Waarom in goud beleggen aantrekkelijk blijft
Na een jarenlange stijging stabiliseerde de goudprijs in 2012 even maar inmiddels nemen de handelsvolumes al weer toe. Een verwachte zwakkere dollar later in 2012 zal in goud beleggen weer aantrekkelijk maken.
Hogere goudprijs door zwakkere dollar
Een toenemend aantal beleggers gaat ervan uit dat de Amerikaanse centrale bank, de FED, in het najaar van 2012 met een omvangrijk pakket aan stimuleringsmaatregelen komt voor de Amerikaanse economie. Zo´n kwantitatieve geldverruiming wordt door goudhandelaren met vreugde tegemoet gezien want het zal de dollar verzwakken. En een zwakke dollar, zo is in beurskringen genoegzaam bekend, impliceert een hogere goudprijs.
Goedkoop geld moet stimuleringsmaatregelen versterken
Beursanalisten achten maatregelen van de FED ter stimulering van de economie als onontkoombaar. Naar het oordeel van de bekende zakenbank UniCredit mag men aannemen dat die nog in het najaar van 2012 worden aangekondigd. Behalve die monetaire verruiming zal de Federal Reserve besluiten om de actuele
lage rente niet al in 2014, maar pas een jaar later te herzien. De politiek van
goedkoop geld wordt dus nog even gecontinueerd.
Goudprijs lijkt te stabiliseren
De handel constateert al enige tijd dat de prijs van een troy ounce goud steeds minder fluctuaties vertoont. De prijzen bewogen zich in de voorbije maanden globaal in een range tussen 1570 en 1650 dollar.
De jarenlang aanhoudende stijging van de goudprijs stagneert dus even. In de voorbije jaren was die prijs explosief gestegen. In 2002 kostte een troy ounce (iets meer dan 30 gram) nog slechts 200 dollar, inmiddels (augustus 2012) schommelt de prijs rond de 1600 dollar.
Economische crisis drukte de goudprijs
De goudprijs wordt al enige tijd gehinderd door de economische crisis. Lang was India de belangrijkste gebruiker van goud, met name in de sieradenindustrie. Een sterk in koers gedaalde roepie en een aanzienlijk afgenomen juwelenhandel deden de vraag naar goud in het land met 50 procent afnemen in vergelijking met 2011. Ook in
China is een duidelijk afnemende vraag naar goud waarneembaar als gevolg van teleurstellende groeicijfers.
Prijsopdrijvende invloeden voor goud
Ofschoon een
crisis dus een drukkend effect op de goudprijs heeft, is diezelfde crisis ook enigermate verantwoordelijk voor een prijsopdrijvend effect:
- de voorbije jaren stapten immers veel grote beleggers in goud omdat een belegging in goud doorgaans met lage risico´s wordt geassocieerd;
- bovendien houden centrale banken steeds meer en steeds grotere voorraden aan fysiek goud als dekking aan voor hun monetaire beleidsmaatregelen.
Bedoelde krachten (prijsdrukkende vs. prijsopdrijvende) houden mekaar redelijk in evenwicht waardoor de goudprijs zich momenteel stabiliseert.
Goudprijs reageert alleen nog heftig op macro-economische cijfers
Hoewel er dus sprake is van een zekere stabilisatie van de goudprijs, vertoont die bij tijd en wijle toch grote uitslagen, zowel naar boven als naar beneden. Doorgaans houdt dat verband met heftige reacties van beleggers op de publicatie van macro-economische cijfers zoals positieve de werkloosheidscijfers uit de VS.
Maar al met al lijkt een explosieve stijging van de goudprijs er voorlopig niet meer in te zitten. Ook monetaire maatregelen van de centrale bank lijken de goudprijs steeds minder van zijn stuk te brengen. De goudprijs is de voorbije jaren zo fors gestegen, dat de verschillen nu nog slechts marginaal zijn. Nagenoeg alle denkbare beleidsmaatregelen zijn al in die prijs verdisconteerd. Volgens sommige analisten zal de goudprijs in de komende jaren nog hooguit tot 1800 dollar stijgen.