Fysiek goud kopen

Fysiek goud kopen Goud in de vorm van gouden munten of goudstaven mag eigenlijk niet ontbreken in het kader van goed vermogensbeheer en pensioenvoorziening. Goud biedt bescherming tegen inflatie en behoudt zijn waarde in tijden van crisis.

Red uw spaargeld van inflatie

Veel Nederlanders hebben hun spaargeld op een spaarrekening of termijndeposito gezet. Dat zou wel eens snel een grote vergissing kunnen zijn. Want wie alleen papiergeld bezit, pleegt financiële zelfmoord volgens sommige analisten. De huidige inflatie is immers van een heel andere orde dan de inflatie die we in de afgelopen decennia kenden. Ze moet oplossing bieden voor de immense staatsverschulding, een probleem dat niet meer op andere wijze is op te lossen. In tijden van stijgende inflatie denkt men uiteraard het eerst aan het kopen van goud.

Het kopen van fysiek goud (en zilver)

Wie daarvoor de middelen bezit, zou beslist fysiek goud moeten kopen en het thuis of bij een bank in een kluis moeten deponeren. Fysiek goud heeft het bijkomend voordeel dat men het anoniem kan kopen tot een bedrag van 11.000,= (geen legitimatieplicht). Hoe en waar precies moet je goud kopen?

Er zijn twee vormen van beleggen in fysiek goud:
  • gouden munten;
  • goudstaven.

Gouden munten zijn vooral geschikt voor een geleidelijke opbouw van je goudbelegging en, met enkele beperkingen, ook als middel van betaling in tijden van crisis.

Goudstaven zijn in het kader van vermogensbeheer onontbeerlijk bij het beschermen van grotere waarden.

Welke gouden munten moet je kopen?

Op de eerste plaats wordt aangeraden om bij aankoop van gouden munten te letten op zuiverheid en bekendheid. Twee voorbeelden: de Krugerrand (Zuid-Afrika) en de Gold Maple Leaf (Canada) zijn opmerkelijk in dit opzicht omdat ze hun uiterlijk al decennia lang behouden hebben. De gouden munt van Maple Leaf heeft de hoogste zuiverheid (999,9). De Krugerrand (916,16) is de oudste gouden munt ter wereld en daarom wijdverbreid en zeer goed verhandelbaar.

Waarop letten als je goudstaven wil kopen?

Goudstaven zijn de zuiverste handelsvorm van goud. De waarde ervan wordt, anders dan bij gouden munten, uitsluitend aan goudgehalte en gewicht afgemeten. Dat wil zeggen dat merken en design bij de waardebepaling van goudstaven geen rol spelen. Als je goudstaven koopt, kan je sowieso al zelden de producent kiezen omdat goudhandelaren goudstaven aanbieden die ze op dat moment op voorraad hebben.

Goudstaven kan men kopen in verschillende vormen. Tot een gewicht van 100 gram worden goudstaven meestal uit gouden strips gestanst. De kleinste standaard-staaf weegt 1 gram. Gegoten goudstaven zijn er vanaf 100 gram. De grootste goudstaven die men als particulier gewoonlijk kopen kan, weegt 1 kg.

Een speciaal soort goudstaven staat bekend als kinebar. Daarbij gaat het om goudstaven die op de achterzijde zijn voorzien van een hologram (kinegram) als extra beveiliging of authenticatie. Deze hologram-staven zijn duurder dan gewone goudstaven.

De goudprijs

De prijs van goudstaven komt tot stand op basis van de actuele spotprijs/dagprijs van goud en enkele opslagen. De staven moeten uit goud gegoten of gestanst worden. Vervolgens komen er de kosten van transport en opslag bij. De handelaar rekent daarnaast ook nog kosten voor verkoop, marketing en verzekering en doet daar nog een winstmarge bovenop, nodig om van de handel te kunnen leven.

Hoe kleiner de goudhoeveelheid is die men verwerft, des te hoger zijn de bijkomende kosten. Dit komt doordat bijvoorbeeld het produceren van een 50-grams-staaf evenveel arbeidsinspanning vergt als een 100-grams-staaf. Daarom zijn de kosten in verhouding hoger. Anders gesteld: als je twee 50-gram-bars koopt, betaal je meer dan wanneer je één 100-gram-bar koopt.

Waar kan je goud kopen?

  • bij de bank: het kopen van gouden munten en goudstaven bij banken wordt alleen onder bepaalde omstandigheden aangeraden (enkele banken uitgezonderd). Reden: banken verkopen liever provisieplichtige financiële producten en kredieten. Bovendien zijn de edelmetaalprijzen er vaak niet up-to-date en moet men bij de betrokken bank doorgaans een bankrekening bezitten;
  • bij goudhandelaren: aankoop bij speciale edelmetaalhandelaren is de betere oplossing. Daar zijn bedrijven bij met jarenlange ervaring en een goede reputatie. Ook de prijzen zijn bij handelaren in edelmetaal doorgaans goedkoper dan bij bankinstellingen;
  • aan de goudautomaat: vanaf mei 2010 bestaat ook de mogelijkheid om goud uit pinautomaten te betrekken, onder meer vlak over de grens bij het plaatsje Dinxperlo. De verwachting is dat vanaf 2012 ook de eerste goudautomaten in Nederland worden geïnstalleerd.

Goud kopen op internet

Over het algemeen kan men goud zonder problemen op internet kopen. De goudhandelaar levert per koerier of via een speciale waardetransporteur. En je mag erop vertrouwen dat goudhandelaren geen opvallend gepantserde auto bij je laten voorrijden. Levering gebeurt in de regel zeer discreet en dat geldt ook voor de wijze van verpakking.

Verkopen van fysiek goud

Baar goud geeft weliswaar een prachtige aanblik, maar ooit komt de dag dat je je goudschat ook weer wil verkopen. Een goudstaaf onder je hoofdkussen kan immers al snel ongemakkelijk worden. Ook bij de verkoop van fysiek goud zijn er weer tal van punten om op te letten.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik investeren in goud?Hoe kan ik investeren in goud?Gedurende de periode dat het slecht gaat op de beurs, zoeken beleggers naar alternatieven voor aandelen. In de jaren van…
Goud kopen? Investeren en beleggen in goudGoud kopen? Investeren en beleggen in goudSteeds meer mensen kopen goud, vaak bij wijze van belegging, bijvoorbeeld omdat de goudprijs in de loop der jaren enorm…
Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Bij een economische crisis gaan vermogende mensen hun vermogen beleggen in goud. Ook in de huidige crisis is er dan ook…
Goud als beleggingGoud als beleggingWie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard…

Goud kopen, tipsGoud kopen, tipsVooral in tijden van crisis of inflatie wordt er op gewezen dat goud, maar ook zilver, een veilige investering is. Het i…
Nikkelprijs: de prijs van nikkelNikkelprijs: de prijs van nikkelDe nikkelprijs is de afgelopen jaren voortdurend gestegen. Het beleggen in nikkel kan erg voordelig zijn. Er zijn versch…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 16-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.