Vijf gouden tips voor financiële transacties

Vijf gouden tips voor financiële transacties Wie zich door banken en verzekeringsmaatschappijen voortdurend de gebruikelijke provisiegerelateerde producten laat aanpraten, vindt hier 5 (plus 1) gouden tips waarmee men zich enige discipline kan opleggen.

Het belang van de klant bij banken en verzekeraars

Ik schreef onderstaande aanbevelingen ooit voor een goede vriend van me die het ook zo verging. Nu zal de inhoud van mijn tips voor het merendeel van de lezers natuurlijk vanzelfsprekend zijn. Want hopelijk zijn ze al het stadium gepasseerd dat ze nog steeds geloven dat het in de marmeren paleizen van banken en verzekeringsmaatschappijen primair om hún belangen gaat.

Onlangs ben ik echter weer over deze oude tekst gestruikeld en vind die nog steeds zo actueel, dat ik ze hier zal publiceren. Misschien heb jij ook wel familie en/of bekenden waar deze regels kunnen bijdragen tot betere financiële transacties.

5 + 1 gouden regels voor financiële transacties

1. Alles heeft een nacht tijd nodig!

Ik zal bij een offerte voor een belegging nooit meteen in een eerste gesprek toestemmen. Ik zal me de aanbieding zeer zorgvuldig aanhoren, vragen om meer details en het voorstel ofwel direct afwijzen ofwel antwoorden: "Ik zal erover nadenken en meld mij morgen weer bij u." Geen geldtransactie is zo dringend dat die niet een nacht kan wachten.

2. Ik beleg alleen in producten die ik begrijp!

Ik zal alleen beleggingen doen die ik echt begrepen heb. Want geen enkele financiële transactie is zo gecompliceerd dat je die niet verklaren kan, als je ze zelf begrepen hebt. Ook al hoort het zich nog zo professioneel en ingewikkeld aan, ook al gaat de aanbieder nog zo bekwaam te werk en strooit hij rijkelijk met vaktermen, zolang ik niet echt alles begrepen heb, doe ik met hem geen geldzaken!

3. Alleen inferieure producten moeten intensief worden gepromoot!

Ik heb begrepen dat goede beleggingen geen reclame nodig hebben. Ze verkopen zich onder professionals vanzelf. Hoe meer er met iets wordt geadverteerd en hoe nadrukkelijker iemand zijn producten aanbeveelt, hoe groter de kans dat het een slechte belegging is. Echt goede tips krijgt men soms van ter zake kundige vrienden maar als zich een vreemde opdringt met beleggingstips, heeft dat een reden en meestal kost het me dan geld!

4. Aan elke belegging zijn risico's verbonden!

Ik heb begrepen dat elke belegging, zelfs een staatsobligatie, risico's in zich draagt. Hoe groter het risico, hoe hoger de mogelijke opbrengst. Een hoog rendement zonder risico bestaat niet en als iemand dat beweert, dan heeft hij iets te verbergen en wil hij me bedriegen. Want waarom zou een vreemde mij iets willen schenken? Daarom zal ik mij bij elke belegging uitgebreid over de mogelijke risico's informeren.

5. De wereld verandert elke dag, wie succes wil hebben, zal moeten aanpassen!

Ik heb begrepen dat een goede belegging vandaag, mogelijk morgen al niet meer kan worden aanbevolen als gevolg van gewijzigde omstandigheden. Ik heb ook begrepen dat er geen beleggingen zijn die men eenvoudig kan opbergen en vergeten. Dat is een misvatting. Ik zal daarom eenmaal per maand al mijn fondsen en verzekeringen controleren om te zien of ze nog in orde zijn.

5 +1. Een sanctie moet er zijn!

Als ik mijzelf erop betrap, dat ik in strijd met een van bovenstaande regels heb gehandeld, doneer ik als boete € 100 voor een goed doel.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Tips Startende/ Beginnende BeleggerBen jij een beginnende belegger en vraag je je af wat de dingen zijn die een startende belegger moet weten en moet doen?…
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…

Waarom in goud beleggen aantrekkelijk blijftWaarom in goud beleggen aantrekkelijk blijftNa een jarenlange stijging stabiliseerde de goudprijs in 2012 even maar inmiddels nemen de handelsvolumes al weer toe. E…
Trading tips voor internet belegging: PersoonlijkheidTrading tips voor internet belegging: PersoonlijkheidBeginnende beleggers (traders) en jongeren die beleggen kunnen vaak trading tips gebruiken voor het beleggen op internet…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.