Goud kopen, tips
Vooral in tijden van crisis of inflatie wordt er op gewezen dat goud, maar ook zilver, een veilige investering is. Het is dus niet verwonderlijk dat steeds meer mensen hun toevlucht zoeken tot dit edelmetaal. Vaak wil men zich in eerste instantie alleen maar oriënteren, maar raakt vervolgens geheel gefascineerd door goud. Vraag is dan alleen nog: hoe en waar moet ik het kopen?
Goud kopen, oké- maar hoe?
Je spaargeld daadwerkelijk inwisselen voor goud of zilver lijkt vaak een drempel die overwonnen moet worden. De stap om afstand te doen van het vertrouwde papiergeld, is een vreemd gevoel.
Maar laat u zich niet afschrikken. Een
belegging in goud is gemakkelijker en minder gecompliceerd dan de meeste andere beleggingsvormen. En u krijgt er een aantal belangrijke voordelen voor terug:
- goud wordt niet plotseling waardeloos als een paar vooraanstaande fondsmanagers weer eens verkeerd hebben gespeculeerd en zo terloops de gehele wereldeconomie aan de rand van de afgrond brengen;
- en ook niet als een of andere Duitse bondskanselier op TV per ongeluk een financieel geheim eruit flapt.
Met goud en zilver indekken tegen tegen inflatie
Bovenal bent u bij goud niet afhankelijk van een tegenpartij op wie u een vordering heeft. Houdt u bijvoorbeeld een depositorekening bij een bank aan, dan moet nog blijken of die instelling aan het einde van de looptijd ook daadwerkelijk kan terugbetalen. Iets vergelijkbaars geldt bij een pensioenen en levensverzekeringen: bent ú ervan overtuigd dat uw (pensioen)verzekeraar na 25 of 30 jaar nog uw ingelegd kapitaal kan uitbetalen?
En voeg daar dan nog het inflatierisico bij. Wat schiet u er mee op als u na 30 jaar van een levensverzekeringsmaatschappij € 100.000 uitgekeerd krijgt als u daarmee door jarenlange torenhoge inflatie bij wijze van spreken nauwelijks een halfje brood bij de bakker kan kopen? Waarom goud kopen? Welnu, enkel met goud en zilver kan men zich effectief indekken tegen inflatie, staatsbankroet of een hervorming van de nationale valutaeenheid.
Analisten 2011: bezit papiergeld staat gelijk aan financiële zelfmoord
Veel Nederlanders hebben hun spaargeld op een spaarrekening of spaardeposito staan. Dat zou wel eens snel een kapitale vergissing kunnen blijken te zijn. Want wie alleen
papiergeld bezit, pleegt financiële zelfmoord. De oplopende inflatie anno 2011 is volgens sommige analisten namelijk van een heel andere orde dat in de voorbije decennia. Spaarders moeten hun spaargeld afdekken tegen inflatie, anders kan het desastreus voor hen uitpakken.
Edelmetalen zijn weliswaar ook onderhevig aan schommelingen, reden waarom beleggers altijd op de lange termijn calculeren, maar in tegenstelling tot aandelen is datgene wat u in handen heeft de waarde zelf.
Waar kan u goud kopen?
Als aankomend goudbezitter moet u in principe eerst voor uzelf uitmaken hoeveel geld u erin wil investeren en ook een ruw idee hebben of u liever
goudstaven of
gouden munten wil bezitten.
Vervolgens kunt u, zoals dat bij veel andere goederen het geval is, gewoon online via internet bestellen, direct naar een goudhandelaar gaan of naar de bank. Maar niet alle banken bieden goud te koop aan en vaak moet je er al klant zijn en er een rekening aanhouden.
Welke prijs hanteert de bank bij verkoop van goud?
Wil je per se kopen bij de bank dan is zowel het aanbod als de goudprijs in eerste instantie nogal ondoorzichtig. Banken voeren met betrekking tot goud geen uniform beleid. Zo bepaalt bij de meeste banken zoals gebruikelijk de actuele koers op de dag van bestelling de aankoopprijs. Maar soms wordt ook de koers gehanteerd van de dag dat u het goud in ontvangst neemt of van het moment dat de bestelling door de bank bij haar centrale depot werd geplaatst.
Ook via diverse internetfora of op eBay kan je goud aankopen, maar men moet zich bewust zijn van het risico dat men dan ook wel eens veel geld kan betalen voor een vervalsing of een partij
nepgoud. Aan te bevelen zijn daarom vooral gecertificeerde handelaren in edelmetalen en munten, ná een zorgvuldige vergelijking van de goud- en zilverprijzen op internet of ter plaatse.
Hoe moet je goud bewaren?
En als u dan uiteindelijk fysiek goud gekocht heeft, is de volgende vraag: waarheen ermee? Er biedt zich dan een aantal mogelijkheden aan. U kunt het edelmetaal hetzij direct achterlaten waar u het gekocht hebt, namelijk in een
kluis bij de bank of bij de goudhandelaar, of u oriënteert zichzelf over een veilige plek.
Een bankkluis klinkt misschien verleidelijk omdat het relatief goedkoop te huren is en veilig is, maar in tijden van crisis is het mogelijk dat het goud in
beslag zal worden genomen. Is het opgeslagen bij een bank dan is het direct toegankelijk.