Fysieke dekking bij goudfondsen

Fysieke dekking bij goudfondsen Wie in goud wil beleggen kan kiezen voor participaties in beleggingsfondsen die zich specifiek toeleggen op goud, zogenaamde 'goudfondsen'. Tot een van de fundamentele voordelen van een belegging in goud behoort ongetwijfeld het gunstige perspectief op lange termijn en het feit dat de prijs van het edelmetaal nooit tot nul zal dalen. Bij waardepapieren daarentegen kan het heel goed mogelijk zijn dat men de gehele waarde verliest als de betrokken onderneming insolvent raakt, geliquideerd wordt en niet meer op de financiële markten wordt verhandeld. Participeren in goudfondsen biedt beleggers meer zekerheid, maar dán moet er wel sprake zijn van fysieke dekking en geen belegging via derivaten. Een voorbeeld daarvan zijn ETF's die weliswaar de goudprijs tracken maar waar geen fysiek goud tegenover staat.

Hoe kan je in goud beleggen?

In beginsel zijn er 4 mogelijkheden om in goud te beleggen:
  • goud beleggingsfondsen (goudfondsen);
  • exchange trade funds (ETF´s);
  • goudaandelen;
  • fysiek goud kopen.

Elk van deze beleggingsmogelijkheden kent specifieke voor- en nadelen. Het is uiteraard erg persoonlijk om daaruit de de meest geëigende keuze te maken. Ieder heeft zo zijn eigen redenen om in goud te beleggen en daar past uiteraard ook het juiste beleggingsobject bij. Als we het hebben over beleggingsfondsen in goud, dan moet dat overigens niet worden verward met fondsen die in goud- en zilvermijnen beleggen. Bedoeld worden goudfondsen zoals Blackrock World Gold, dus niet de mijnvariant.

Veel beleggers vragen zich af waarom door financiële experts steeds weer wordt benadrukt om bij belegging in goudfondsen te opteren voor een fonds met fysieke gouddekking. Welke voordelen heeft deze aanpak en waarover gaat het dan precies?

Waarom goudfondsen fysiek gedekt moeten zijn

Een belegging in goud biedt beleggers een hoog niveau van zekerheid, maar alleen dán als het goudfonds fysiek gedekt is. Bij het kiezen van het juiste goudfonds moet daarom op een aantal dingen worden gelet.

Een ander woord voor fysiek is lichamelijk. In de natuurkunde bedoelen we met iets fysieks een lichaam dat massa heeft en ruimte inneemt. En dus tastbaar is. Daaruit volgt echter meteen een probleem als we het hebben over een goudbelegging die niet direct in fysiek metaal is voorgenomen, maar slechts in waardepapier dat aanspraken op het betrokken metaal vertegenwoordigt. In tijden van financiële crisis kan het echter gebeuren dat de debiteur van dergelijk schuldpapier geen goud meer leveren kan, of dat bij een nationale crisis de juridische claim zelf ongeldig wordt.

In die gevallen kan de goudbelegging daadwerkelijk zijn waarde verliezen. En dat is de reden dat het beter is om alleen in een goudfonds te beleggen alleen als dat met fysiek goud gedekt is.

Waarop letten bij de keuze voor een goudfonds?

Fysiek gedekt in strikte zin is een fonds pas als de beleggingsstrategie ervan voldoet aan een aantal criteria:
  • zo moet het goud uitsluitend in eigen land worden opgeslagen omdat anders bij invoer uit het buitenland belastingen en heffingen extra kosten veroorzaken;
  • en de dekking mag natuurlijk niet door middel van derivaten of edelmetaalrekeningen worden gerealiseerd.
Bij een geplande investering in een goudfonds moet men dus absoluut de prospectus doorlezen en zich ervan overtuigen dat er daadwerkelijk fysieke dekking aanwezig is.

Eigenlijk geldt dat aandachtige bestudering van het prospectus dat elk fonds, en dus ook een goudfonds moet publiceren, essentieel is om de juiste beleggingsbeslissingen te nemen. En de belegger mag daarbij geen details over het hoofd zien. Zo moet absoluut worden vastgesteld of het goudfonds voor de volle 100% fysiek gedekt en niet voor minder. Niet alle fondsen die zich presenteren met gouddekking, kennen immers een volledige dekking met fysiek goud.

Alternatieve belegging in fysiek goud

Een alternatief voor wie fysiek in goud wil beleggen en dat niet in de tuin wil begraven is Sprott Physical Gold and Silver Trust (CEF). Dat is een beursgenoteerd bedrijf dat uitsluitend fysiek goud en zilver als activa bezit. Het bedrijf bestaat al meer dan 25 jaar en bewaart zijn goud in Canada.

Valutarisico's afdekken

En omdat goud geprijsd wordt in dollars, is er ook nog een valutarisico voor beleggers die verplichtingen in andere valuta’s moeten nakomen. Het afdekken van het valutarisico is in zulke gevallen dan ook geen overbodige luxe om waardeverlies van de belegging te voorkomen.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de goudprij…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Goud als beleggingGoud als beleggingWie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard…
Uitleg voorlopige dekking autoverzekeringUitleg voorlopige dekking autoverzekeringBij het kopen van een auto moet er eerst een verzekering geregeld worden voordat er met de auto gereden kan worden. In d…

Wat is de AEX? En wat betekent de AEX voor Nederland?Wat is de AEX? En wat betekent de AEX voor Nederland?Als u het nieuws bekijkt, gaat elke uitzending steeds weer over de AEX. Voor veel economen is de AEX erg belangrijk, dez…
Wat is goud waard?Wat is goud waard?Wat goud waard is, laat zich niet zo moeilijk beantwoorden. In 1971 kwam een eind aan het Bretton Woods-systeem en de ko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 31-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.