Zonder stimulering blijft een woningmarkt op slot zitten!

Zonder stimulering blijft een woningmarkt op slot zitten! Vanuit Europa wordt opgelegd dat er niet meer dan 3% tekort op de overheidsfinanciën mag zijn. Is dit niet het geval, dan dient er te worden bezuinigd. Het gevaar bestaat echter dat de politiek teveel naar de cijfers kijkt en niet naar de werkelijke gevolgen voor de economie. De kans is zeker aanwezig dat het land zichzelf kapot bezuinigt. Ook de woningmarkt kan daardoor extra in de problemen komen. Wat kan men dan doen om de woningmarkt verder te stimuleren?

Woningmarkt op slot


Aanleiding recessie

Financiële crises komen en gaan. Vanaf de eeuwwisseling heeft Europa en Nederland een aantal financiële crises gehad, waardoor de economie zwaar onder druk is komen te staan. Denk aan de banken- en Europese landencrisis, welke zijn weerga niet kennen. Bedrijven hebben het moeilijk, waardoor ondernemingen failliet gaan. Tijdens een recessie verliezen mensen hun baan en dus een deel van het inkomen, waardoor de toekomst er minder rooskleurig uitziet. Het vertrouwen van de consument daalt op vele vlakken en dus wordt men voorzichtig met uitgaven. Die balans zorgt ervoor dat de woningmarkt onder druk komt te staan, waardoor woningprijzen stevig kunnen gaan dalen.

Consument houdt de hand op de knip

Binnen een gezonde economie geven burgers graag uit en dat stimuleert de economie. Tijdens een recessie en dalende huizenprijzen is het vertrouwen van de consument weg. Men gaat bezuinigen en geeft daardoor behoorlijk minder uit. Er wordt eerder de keus gemaakt om te sparen in plaats van uit te geven. Men wacht tot het moment dat de economie er beter uitziet om weer aankopen te doen. De consument zorgt er dus niet voor dat de economie aantrekt en dus is het de taak van de overheid om dat te doen.

Invloed van maatregelen

Je zou in dat geval verwachten dat een regering speciale maatregelen in het leven roept om de woningmarkt en economie er doorheen te trekken. Maar dan moet dat ook worden gedaan. Het bijvoorbeeld hervormen van de hypotheekrenteaftrek ten tijde van economische teruggang kan grote gevolgen hebben voor die woningmarkt en dus de verdere economie. Het lastiger maken van een woningaankoop zorgt er slechts voor dat de situatie verslechtert. Daarnaast zorgt het ervoor dat de instapmogelijkheid voor starters behoorlijk ongunstig kan worden. Mensen stellen de woningaankoop dan ook liever uit tot het moment dat de economie weer gaat aantrekken.

Hypotheek onder water

Koop je een woning dan hoop je dat de waarde daarvan met de tijd toeneemt. Bij een dalende woningmarkt betekent het dat je:
  • direct maximaal 6% verschil hebt. Je mag niet meer lenen dan 106% over de verkoopprijs/ marktwaarde van de woning. Dit nadeel wordt normaal gecompenseerd door de snel stijgende woningprijzen;
  • met de jaren bij dalende woningprijzen aanvullend verlies lijdt.
Tijdens recessie daalt de waarde waardoor er een toenemende hypotheekhiaat ontstaat. Dat gat neemt snel toe. Mensen die voor een recessie een woning hebben gekocht staan daardoor direct met de hypotheek onder water en lijden verlies op de investering. Het hebben van een woning kan dan een financieel debacle zijn. In dat geval is het noodzaak om in de woning te blijven, omdat men anders opgezadeld wordt met een niet geringe restschuld. Dat is de reden waarom het voor woningkopers niet gunstig is om bij dalende woningprijzen een koop te doen.

Banken willen niet stimuleren

Het verstrekken van een hypotheek geschiedt op basis van een onderpand, oftewel de marktwaarde van de woning. Indien de prijzen sterk dalen dan zullen de banken geen nieuwe hypotheken afsluiten, omdat de kans op verlies toeneemt. Daarnaast geldt eveneens dat banken vele nog openstaande hypotheken hebben, welke bij verkoop een verlies kunnen leveren. Dit kan een aanzienlijke schadepost zijn voor de banken en dus zijn zij geneigd om geen hypotheken binnen een dalende woningmarkt meer aan te gaan.

Aantrekkelijk maken woningkoop

Er dienen maatregelen doorgevoerd te worden, waarmee het aantrekkelijk wordt om een woning te kopen. Daarnaast is het van belang om banken te stimuleren, zodat er wel weer hypotheken worden verstrekt. Dat houdt in dat de overheid een stimuleringspakket moet toepassen om de woningmarkt er weer uit te halen. Dat houdt in korte termijn voordelen voor de woningkoper en geldverstrekkers. Concreet zal een regering met heldere plannen moeten komen zodat zowel de bank en burger getriggerd worden om over te gaan tot woningaankoop.

Stimuleren van de economie

Aanvullend is het van belang dat de economie wordt gestimuleerd. Binnen een recessie moet de rem er niet vol op worden gezet door fors te bezuinigen. Bezuinigen is prima, echter de tot dusver goed werkende economie moet niet kapot worden bezuinigd. Lagere rentevergoeding en dalende BTW tarieven – eventueel tijdelijk - kunnen de burger stimuleren om weer meer uit te geven. Geld moet gaan rollen om Nederland uit het slob van een recessie te halen. Daartoe dient de overheid een actieve rol in te hebben aangezien er niet op de afwachtende consument kan worden gewacht. Er dient door de overheid naar geleerden te worden geluisterd om de juiste maatregelen door te voeren en niet zozeer de belangen van de partij op nummer één te zetten.

Hoe lang gaat het duren?

De termijn waarover een recessie duurt hangt af van de maatregelen die de overheid feitelijk toepast om de economie te stimuleren. Ook woningmarkt stimulatiepakketten en creatie van werk zorgen ervoor dat er meer vertrouwen kan komen. Daarop is de economie gestoeld. Neemt het vertrouwen weer toe dan kan het een kentering van de economische daling betekenen. Het is dan ook aan de regering om een stevig pakket stimuleringsmaatregelen door te voeren en niet slechts te kijken hoe er verder kan worden bezuinigd. Blijft men echter terughoudend dan kan het lang duren voordat de woningmarkt en economie gaat herstellen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procentOverdrachtsbelasting van 6 naar 2 procentDe overheid heeft in 2011 besloten dat de overdrachtsbelasting op de verkoop van woningen van 6 naar 2 procent gaat. Daa…
Verschil tussen de marktwaarde en verkoopprijsVerschil tussen de marktwaarde en verkoopprijsTussen de marktwaarde van een woning en de feitelijke verkoopprijs kan een verschil zitten. Zowel bij stijgende als een…
Hypotheekrenteaftrek drijft huizenprijzen opHypotheekrenteaftrek drijft huizenprijzen opDe hypotheekrenteaftrek is debet aan de hoge huizenprijzen in Nederland. Die leidt tot opgepompte prijzen en tot een vas…
Prognose verwachting huizenprijzen 2021 (woningmarkt 2021)Prognose verwachting huizenprijzen 2021 (woningmarkt 2021)Wat gaan de huizenprijzen 2021 en woningmarkt 2021 doen na het verdere herstel in 2020? Wat is de prognose en verwachtin…

Bankkeuze: met welke bank kun je nog goed in zee gaan?Bankkeuze: met welke bank kun je nog goed in zee gaan?Banken vormen de hoeksteen van de maatschappij, omdat het de basis van de economie vormt. Er dient dan ook een honderd p…
Een pakket moet voor het verzenden goed verzorgd wordenEen pakket moet voor het verzenden goed verzorgd wordenPakketten worden door particulieren vaak verstuurd met verjaardagen, Sinterklaas en kerstmis. Meestal bevatten ze cadeau…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.