Bezuinigen hoeft de kwaliteit van leven niet te beïnvloeden

Bezuinigen hoeft de kwaliteit van leven niet te beïnvloeden Bezuinigen is onderwerp waar veel mensen liever niet aan denken, maar vaak toch mee te maken krijgen. Iedereen die in inkomen achteruit gaat en moet bezuinigen op de maandelijkse uitgaven, staat voor de opgave om eens goed naar het uitgavenpatroon te kijken. Zolang er genoeg geld is om rond te komen, wordt het maandgeld vaak ook navenant uitgegeven. Teruggaan in inkomen is een stuk moeilijker, maar niet onmogelijk. Iedereen heeft wel een paar posten, waarop bezuinigd kan worden. Op energie en water bijvoorbeeld, maar vooral aan de kleine dingen van alle dag gaat vaak ongemerkt veel geld de deur uit. Alles opschrijven is dan het begin van de reorganisatie. Dat lijkt lastig, maar valt in de praktijk reuze mee. U krijgt er een goed overzicht op uw financiën mee.

Bezuinigen begint met een goed overzicht op uw uitgaven

Houd een boekhouding bij van de inkomsten en uitgaven. Vooral de uitgaven die met een creditcard of de bankpas gedaan zijn worden snel vergeten. Aan het einde van de maand bent u het overzicht kwijt en komt de afrekening vaak als een onaangename verrassing.

Noteer alle uitgaven

Voorkom dat door heel precies alle uitgaven, contant, via bankpas, Visacard of andere cards altijd te noteren. Op die manier kan er altijd nog wel eens een kleinigheid doorschieten, maar u weet waar u aan het einde van de maand mee moet rekenen. Als u zorgvuldig noteert, kunt u aan het einde van de maand ook goed bekijken, waar u op kunt (of moet) bezuinigen.

Leningen helpen niet, maar beperken zelfs de mogelijkheid tot bezuinigen

Los lopende leningen zo snel mogelijk af. Elke lening kost geld. Alleen de hypotheek is een noodzakelijke “lening”, want bijna niemand kan zijn huis met eigen middelen kopen. Leningen zijn nooit oplossingen, maar vaak het begin van budgetproblemen. Elke lening en aflossing drukt op het maandelijkse budget en moet daar zo snel mogelijk van af.

Bezuinigen op abonnementen

Kijk eens goed naar uw abonnementen. Misschien zijn er abonnementen waar u niets (meer) aan hebt of waar u de informatie helemaal nooit van inkijkt. De televisiegids is niet echt nodig als u de krant hebt, waar de programma’s van de zenders toch dagelijks in staan. Zelfs de krant kunt u missen als u toch elke dag op de computer naar verschillende nieuwssites kijkt en het nieuws op de tv volgt.

Het is even wennen

Het vergt even een omstelling, maar na verloop van tijd weet u niet anders. Kranten zullen u trouwens vaak een paar weken of maanden na een opzegging een nieuw aanbod doen voor een abonnement, dat meestal een flink stuk lager ligt dan uw huidige abonnement.

Bezuinigen op stroom door led-lampen te gebruiken

Bezuinigen op stroom is niet moeilijk. Laat geen lampen branden op plaatsen waar niemand is. Neem led lampen, vooral op plaatsen waar u de avond doorbrengt. Led lampen zijn er in verschillende vormen en maten. Ze zijn heel goed en geven een aangenaam licht. Ook voor buiten zijn led lampen ideaal. Ze zijn zuinig in het gebruik en dus prima voor de beveiliging van uw huis aan de buitenkant.

Zuinig zijn met elektriciteit

Wees zuinig met het energieverbruik van elektrische apparaten en schaf alleen apparaten aan met een A-label, die zo weinig mogelijk stroom verbruiken. Laat computers en laptops niet de hele dag aan staan als u er niets mee doet. Ook bijvoorbeeld de tv en de stereo installatie horen helemaal uit te staan als u er geen tijd voor hebt. Alle stand-by schakelingen kosten u per jaar geld.

Bezuinigen op gas

Kookt u op gas, laat het eten niet langer opstaan dan nodig is. Dat kost niet alleen meer gas, maar is ook niet goed voor het vitamines en de mineralen in het eten. Stooft u graag en trekt u graag zelf soep, neem dan eens een snelkookpan. Daarmee kunt u in kortere tijd beter stoven en soep trekken. Kookt u elektrisch of op inductie, let ook dan goed op de kooktijden. Niet alleen uit zuinigheid, maar ook vanwege het behoud van de vitaminen.

De verwarming altijd goed afstellen

Stel ook de verwarming goed af en zet de nachttemperatuur niet te laag, want dan moet de verwarming ’s morgens te hard werken om het huis weer op temperatuur te krijgen. Veertien of vijftien graden is laag genoeg. Isoleer zo nodig de muren achter de verwarming met isolatieplaten, dicht de eventuele kieren in de deuren en ramen en vergeet niet het sleutelgat af te plakken van buitendeuren (vaak achterdeuren of tuindeuren) die een gewoon sleutelgat hebben en die de hele winter toch dicht blijven.

Bezuinigen op water

Water hebben we nodig, maar zo hier en daar is er best wel wat op te besparen. Wie elke dag in een lekker ligbad gaat, geniet weliswaar, maar verbruikt ook veel. Schoon wordt iemand ook met een korte douche of het wassen vanuit een wasbak met water. Zo deden onze ouders het vroeger ook en daar was niets mis mee. Het is niet ieders keuze, maar voor wie bezuinigen moet, is het wel een optie om dat bad dan maar af en toe te genieten en het voor de rest met een iets kortere wasbeurt en met wat minder waterverbruik te doen.

Schoonmaken kan vaak ook zuiniger

Ook bij het poetsen kunt u rekening houden met het watergebruik. Was de auto met een emmer water, in plaats van de waterslang met borstel. Spuit de stoep niet af met de slang, maar veeg hem met de bezem schoon en ga met een spuitbus, gevuld met water en azijn, het groen op de tegels te lijf. Dat is even effectief, maar spaart veel water.

Bezuinigen op benzine is eveneens vaak mogelijk

Benzine is duur en bovendien milieu onvriendelijk.Rijd niet meer dan noodzakelijk is en kijk daarbij vooruit, zodat u geen weg dubbel rijdt. Combineer boodschappen en bezoeken die in dezelfde richting liggen. Tank over de grens als het daar goedkoper is en u er dichtbij woont. Moet u een nieuwe auto kopen, denk dan ook aan elektrisch rijden.

Vergeet ook de kosten van het heen en weer rijden niet

Tel wel het aantal verreden kilometers heen en weer op en reken uit of het u voordeel oplevert. Rijd rustig en gelijkmatig en laat de auto voor een rood stoplicht uitrollen. Zorg dat u binnen de bebouwde kom de juiste versnelling gebruikt. Te vaak optrekken naar een hogere versnelling kost brandstof.

Bezuinig waar het verstandig is ook op verzekeringen

Kijk ook eens goed naar uw verzekeringen. Soms blijft een verzekering gewoon doorlopen, terwijl het onderwerp dat u verzekerd had, er al lang niet meer is. Soms hebt u nog een kleine verzekering van uw vorige iPhone, computer of laptop, terwijl deze al lang vervangen is door een andere, waarbij u tegelijk met de aanschaf een nieuwe verzekering hebt afgesloten.

Spit uw hele pakket verzekeringen even goed door

Let goed op de voorwaarden en de opmerkingen en aanpassingen in de "kleine lettertjes". Vergelijk uw verzekeringen met de aangeboden verzekeringen op internet, maar houdt daarbij wel de voorwaarden goed in de gaten. Let ook op pakketaanbiedingen. Vaak krijgt u pakketkorting als u drie (noodzakelijke) verzekeringen bij een maatschappij verzekert.

Kies bij de aankoop van kleding voor kwaliteit

“Shoppen” is een geliefde bezigheid van veel mensen. Ga echter alleen winkelen als u echt iets nodig hebt. Wie gaat “shoppen” neemt toch vaak meer mee naar huis dan hij of zij van plan was. U vindt altijd wel iets dat u “toch nodig had”, maar het is de vraag of het dan niet toch een paar weken had kunnen wachten.

De uitverkoop gebruiken om goede kleding aan te schaffen

Is er echt kleding en schoeisel nodig, ga dan in de uitverkooptijd en kijk daarvoor dan eerst in uw kledingkast wat er versleten is en vervangen moet worden. Neem dan ook niet meer mee dan dat en zoek gericht naar die onderdelen in de aanbiedingen. Ook de betere kledingzaken hebben soms echt goede aanbiedingen in die tijd. U hebt dan goede kleding, niet al te modegevoelig, en waar u een hele tijd mee vooruit kunt.

Boodschappen

Doe dit eenmaal per week, met een thuis opgemaakt boodschappenlijstje en alleen als u geen honger hebt. Op die manier spaart u tijd en geld en neemt u niet meer mee naar huis dan nodig is. Ga hooguit tussendoor een keertje voor vers fruit en verse groenten. Vlees in de aanbieding kunt u vaak invriezen en pas gebruiken als u het nodig hebt. Zet er wel de datum op, zodat het in de vriezer niet oud ligt te worden.

Bezuinigen hoeft de kwaliteit van leven echt niet te beïnvloeden

Eet met overleg en gooi zo weinig mogelijk weg. Hebt u wat veel boterhamvlees, maak daar dan een mooi schoteltje van bij het avondeten, samen met schijfjes tomaat, een of twee in plakjes gesneden gekookte eieren, wat komkommer, een gesneden sjalotje en wat u nog meer in de voorraad hebt. U hoeft dan geen vlees te braden.

Knip de onderkant van een "lege" tube eens door

Gooi daarnaast geen tubes en potjes tandpasta of crème weg waar nog wat in zit. De meeste tubes die echt leeg lijken, hebben nog voor ongeveer twee weken inhoud. Dat is voordelig voor de fabrikant, want zo schaft u sneller een nieuwe tube aan. Dat geldt niet alleen voor tandpasta, maar vooral voor make-up tubes, tubes met dag- en nachtcrème en tubes zalf.

Let op het afval

Probeer ook zo weinig mogelijk afval te produceren. Eet verse groenten van het seizoen en let op goede aanbiedingen in de supermarkten.

De kwaliteit van het leven behouden is belangrijk

Bezuinigen hoeft niet altijd te betekenen dat de kwaliteit van het leven achteruit gaat. Met de nodige fantasie is er best wat van te maken. Het gaat erom dat u de kwaliteit van het leven van uw gezin in stand houdt, zonder daarbij tekort te komen.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om te besparen en te bezuinigenTips om te besparen en te bezuinigenBesparen op een ingeslopen bestedingspatroon is eigenlijk niet zo moeilijk. Veel uitgaven worden gedaan zonder veel bij…
Spanning en stroom simpel uitgelegdSpanning en stroom simpel uitgelegdSpanning en stroom zijn voor veel mensen lastige begrippen. Vaak worden ze door elkaar gebruikt. Een manier om een beter…
Veiligheid van Elekriciteit in huisHoe zit het eigenlijk met de stroom die je huis in komt. En over de veiligheid van elektriciteit in huis en de veilighei…
Waarom een ledlamp blijft branden of knipperenWaarom een ledlamp blijft branden of knipperenDoor in huis gloeilampen en halogeenlampen te vervangen door ledlampen kan veel energie worden bespaard. Na overgestapt…

Zwart geld: opsporing ervan geïntensiveerdZwart geld: opsporing ervan geïntensiveerdZwart geld is in omgangstaal een term voor belastingplichtig, maar niet belast inkomen, meestal uit beroep of bedrijf ve…
Eenoudertoeslag studiebeurs 2020 - 2021: voorwaardenEenoudertoeslag studiebeurs 2020 - 2021: voorwaardenWie studeert en aanspraak kan maken op studiefinanciering heeft in het studiejaar 2020 - 2021 en 2022 - 2023 mogelijk re…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.