Handel in slechte leningen, lucratieve bezigheid

Handel in slechte leningen, lucratieve bezigheid De schuldencrisis maakt creatief: Amerikaanse beleggers kopen massaal onze slechte leningen op en besteden het beheer daarvan uit aan gespecialiseerde incassobureaus. Een erg lucratieve bezigheid.

Europese consument kan lening niet meer terugbetalen

De landen van de eurozone verkeren in een recessie. De werkloosheid is er erg hoog en veel consumenten en bedrijven kunnen hun leningen niet meer terugbetalen. Het resultaat is dat financiële instellingen miljarden aan probleemkredieten in de boeken hebben staan.

Volgens een onderzoek van financieel adviesbureau Pricewaterhouse Coopers (PwC) stapelen zich inmiddels bij Europese banken meer dan 1 biljoen euro aan slechte leningen op. Het gaat dan om leningen:
  • waarop al enige tijd geen rente meer betaald wordt;
  • of die niet op tijd terugbetaald c.q. afgelost worden.

En daar komen volgens PwC nog eens € 1,5 biljoen aan leningen bij die weliswaar niet noodlijdend zijn, maar die voor de betrokken banken niet meer tot het kernbedrijf behoren en daarom afgebouwd moeten worden.

Schrikbarende toename "non-performing loans"

Vooral in de Zuid-Europese crisisstaten neemt het aantal zogenaamde "non-performing loans" schrikbarend toe:
  • in Spanje met 23% tot 136 miljard euro;
  • in Italië met 37% tot 107 miljard euro;
  • en in Griekenland met bijna 50% tot 40 miljard euro.

Amerikaanse banken op zoek naar goedkope leningen

Amerikaanse grootbanken gebruiken de Europese bankencrisis voor goedkope inkooprondes. Complete leningportefeuilles wisselen op die manier voor een schijntje (tot minder dan 20% van de originele boekwaarde) van eigenaar. Vooral grote zakenbanken en hedgefunds doen van zich spreken. Door scherpe prijzen te bieden voor deze leningen, kunnen bedoelde partijen een veel hoger rendement behalen dan in de VS, waar de rente zich op dit moment op een historisch dieptepunt bevindt.

Vooral Wells Fargo doet van zich spreken

Terwijl Europese instellingen met kwakkelende kredieten en strengere liquiditeits- en kapitaalseisen kampen, zijn sommige Amerikaanse banken op zoek naar goedkope beleggingsmogelijkheden met een goed rendement.

Vooral Wells Fargo is in Europa op zoek naar koopjes. De in Californië zetelende bank heeft al kredietportefeuilles overgenomen van de Franse bankreus BNP Paribas, Allied Irish Banks en de Bank of Ireland. En de voortdurende onrust op de markten in Europa biedt kansen voor nog meer lucratieve acquisities door de Amerikaanse bank.

Ook kocht Wells Fargo een pakket leningen met een totale waarde van ongeveer 4,8 miljard euro bij Westdeutsche Landesbank (WestLB), net voordat die noodlijdende staatsbank in grote problemen raakte. De verkochte kredietportefeuille was altijd een bijzonder goed presterend onderdeel bij WestLB en dat trok ook de aandacht van internationale beleggers. WestLB verkreeg door de deal de dringend benodigde middelen om zijn financiële positie te versterken.

En in juni 2012 werden vergelijkbare deals door twee andere Europese banken aangekondigd, die eveneens onder de financiële crisis en de strengere kapitaalvereisten te lijden hadden:
  • de New Yorkse Citigroup wilde een deel van de leningportefeuille van het Franse Societé Génerale overnemen.
  • verder verkocht Commerzbank-dochter Eurohypo een 760 miljoen dollar grote portefeuille aan een consortium van US Bancorp, Wells Fargo Bank en de firma Blackstone.

Handel in leningen niet nieuw

De handel in complete kredietportefeuilles stamt uit de Angelsaksische landen en wordt sedert enige jaren ook elders in Europa toegepast. Eigenlijk gaat het hierbij om kwalijke praktijken met mogelijk vervelende gevolgen, want er wordt immers gehandeld met complete bedrijfsonderdelen van banken.

Zo zou een Nederlandse bank bijvoorbeeld kunnen besluiten om alle door haar verstrekte hypotheken aan een bank in Hong Kong over te doen, met als gevolg dat de Nederlandse debiteuren ineens worden geconfronteerd met Chinese schuldeisers. En die nieuwe schuldeisers kunnen bij het prolongeren van de kredieten strengere normen hanteren, normen die de kredietnemer in grote problemen kunnen brengen. Dat is de belangrijkste reden waarom transacties met kredietportefeuilles van een dergelijke omvang eigenlijk verboden moeten worden.

Klant van de bank gaat verloren in geglobaliseerde financiële jungle

Een ander probleem schuilt in de samenstelling van de leningportefeuilles en de hoge volumes: het begint bij een paar honderd miljoen en kan gemakkelijk in de miljarden lopen. Er wordt, enigszins overdreven uitgedrukt, wereldwijd met complete banken “gejongleerd”. Vanuit de klant bezien krijgt de bankensector daarmee een nóg anoniemer aanzien en die klant verliest daardoor zijn vertrouwd aanspreekpunt en voelt zich hulpeloos verloren in een geglobaliseerde financiële jungle .

Belastingbetaler draait op voor restverliezen

In deze bijdrage wordt gesproken over “koopjes” want Amerikanen zijn niet dom en kopen geen mandjes met rotte eieren op. De betrokken kredietportefeuilles worden van tevoren zorgvuldig geanalyseerd en men gaat alleen tot aquisitie over als het om geschoonde bestanden gaat.

Noodlijdende en verliesgevende pakketten blijven achter bij de oorspronkelijke bank. Voor de enorme verliezen die daaruit voortvloeien, zal uiteindelijk de belastingbetaler opdraaien.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de effectenbeurs?Wat is de effectenbeurs?De term beleggen op de beurs wordt vaak genoemd in het financiële nieuws. De officiële term voor de beurs is eigenlijk e…
Toenemende handel in levensverzekeringenEr is een toenemende handel in levensverzekeringen. Het idee hierachter is dat iemand zijn levensverzekering verkoopt en…
Leningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen goedkoop samenvoegen tegen een lagere rente en dan oversluiten. Bundel uw leningen, dat is vaak de voordeligste…

Beleggen in crisistijd, heeft dat wel zin?Beleggen in crisistijd, heeft dat wel zin?Eurocrisis, financiële crisis, voortdurend ups en downs op de aandelenmarkten, historisch lage rentevoeten en dan ook no…
Waarom in goud beleggen aantrekkelijk blijftWaarom in goud beleggen aantrekkelijk blijftNa een jarenlange stijging stabiliseerde de goudprijs in 2012 even maar inmiddels nemen de handelsvolumes al weer toe. E…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dawnfu, Pixabay
  • Artikel Financieel Dagblad woe 8 aug 2012: "Amerikanen stropen de markt van slechte leningen af".
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.