Overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent
De overheid heeft in 2011 besloten dat de overdrachtsbelasting op de verkoop van woningen van 6 naar 2 procent gaat. Daarmee moet de woningmarkt gestimuleerd worden. Maar wat betekent de verlaging van de overdrachtsbelasting voor de woningmarkt. En als je net even eerder een huis hebt gekocht, kun je dan de 4 procent overdrachtsbelasting terugvragen?
Overdrachtsbelasting tot juli 2012 omlaag
De verlaging van de overdrachtsbelasting duurt tot juli 2012. Dit betekent dus dat de verkoop van een bestaand pand 4 procent goedkoper wordt dan normaal gesproken het geval zou zijn. Kopers hoeven over de aankoop van hun nieuwe huis namelijk geen 6 procent overdrachtsbelasting te betalen, maar slechts 2 procent. Dat scheelt vele duizenden, zo niet tienduizenden euro’s. Hoewel de regeling op 1 juli 2011 in is gegaan, kunnen mensen die tussen 15 juni en 1 juli een huis hebben gekocht en daar nog 6 procent overdrachtsbelasting over hebben betaald, die 4 procent terugvragen. Dit moet de notaris doen door het bedrag terug te vragen bij de belasting.
Maatregelen van de Nederlandse regering om de verkoop van woning te stimuleren
De verlaging van de overdrachtsbelasting in 2011 is een van de vele maatregelen om de woningbouwmarkt te stimuleren die tijdens de recessie eigenlijk volledig is ingestort. De regering deed veel meer om dat te bewerkstelligen. Zo werd op 17 september 2009 de Nationale Hypotheek Garantie verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. Dit moest kopers die toch nog twijfelden over de streek trekken.
De Nationale Hypotheek Garantie
Met de Nationale Hypotheek Garantie is een hypotheekverstrekker onder bepaalde voorwaarden en tegen een schappelijk tarief beschermd tegen een hypotheekrestschuld. Dit kan dan maximaal 350.000 euro bedragen. Deze regeling had overigens niet het gewenste effect, omdat veel woningen boven dit bedrag worden verkocht.
Verlaagd BTW tarief op verbouwing van particuliere woningen
In oktober 2010 werd ook een andere regeling geïntroduceerd. Het BTW tarief voor het verbouwen en onderhouden van particuliere woningen ging tijdelijk van 19 naar 6 procent. Ook dat scheelde op verbouwingswerkzaamheden vaak vele duizenden zo niet tienduizenden euro’s. De regeling werd nog een keer verlengd, maar ook hiermee werd niet de impuls gegeven die nodig was voor de woningbouwmarkt.
Drie jaar in plaats van 2 jaar hypotheekrente aftrekken over een woning die te koop staat waarin iemand niet meer woont
In januari 2011 kwam er nog weer een regeling bij: mensen die hun hun te koop hebben staan en er niet meer in wonen, mogen niet twee jaar maar drie jaar de hypotheekrente aftrekken.
Wat kosten al deze regelingen om de woningmarkt te stimuleren?
Al deze regelingen hebben tot doel de woningmarkt te stimuleren en de verkoop van woningen uit het slop te halen. Tot nu toe heeft dat nog niet het beoogde resultaat gehad. Wel kosten al deze regelingen de staat honderden miljoenen euro’s aan belastinginkomsten. Nu daar de lagere overdrachtsbelasting ook nog eens bij komt, komt er nog eens 1,2 miljard euro minder de schatkist binnen. Wat veel mensen niet weten is dat dit geld wordt gecompenseerd uit het afschaffen van de spaarloonregeling. Werknemers van bedrijven zijn dus de dupe, zij betalen daarvoor.
Waarom al deze regelingen om de woningbouwmarkt in stand te houden?
De regering doet er alles aan om de woningbouwmarkt in stand te houden en te stimuleren omdat de overheid daar voor een groot gedeelte van afhankelijk is. De hypotheekverlening is een markt geworden in Nederland waar een groot deel van de economie op draait. Bij het krimpen van die markt neemt het bruto nationaal product aanzienlijk af en krimpt de economie zelfs.