Hoe kan ik investeren in goud?

Hoe kan ik investeren in goud? Gedurende de periode dat het slecht gaat op de beurs, zoeken beleggers naar alternatieven voor aandelen. In de jaren van de kredietcrisis werd goud vaak gezien als veilige haven. In de periode van 2008 tot en met 2011 is de goudprijs explosief gestegen. Er zijn verschillende manieren om te profiteren van de waardeontwikkeling van goud. Houdt er wel rekening mee dat er risico’s aan zijn verbonden.

In de periode vanaf 2001 tot en met 2011, lijkt de prijs van goud alleen maar omhoog te kunnen. Er komt echter een keer een moment dat de waarde sterk gaat zakken. Het kan namelijk niet ongelimiteerd blijven stijgen. Echter, niemand weet hoe de waarde zich gaat ontwikkelen. De waardestijgingen kunnen zich nog wel jaren voortzetten, maar morgen kan er ook een sterke waardedaling komen en lange tijd aanhouden. In de jaren tot de kredietcrisis dacht men dat de huizenprijzen ook alleen maar omhoog konden, maar de prijzen zijn in de crisisjaren jaren achtereen gezakt.

Is goud kopen een goede investering?

Dat weet niemand. Achteraf is pas duidelijk of het een goede investering is geweest. De waarde is in een paar jaar tijd ruim verdubbeld, dit kan nog wel een aantal jaren door gaan, maar de piek kan ook al bereikt zijn.

Fysiek goud kopen

Door fysiek goud te kopen, kunt u profiteren van stijgingen van de waarde van goud. Het nadeel van goud kopen is wel dat er verschillende prijzen worden aangehouden voor het kopen en verkopen van goud. In vergelijking met zilver kunt u als particulier beter investeren in goud dan in zilver. Over zilver moet u namelijk ook nog 18 procent aan btw afrekenen, dat u niet weer terug krijgt bij verkoop.

Het kopen van een goudstaaf is een dure aangelegenheid. Een standaard goudstaaf weegt één kilo. Afhankelijk van de goudprijs kan de kosten van aankopen van een dergelijke staaf wel oplopen tot een bedrag van € 40.000. Bij verdere waardestijgingen zal de koopsom nog verder oplopen. Indien de waarde gaat zakken, loopt u het risico dat u veel geld verliest, doordat u het goud uiteindelijk moet verkopen voor een lager bedrag.

Lichtere goudstaven of gouden munten

Tegenwoordig kunt u ook lichtere goudstaven of goudplakken kopen. Goud wordt al aangeboden vanaf 20 gram. Daarnaast kunt u ook investeren in gouden munten. Deze hebben naast de waarde van het materiaal ook nog de waarde die verzamelaars ervoor over hebben. Dit geldt voornamelijk voor munten die zeldzaam zijn.

Gouden sierraden

Gouden sierraden zijn minder geschikt als investering. De waarde van de sierraden is sterk afhankelijk van de vraag naar de sierraden. Het is vaak ook een kwestie van smaak. De sierraden worden voor een bedrag verkocht dat veel hoger ligt dan de waarde van het materiaal.

Investeren in goud – trackers

U kunt ook investeren in goud door geld te investeren in trackers waarvan de waarde afhankelijk is van de ontwikkeling van de goudprijzen. De koers van de trackers komt overeen met één tiende van de waarde van een ounce goud. De trackers worden gedekt door fysiek goud.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Investeren in goud of zilverDe aandelenbeurs heeft slechte jaren achter de rug sinds de kredietcrisis begon. De koersen zijn inmiddels weer gestegen…
Goud kopen of niet?Goud kopen of niet?Moet ik goud kopen of niet? Vooral in tijden van financiële crises en bij inflatievrees spelen mensen met de gedachte om…
Blijft goud in waarde stijgen?Blijft goud in waarde stijgen?De goudprijs blijft maar stijgen. In een periode van elf jaar is de waarde ruim zes keer zo hoog geworden. Blijft goud i…

Beleggingsvormen toegelichtBeleggingsvormen toegelichtBeleggen is risico lopen. Er zijn verschillende beleggingsvormen die een groot of klein risico met zich meebrengen. Bij…
Beleggen voor dummies: de VIX indexBeleggen voor dummies: de VIX indexDe AEX, de AMX, de AScX. Die termen kent de belegger wel. Maar wat is de VIX index, waar staat deze voor en hoe wordt de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Istara, Pixabay
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.