Nikkelprijs: de prijs van nikkel
De nikkelprijs is de afgelopen jaren voortdurend gestegen. Het beleggen in nikkel kan erg voordelig zijn. Er zijn verschillende redenen waarom de nikkelprijs de afgelopen jaren is gestegen. Deels heeft het te maken met de toegenomen vraag vanuit China en India. Ook speculanten hebben nikkel ontdekt als een lucratieve belegging. Nikkel wordt al gebruikt sinds 3500 voor Christus. Het wordt onder andere gebruikt voor munten en roestvrij staal.
Nikkel is een grondstof die vooral wordt gebruikt voor munten. Nikkel wordt ook wel aangeduid als een scheikundig element. Het symbool is Ni en het atoonummer is 28. Nikkel heeft een zilverwit of grijze kleur. Nikkel wordt al een lange tijd door de mensheid gebruikt. De eerste sporen lijken terug te dateren naar Syrië. Daar zou nikkel al in rond 3500 voor Christus worden gebruikt in bronzen voorwerpen. Ook de oude Chinese zouden nikkelhoudende mineralen, bijvoorbeeld nikkoliet, al gebruiken om het glas een groen tintje te geven. Dit is te lezen in oude Chinese geschriften die zijn ontcijferd.
Prijs van nikkel
Nikkel werd een lange tijd aangezien voor koper. Dat komt omdat beide grondstoffen erg op elkaar lijken en daardoor dus veel overeenkomsten hebben. Mogelijk werd het daarom ook door de Syriërs in voorwerpen gebruikt. In 1751 probeerde Axel Frederik Coronsted het koper uit het nikkoliet te isoleren. Hij slaagde daar echter niet in, maar werd wel verrast toe n er alleen een zilverwit poeder overbleef. Dit poeder noemde hij nikkel. Het was lange tijd niet duidelijk waarvoor nikkel precies kin worden gebruikt. Pas vanaf 1881 werd het in Duitsland gebruikt in munten.
Productie van nikkel wereldwijd
Tegenwoordig wordt het grootste deel van het nikkel dat wereldwijd wordt geproduceerd gebruikt bij het produceren van roestvast staal. Nikkel roest namelijk niet en is daarom een goede eigenschap. Het wordt ook gebruikt in verschillende legeringen, zoals incoloy, inconel en hastelloy. Ook in bepaalde andere voorwerpen wordt nikkel gebruikt, bijvoorbeeld in euromunten (alleen in de één en twee euromunten), in oplaadbare batterijen en als katalysator in het geval van de ontzwaveling van olie.
De koers van nikkel
Nikkel wordt geworven in mijnen. Des te dichter men bij de aardkern komt, des te meer nikkel men daar zal vinden. Nikkel wordt gewonnen uit verschillende mineralen zoals limoniet, pentlandiet en garniriet. Pentlandiet komt alleen voor op plaatsen waar lava aan het oppervlakte komt, bijvoorbeeld in vulkanen. Het grootste deel van de nikkel die wereldwijd wordt geworven komt uit mijnen uit de Canadese provincie Ontario. Het gaat dan om maar liefst 30 procent. Een andere 35 procent wordt gewonnen in de Russische provincie Norilsk. Andere, kleinere producenten, zijn Cuba, Indonesië en Australië.
Stijgende nikkelprijs
De prijs van nikkel brak de afgelopen jaren steeds nieuwe records. De nikkel wordt verhandeld op London Metal Exchange. Er zijn verschillende redenen voor de stijging. De eerste reden is dat opkomende economieën als China en India de afgelopen jaren veel meer grondstoffen zijn gaan gebruiken. Daardoor stijgt de vraag. Het aanbod nam niet toe. Een tweede reden is dat er een groeiend besef is dat de grondstoffen op aarde op een gegeven moment op kunnen raken. Daardoor zijn landen meer nikkel gaan opkopen. Een laatste reden is de interesse die speculanten de afgelopen jaren hebben gekregen voor grondstoffen. Door de vele koersfluctuaties kunnen de prijzen snel op en neergaan.