Bezuinigen en bijverdienen is financieel verstandig

Bezuinigen en bijverdienen is financieel verstandig Wie de knip op de beurs houdt en af en toe iets kan bijverdienen, zal het wel redden, maar uitkijken blijft tegenwoordig noodzakelijk. De tijd wordt er, financieel gezien, nog steeds niet gemakkelijker op. Vanwege de hogere BTW zijn bovendien de meeste producten duurder geworden. Ook de wekelijkse boodschappen zijn in prijs gestegen. Vooral de groenten en het fruit zijn er niet echt goedkoper op geworden. Geen wonder. De hogere kosten van vervoer, onderhoud en aanschaf van modernere interieurs zullen ook de supermarkten immers in hun prijzen doorberekenen. Daarnaast hebben veel gemeenten het moeilijk en verhalen zo af en toe wat op hun burgers. Tenslotte is er het Rijk, waarnaar elke verdiener intussen bijna de helft van het inkomen afdraagt.

De regering stelt de maatregelen voor de belasting in

Voor de consument betekent elk nieuw programma van de regering “uitkijken en dagen tellen”. De karige belastingvoordeeltjes haalt de regering wel via een andere weg weer terug. U betaalt immers niet alleen eenmaal per jaar belasting op uw inkomen, maar ook de eenentwintig procent BTW op luxe artikelen en de negen procent BTW op voedingsmiddelen zijn belasting. Het "kwartje van Kok" hebben we nog steeds niet terug en is een extra belasting op de autobrandstof, en ga zo maar door. Als u alles optelt komt u tot de conclusie dat een groot deel van uw inkomen naar de belasting gaat. Voorlopig zal dat wel niet veel beter worden. Zeker niet voor mensen die een uitkering of alleen hun AOW hebben.

Uitgaven uitstellen is niet altijd mogelijk

Alleen bezuinigen en uitgaven uitstellen is niet altijd aan te raden. Een kapot dak van een eigen huis moet immers zo snel mogelijk gemaakt worden. Een oude auto, waar plotseling veel dure reparaties aan gedaan moeten worden, moet vervangen worden en als de computer het totaal begeven heeft, zal er toch een andere moeten komen, zeker als er studerende kinderen in huis zijn.

Blijven wachten tot het inkomen beter wordt is niet erg slim

Het is dan ook niet verstandig om rustig te gaan zitten wachten tot er plotseling een tekort aan geld blijkt te zijn. Het is beter om te proberen om de boel aan de gang te houden. Het verstandigste is dan ook om twee kanten op te kijken: bezuinigen en tevens proberen om op andere manieren wat bij te verdienen of geld binnen te halen.

Bezuinigen is heel verstandig

De algemene bezuinigingsmaatregelen kennen we allemaal intussen wel. Iedereen weet dat de kieren van ramen en deuren gedicht moeten worden, radiatorfolie achter de verwarming hoort, de thermostaat een graadje lager, geen boodschappen gaan doen als men honger heeft, enzovoort. Er is echter meer. Combineer bijvoorbeeld noodzakelijke autoritten.

Ga nooit zonder boodschappenlijstje op stap

Stel een lijst op voor de wekelijkse boodschappen en zet de rit daarvoor zo uit dat die de minste benzine kost. Ga ook eens boodschappen doen in een andere supermarkt dan waar u gewend bent en kijk eens of u er niet voor een lagere prijs dezelfde kwaliteit van etenswaren kunt vinden. Zaken als Lidl en Aldi hebben vaak tevens aanbiedingen van non food producten die uit failliete bedrijven komen of die zij door scherp in te kopen zelf goedkoop hebben kunnen krijgen. Daar zit ook vaak zelfs merkmateriaal tussen, dus wat is daar dan mis mee?

Niet bezuinigen op goed eten

Goed eten is belangrijk! Zorg daarom voor u en uw gezin voor genoeg verse groenten en vers fruit, maar let daarbij op de seizoensproducten. Zoek producten die uit de regio komen en niet van ver aangevoerd hoeven te worden. Kijk eens rond of er in uw buurt ook een boerderijwinkel is en zoek uit of u daar beter af bent dan in de supermarkt. Vaak is dat het geval, hoewel daar het ene product wel en het andere niet goedkoper is. Ook die boer wil een goed aanbod leveren, maar heeft natuurlijk niet alles uit eigen productie.

Geld uitgeven aan luxe is verleidelijk

Raakt u uw werk kwijt en valt u met uw gezin plotseling in een financieel gat, biedt dan weerstand aan dure hebbedingetjes zoals de iPad, de iPhone, moderne, dure kleding, enzovoort. Het belangrijkste is een goede voeding, een dak boven uw hoofd en de noodzakelijke kleding. Al de rest is eigenlijk luxe. Er moet dus eerst gezorgd worden voor het meest noodzakelijke en pas daarna voor de leuke dingen. De hypotheek of de huur betalen is dan ook belangrijker dan een uitje naar een pretpark of een etentje bij Mac Donalds.

Lenen kan gevaarlijk zijn

Ga geen persoonlijke lening aan als die niet beslist noodzakelijk is. Een lening betaalt u vaak dubbel terug en kost altijd geld. Waar u vandaag geen geld voor hebt, kunt u morgen ook niet betalen. Beter is het om eerst te sparen en dan te kopen. Leningen drukken dubbel zo zwaar op het budget en als de aflossing en rente achterwege blijven raakt men steeds verder in de schulden.

Vaak de oorzaak van de schuldenlast

Leningen zijn de grootste oorzaak voor de schuldenlast waar veel gezinnen tegenwoordig mee zitten. Soms kan een lening noodzakelijk zijn. Mensen die echter een bedrag lenen om een vakantiereis te financieren, zijn niet goed bezig. De vakantie is na twee of drie weken om en daarna zitten ze vaak nog jaren aan de lening vast en kunnen dan helemaal niet meer op vakantie.

Bijverdienen kan ook vaak leuk worden

Beter is het dan ook te proberen geld bij elkaar te krijgen voor de leuke dingen. Daar zijn diverse mogelijkheden voor. Iemand met groene handen kan bijvoorbeeld de tuin van anderen bijhouden. Kranten en folders rondbrengen is een tweede mogelijkheid. Ook op internet is bij te verdienen door het schrijven van stukjes, het invullen van enquêtes, enzovoort. Natuurlijk levert dat allemaal niet veel op, maar het is vaak genoeg om de een of andere vurige wens te vervullen of om een paar kleine gaten in het budget te dichten. Zoek in elk geval iets om te doen dat u leuk vindt. Dan is het ook gemakkelijker vol te houden.

Marktplaats kan uw maatje in verdienen worden, maar pas wel op

Kijk ook eens rond in uw huis, op zolder en in de kelder. Vaak staan of hangen daar nog bijna nieuwe dingen die u niet meer gebruikt en die u kunt verkopen via marktplaats of op een rommelmarkt of braderie. Het is geld dat gewoon ligt te verstoffen in uw huis. U krijgt er natuurlijk niet de echte waarde voor terug en vaak slechts een fractie ervan, maar als u het thuis in de kast of de kelder laat liggen, brengt het helemaal niets op. Ook tweedehandse, goede kleding kan vaak, goed gewassen en verzorgd, verkocht worden.
Pas wel op, want ook op Marktplaats zijn de criminelen actief.

Jongeren met een bijbaantje

Leer jongeren voor hun eigen luxe wensen te sparen en daar ook voor te werken. Veel jongeren zijn gewend aan een luxe leventje, waarin alles bereikbaar is. Het is verstandig om hen al vroeg te leren omgaan met geld en aan het idee te laten wennen dat ze zelf moeten werken voor de vervulling van hun wensen. Ze komen voor keuzes te staan en moeten daar dan ook op wachten.

Een opvoeding in luxe is later vaak lastig

Veel jongeren die in luxe groot gebracht zijn kunnen niet meer wachten tot een wens vervuld wordt. Dat levert later problemen op. Het is dus ook opvoedkundig verstandig om jongeren voor hun extra’s een bijbaantje te laten nemen. Natuurlijk mag dat niet zover uit de hand lopen, dat hun studie in gevaar komt.

Positief denken helpt om financieel beter te worden

Wees zelfbewust en weet wat u waard bent. In huis blijven zitten en tobben over de slechte financiële situatie van uw bankrekening helpt u niet verder. Zoek oplossingen en wees niet bang om uzelf bij werkgevers aan te prijzen met uw goede eigenschappen en vaardigheden. Iedereen heeft die, alleen per persoon verschillend. Denk positief en zoek uit, waar u goed in bent.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijverdienen naast vervroegd pensioen, mag dat?Bijverdienen naast vervroegd pensioen, mag dat?U wilt in 2020 of 2021 eerder met pensioen gaan of u bent eerder met pensioen gegaan, mag u dan bijverdienen of niet? No…
Bezuinigen iets anders dan lastenverzwaringBezuinigen iets anders dan lastenverzwaringBezuinigen wordt vaak verward met lastenverzwaring. Bezuinigen is minder geld uitgeven, lastenverzwaring is belastingver…
Belastingvrij bijverdienenBelastingvrij bijverdienenWie een aantal uur per week werkt, verdient niet zoveel als iemand die fulltime werkt. Dit heet dan bijverdienen. Hoe zi…
Mag je belastingvrij bijverdienen?Mag je belastingvrij bijverdienen?Met belastingvrij bijverdienen bedoelen veel mensen het zogenaamde zwartwerk: werken zonder dat hierover loonbelasting w…

Renteberekening, voor velen een raadselRenteberekening, voor velen een raadselEen juiste renteberekening bij financiële transacties is uitzondering. Veel mensen besteden alleen aandacht aan de nomin…
Opslag vragen, hoe het werkt en hoe nietOpslag vragen, hoe het werkt en hoe nietEen goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol gesprek over opslag of salarisverhoging. Stel dus vooraf een li…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 19-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.