De voor- en nadelen van de gulden

De economische crisis is niemand voorbijgegaan. Er is veel discussie geweest over de herinvoering van de gulden. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Voordelen

Een groot voordeel van de herinvoering van de gulden is dat we een eigen beleid kunnen doorvoeren. Deze kunnen we aanpassen aan onze eigen economie, zonder ons zorgen te hoeven maken over de gevolgen voor de rest van Europa. Ook hoeven we ons minder zorgen te maken over de crisis, want er is onderzocht dat landen die in tijde van de crisis hun eigen munt hebben behouden het beter, of in ieder geval niet zwaarder hebben gehad.

Een ander heel groot voordeel is dat we, als we uit de euro stappen, geen geld meer hoeven te geven aan landen als Griekenland om ze overeind te houden. Hierdoor besparen we veel geld in tijden van economische crisis, dat is natuurlijk erg gunstig. Het kost natuurlijk veel, de herinvoering van de gulden, maar dat weegt niet op tegen het bedrag dat wij af moeten staan aan Griekenland.

Ook zou de herinvoering van de gulden een groot voordeel zijn voor onze staatsschuld. Deze bedraagt nu ongeveer €380 miljard. Er is nergens geschreven dat bij de herinvoering van een oude munt de staatsschuld omgezet moet worden in de waarde van die munt. Het is natuurlijk een grote gok, maar als het werkt, is het zeker de moeite waard: we zouden dan tientallen miljarden in één klap kunnen besparen.

Onder de euro zullen de prijzen blijven stijgen, en uiteindelijk torenhoog worden. Als we weer onze oude, vertrouwde munt invoeren zullen die prijzen dramatisch dalen, hierdoor krijgen de mensen weer meer vertrouwen.

De euro is ook meer waard dan de gulden van vroeger, wat maakt dat je sneller meer geld uit zal geven. €3.50 voor een brood is nu heel normaal, maar vroeger zag je niemand 8 gulden betalen daarvoor.

Ten slotte, als de gulden net zo’n sterke positie inneemt als ze deed voor de euro werd ingevoerd, zal deze niet zakken in de internationale wisselkoersen. Het voordeel voor ons is dan dat de import sterk zal stijgen, omdat het buitenland voor ons goedkoop wordt. De gulden zal ons dan een stabiele munt brengen die ons zal helpen de crisis door te komen.

Nadelen

Het eerste wat gedaan moet worden als de herinvoering van de gulden echt doorgevoerd wordt, is het uit de omloop halen van de euromunten en –biljetten. Dit kost natuurlijk een hoop geld, en ook en hoop tijd. Het zal wel minstens een jaar duren voor alle euro’s uit de omloop zijn gehaald.

Ook zal het veel geld kosten om alle guldenmunten en –biljetten opnieuw en in voldoende mate te drukken, en dit zal ook veel tijd in beslag nemen. Voordat de herinvoering van de gulden een feit zal zijn, zijn we alweer een tijdje verder.

En zelfs als we afstand nemen van de euro, zijn we er nog niet vanaf. De gulden moet op de een of andere manier gekoppeld worden aan de euro, anders is het onzeker of de gulden het wel vol gaat houden.

Ook zullen alle omringende landen de munt nog gebruiken, dus we krijgen er nog wel mee te maken in de handel, als dat nog lukt, want door de invoering van de gulden zullen we te maken krijgen met een enorme handelsbarrière. De handelsafspraken die gemaakt zijn in de EU gelden dan namelijk niet meer voor Nederland, want wie uit de euro stapt, is in feite verplicht ook uit de EU te stappen. Ook wordt het moeilijk om te handelen met Nederland omdat Nederland het enige land is met een eigen munt, en de landen liever handel zullen drijven met landen met een gemeenschappelijke munt, want de producten die in Nederland geproduceerd worden, zullen veel duurder zijn voor het buitenland. Dit levert een groot handelsland als Nederland natuurlijk veel schade op.

Ook bestaat het risico dat de gulden niet meer zo’n sterke munt zal zijn als zij was voor de euro. Als dit zo is, zal onze hele economie instorten en dan zijn we nog verder van huis.

Voor de banken pakt de herinvoering van de gulden waarschijnlijk ook niet zo goed uit. Investeringen die in euro’s gedaan zijn zullen sterk in waarde dalen. Dit zal leiden tot enorme beleggingsverliezen voor de banken en daarom zullen ze misschien vertrekken naar andere landen.

Ook voor het toerisme zal het tegenvallen, door de barrière aan de grens zullen mensen minder snel geneigd zijn naar Nederland op vakantie te gaan, vanwege de moeite die het kost om aan de grens te wisselen.

Het risico van de staatsschuld is natuurlijk ook erg groot. Als er daarover niets gezegd wordt, besparen we natuurlijk heel veel geld. Maar als het misgaat, en het ons niet kwijtgescholden zou worden omdat we een andere munt hebben, zou de herinvoering van de gulden helemaal niets helpen.

De voor- en nadelen nog even op een rijtje

Voordelen Nadelen
Het kunnen voeren van een eigen beleidOpnieuw invoeren kost veel geld
Minder last van economische crisisDe gulden moet gekoppeld worden aan andere munteenheden
Geen landen financieel te moeten ondersteunenHandelsbarrière
Minder/verdwijning staatsschuldDe gulden zal een minder sterke munt worden dan voorheen
Minder hoge prijzenSlecht voor de banken
Import zal stijgenSlecht voor het toerisme

Lees verder

© 2013 - 2020 Deniseqn, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gulden Draak, een zware BelgBrouwerij Van Steenberge uit het Begische Ertvelde is de brouwer van het zeer bijzondere bier "Gulden Draak". Een zwaar…
Terug naar de gulden?Terug naar de gulden?Als sinds de invoering van de euro zijn er mensen die liever terug zouden willen naar de gulden. Met de komst van de eur…
Het nut van de euro als munteenheidHet nut van de euro als munteenheidSinds 2002 kan iedereen met de euro betalen. inmiddels zijn de meeste oudere mensen er wel gewend aan geraakt, en de jon…

Starter – appartement kopen is een grote foutStarter – appartement kopen is een grote foutU moet een huis kopen dat het beste past bij de levensfase waar u in zit. Voor starters is het echter vaak niet verstand…
Schuldenvrij leven is ook met een klein inkomen mogelijkSchuldenvrij leven is ook met een klein inkomen mogelijkSchuldenvrij leven lukt alleen mensen die de tering naar de nering zetten. Schulden komen nooit vanzelf, maar ontstaan v…

Reageer op het artikel "De voor- en nadelen van de gulden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jeroen, 04-09-2020 11:16 #2
De voor- en nadelen van de gulden zijn niet deugdelijk onderbouwd en is meer “wishful thinking”. De uittreding van de EU wordt op zo’n 20 miljard euro aan boete geschat. De kosten van de omschakeling van euro naar gulden zal ongeveer 17 miljard gaan kosten. Die kosten komen voor de burgers en zal betaald moeten worden door hogere belastingen of hogere staatsschuld. De rente zal gaan stijgen waardoor het duurder wordt om woningen te kopen, hierdoor dalen de prijzen op de woningmarkt waardoor huizen onderwater komen te staan met als gevolg dat bij verkoop een forse restschuld overblijft. Zulke restschulden zorgen vaak voor armoede. Prijzen van levensmiddelen en goederen zullen stijgen als effect van wisselkoersrisico. De Gulden alleen is geen sterke munt en zal snel in waarde dalen (er is immers geen vraag naar want bedrijven zullen transacties in Euro’s en Dollars blijven doen). Hierdoor wordt het voor Nederlanders erg duur om nog op vakantie te gaan buiten Nederland terwijl het voor buitenlanders Nederland aantrekkelijker wordt om goedkoop een tweede woning of een bedrijf te kopen. Om de waardedaling en de bijbehorende inflatie tegen te gaan zal de Gulden moeten worden gekoppeld aan bijvoorbeeld de Euro en dat we dan ook het monetaire beleid volgen en dus als nog niet onafhankelijk zijn. Ik ben het eens dat Europa anders en beter moet maar door te denken dat alleen de Gulden herinvoeren en de problemen zijn opgelost dan kom je van een koude kermis thuis. Dat zal een hele dure les gaan worden wat ons in economische groei en welvaart ver terug zal gaan werpen. En dus voor veel werkeloosheid en armoede gaat zorgen.

Melvin, 09-02-2017 09:28 #1
Klopt helemaal niks van, Zweden en Groot-Brittannië hebben ook hun eigen munt en zijn/waren lid van de EU. Om nog maar niet te spreken over dat er "Handel bemoeilijkt wordt en Nederlandse producten te duur worden". Hier zijn geen enkele bewijzen voor behalve hoe de Gulden er voor lag in 1998. Met andere woorden is dit een veel te subjectieve bangmakerij.

Infoteur: Deniseqn
Gepubliceerd: 26-02-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Reacties: 2
Schrijf mee!