een ronde Honeywell, haal dan een nieuwe klokthermostaat in huis. Daarmee kunt u niet alleen de warmte van het moment regelen, maar er zit ook een dag- en weekprogramma op. Zo kunt u instellen wanneer u ’s avonds de temperatuur omlaag wilt laten gaan en wanneer u ’s morgens het huis weer wilt opwarmen.

Thermostaten met bewegingssensor

Er zijn ook thermostaten met een ingebouwde bewegingssensor die na verloop van tijd de temperatuur laten dalen als er geen beweging in de kamer is. Ook zijn er klokthermostaten die via een app op afstand te bedienen zijn via uw iPhone. Het gemak dient de mens.

Isoleren is goed en helpt de warmte binnen te houden

In een goed geïsoleerd huis zal een verwarming niet al te veel energie gebruiken. Het is dan ook verstandig om naast alle bovenstaande maatregelen ook eens te kijken naar de isolatie van uw huis. Vooral bij oudere huizen kan het al veel helpen om isolatiemateriaal tegen het dak of tussen de vloer van de zolder te leggen. Oudere huizen zijn immers vaak slecht geïsoleerd.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…
Verwarming een graadje lager kunnen zettenVerwarming een graadje lager kunnen zettenU kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet…
Besparen op vloerverwarming in de winterVloerverwarming vereist toch een andere manier van bezuinigen dan de traditionele verwarming. Maar het kan wel. Zelfs in…
Besparen op je energierekening: goedkoop gas en stroomBesparen op je energierekening: goedkoop gas en stroomDe energierekening kan er flink inhakken en het loont de moeite om hierop te besparen. Dat kan door de prijs voor elektr…

Geldverslindende apparaten leunen zwaar op uw budgetGeldverslindende apparaten leunen zwaar op uw budgetIn veel huishoudens staan nog veel geldverslindende, oude apparaten. Vaak zijn het heel sterke apparaten die vroeger ook…
De overheid binnen de economieDe overheid binnen de economieDe overheid heeft binnen de economie een rol die niet meer weg te denken is. Naast de sociale zekerheid is ze ook actief…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.