Goud als belegging

Goud als belegging Wie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard wat duur uit maar er bestaat ook een heel scala aan kleinere goudstaven en goudplaatjes, van één kg tot enkele grammen. Populairder als belegging zijn echter gouden munten.

Stijgende goudprijs bij toenemende inflatie en politieke onrust

In tegenstelling tot veel andere beleggingsinstrumenten levert goud geen extra inkomen op. Een belegging in goud is daarom puur gericht op het realiseren van meerwaarde. De vraag naar goud, en dus de prijs ervan, zal drastisch stijgen in tijden dat het inflatieniveau hoger dreigt te worden dan de nominale rente die beleggers kunnen behalen. Op zulke momenten verkiezen heel wat beleggers de overstap naar tastbare waarden als goud en drijven zo de goudprijs op.

Meer algemeen kan men stellen dat een sterk pessimisme over de conjunctuur of over internationale politieke ontwikkelingen, een stimulans voor de goudprijs vormen.

Gouden munten als belegging

Bij gouden munten onderscheiden we munten die in ruime mate voorhanden zijn omdat ze nog steeds worden aangemaakt en zeldzame munten. In het eerste geval is de waarde van de munt afhankelijk van de hoeveel goud die deze bevat. Bij een stijgende goudprijs stijgt de waarde van de munt, en daalt de goudprijs dan daalt ook de waarde van de munt.

Anders is dat bij munten die zeldzaam zijn. Het gewicht aan goud dat ze bevatten zal dan van ondergeschikte betekenis zijn, terwijl het vooral de verzamelwaarde van de munt is die de prijs bepaalt.

Het zuiverheidsgehalte van goud

Goud is van origine een zacht metaal. Om het harder te maken worden er doorgaans kleine hoeveelheden van een ander metaal aan toegevoegd. De verhouding tussen het pure goud en het toegevoegde metaal wordt uitgedrukt in duizendsten of in karaat.
Karaat is een verhoudingsgetal aangeduid in “vierentwintigsten”. Als we het bijvoorbeeld hebben over 22-karaats goud, dan bevat dat 22 delen goud en 2 delen ander metaal. Zo bezien is 24-karaats goud dus puur goud.

Spreken we daarentegen over een kilogram goud met een zuiverheidsgehalte van 995/1000, dan is de verhouding 995 gram zuiver goud en 5 gram van een ander metaal.

Een ander belangrijk aspect bij belegging in goud is de gaafheid van het goud. Vooral een beschadiging aan een gouden munt zal resulteren in een beduidend lagere waarde.

De goudrekening en het goudcertificaat

Naast goud kopen in de vorm van goudstaven of gouden munten kan men ook nog op andere manieren in goud beleggen. Een goudrekening is een rekening bij een financiële instelling waarop geen tegoed in geld wordt geadministreerd maar een tegoed in goud. Het (electronisch) rekeningafschrift vermeldt de details van elke aankoop of verkoop van goud alsmede het saldo van de rekening, alles uiteraard uitgedrukt in een gewicht aan goud. Een goudcertificaat is een (verhandelbaar) waardepapier dat aangeeft dat de houder ervan eigenaar is van een bepaalde hoeveelheid goud bij een bank.

De prijs van goud

De goudprijs wordt vooral bepaald op de internationale goudmarkt en uitgedrukt in Amerikaanse dollar per troy ounce (31,1035 gr). Wie wil beleggen in gouden munten of baar goud zal doorgaans ietsje meer moeten neertellen dan de werkelijke goudwaarde van de staaf of munt. Men betaalt namelijk een premie die samenhangt met het gewicht van de munt of staaf. Zo is men voor een staaf van één kilogram minder premie verschuldigd dan voor tien staven van 100 gram.

Overigens zijn sommige analisten van mening dat de waarde van goud schromelijk overschat wordt sinds dat edelmetaal niet langer als dekking voor onze munteenheid wordt gehanteerd.

Waar moet je goud bewaren?

U kunt natuurlijk uw goud begraven in de tuin. U lacht? Het wordt vaak gedaan dan u denkt. Maar verstandiger is het om goud op te slaan in een kluis bij u thuis.

Een veilige opslag is ook in een kluis bij de bank. kluisjes bij uw bank zijn onderverdeeld in verschillende maten. Een klein kluisvak waarin best wat goud kan worden opgeslagen, kost slechts enige tientjes per jaar. De bank zelf weet niet wat wordt opgeslagen in de kluis en kan deze niet openen zonder sleutel van de klant.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oud goud verkopenOud goud verkopenHet ontbreekt er nog maar aan dat de rente op spaarrekeningen een minteken krijgt. Maar als financiële onzekerheid en an…
Koop goud – goud beleggingKoop goud – goud beleggingKoop ook goud, want de koers van het goud kan weer fors gaan stijgen. Over beleggingsgoud betaalt u geen btw. Het is een…
Waarde van goud schromelijk overschatWaarde van goud schromelijk overschatGoud bezit nauwelijks waarde van zichzelf. Er waren dan ook goede redenen om de schadelijke gouden standaard destijds te…
Investeren in gouden muntenInvesteren in gouden muntenDe goudprijs is de laatste decennia gigantisch gestegen. Zeker in tijden van crisis stijgt de prijs van goud omdat het e…

Beleggen voor beginners: risicospreiding is wat teltBeleggen voor beginners: risicospreiding is wat teltAan elke belegging kleven risico's. Wat vooral telt bij beleggen is voldoende risicospreiding van je beleggingen. De uit…
Beurs: toelichting beurstermenBeurs: toelichting beurstermenBelangrijke beurstermen zijn onder meer: aandelen, beleggen, beurs, beursindex, beurskosten, beursorder, dividend, grens…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 06-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.