Goud kopen als investering, hoe doe je dat?

Goud kopen als investering, hoe doe je dat? Bij een economische crisis gaan vermogende mensen hun vermogen beleggen in goud. Ook in de huidige crisis is er dan ook weer een run op goud. Vooral sinds de crisis in Griekenland en de dalende koers van de euro ten opzichte van de dollar verkopen beleggers bijna massaal hun aandelen om in goud te beleggen. Er heerst een heuse goudkoorts. De gouden staven zijn niet aan te slepen. De goudprijs is de afgelopen tijd enorm gestegen. Beleggen in goud of goud kopen, legt dit inderdaad geen windeieren?

Beleggen in goud, hoe doe je dat?

Populair is het kopen van gouden staven of gouden munten. Goud kan ook in de vorm van effecten verhandelt worden. Een andere mogelijkheid is om goudcertificaten te kopen die je kan inruilen tegen hun waarde in goud. Het openen van een goudrekening waar de waarde van zuiver goud opstaat is ook een optie.

Veel beleggers kiezen voor veiligheid en zekerheid en denken dat te kunnen vinden door te beleggen in goud. Goud heeft de naam waardevast te zijn en aangezien er aanhoudende onrust op de financiele markt is en de koers van de euro dalend is, verkopen beleggers hun aandelen om vervolgens te beleggen in goud. Goud is een bescherming tegen onzekerheid op de financiele markt, zo denken zij.

Is beleggen in goud riskant?

Hoewel goud de naam heeft waardevast te zijn, is het kenmerk waardevast dat aan goud toegekend wordt relatief. Hoe het met de positie van goud bij inflatie gesteld is, is onzeker. De goudprijs neemt sinds de economische crisis, eurocrisis en Griekenland crisis toe, te verwachten is dat aan de waardestijging van goud ook een einde komt. Wanneer je belegt in goud, moet je er rekening mee houden dat dit niet hoeft op te leveren wat je er van zou willen verwachten. De waarde van goud hangt niet samen aan economische groei, indien de economie groeit houdt het met de prijsstijging van goud op.

In goud beleggen, waar let ik op?

Beleggen in goud kan een juiste investering zijn. Toch doe je dit niet zomaar, omdat beleggers massaal in goud gaan investeren en je deze trend zomaar gaat navolgen. Wanneer je ervoor kiest om in goud te beleggen, zorg er dan in ieder geval voor dat je inzicht hebt gekregen in de ontwikkelingen qua factoren die invloed op de goudprijs hebben.
Bijvoorbeeld:
Goud kan schaarser worden, wat de goudprijs zal doen stijgen. Ten tijden van oorlog of terroristische aanslagen stijgt de goudprijs tevens snel. Hoewel stijging in goudprijzen vaak tijdelijk zijn, is dit wel iets om rekening mee te houden.


Goud kopen

Je spaargeld wordt minder waard en dus wil je goud kopen. Goud moet goed bewaard worden en dit kan in een bankkluis. Voor het bewaren van goud in een bankkluis betaal je een huurprijs. Het verschil tussen de aankoopprijs van goud en de verkoopprijs kan groot zijn. Bij het kopen van gouden munten zit je vaak vast aan een hoge premie. Het kopen van goudstaven is voor een particulier erg duur. Een professional weet vaak hoe goud voor een goede prijs te kopen. Een goede prijs is de prijs die je in de kranten ziet. Het verschil tussen aankoop- en verkoopprijs is dan klein en er worden niet teveel transactiekosten betaald.

Een particulier is vaak beperkt tot de aankoop van goudmunten. Voor de aankoop van gouden munten betaal je een premie die rond de 6% ligt. Deze premie verdwijnt indien je de munten weer wilt verkopen. Ondanks de premie is de aankoop van gouden munten toch geen verkeerde aankoop. Wel moet je ervan verzekerd zijn dat je inderdaad goud gekocht hebt. Behalve goud bewaren in een bankkluis is een eigen kluis ook een optie.


Goudmijn

Goud kan je ook kopen van goudmijnen. Toch zit hier een risico aan verbonden: een goudmijn is een onderneming en kan behalve winst ook verlies maken. In het ergste geval gaat het mijnbedrijf failliet.

Een Trustfonds

Een Trustfonds zoals het Exchange Trade Fund (ETFs) verkoopt behalve andere grondstoffen ook goud. Het fonds bezit goud en je koopt hier een aandeel van. Banken verdelen de ETF's. De gang van zaken is net als bij andere aandelen: de aandelen kunnen verhandeld worden tijdens openingsuren van de aandelenmarkt en hiervoor betaal je transactiekosten. Een fonds bewaart het goud en verzekert het goud en hiervoor betaal je jaarlijks een percentage van ongeveer 0,5%. Tegenstrijdig met het bewaren en verzekeren van goud waarvoor je een percentage betaalt, is wel dat ETF's geen fysiek goud bezittenen dus eigenlijk papieren contracten in goud verkopen en kopen. Aan papiergoud heb je niet veel als het er op aan komt.

Goud kopen op Internet

Dus een betere optie is om goud te kopen, en de aankoopkosten laag te houden. Dit kan via Bullion Vault en kost 0,13% per jaar. Hierkomt een commissie bovenop en in deze betrekkelijk lage kosten zit de verzekering inbegrepen. Het goud staat op je naam en wordt bewaard in goede kluizen. Deze kluizen bevinden zich in Zurich, London en New York en je goud kan verdeeld worden over deze steden.
Voordeel van goud kopen via Internet bij bijvoorbeeld Bullion Vault is dat het hier fysiek goud betreft.
© 2010 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Investeren in gouden muntenInvesteren in gouden muntenDe goudprijs is de laatste decennia gigantisch gestegen. Zeker in tijden van crisis stijgt de prijs van goud omdat het e…
Goud kopen? Investeren en beleggen in goudGoud kopen? Investeren en beleggen in goudSteeds meer mensen kopen goud, vaak bij wijze van belegging, bijvoorbeeld omdat de goudprijs in de loop der jaren enorm…
Goud als beleggingGoud als beleggingWie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard…
Goud kopen voor gevorderden en beginnersGoud kopen voor gevorderden en beginnersU wilt alles weten over goud kopen en verkopen voor beginners en gevorderden. Waar kunt u goud kopen, tegen welke waarde…

Beursorder: laag risco en hoog rendementBeursorder: laag risco en hoog rendementBeleggen is nog nooit zo toegankelijk geweest. Wereldwijde financiële markten zijn onder handbereik. Steeds meer huishou…
Hoe tegen inflatie beschermen?Hoe tegen inflatie beschermen?Hoe kan je je tegen inflatie beschermen nu de zorg over stijgende inflatie en dalende koopkracht toeneemt? De industries…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.