Goud en gouden sieraden verkopen

Beleggen in goud in onzekere tijden
In onzekere tijden doet de goudprijs het meestal goed. Het goud wordt vaak gezien al een save haven. Als de beurzen onrustig zijn, wordt uitgeweken naar het goud. Door de grote vraag naar goud kan de goudprijs eenvoudig records breken. De prijs per troy ounce, ruim 31 gram puur goud, verandert elke dag. Iedereen wordt daar een beetje onrustig van:- De belegger die zijn beleggingen wil spreiden, maar ook weer niet te veel goud wil bezitten.
- De pensioenfondsen die graag meer in goud willen beleggen, maar dat van de Nederlandse bank meestal niet mogen, omdat het risico gespreid moet blijven.
- Huishoudens met oud goud in huis of gouden sieraden die in de krant lezen dat het omsmelten van goud veel kan opleveren.
- Wie al een tijdje goud bezit wil een deel van het goud verkopen, omdat er al een hele rit omhoog is gemaakt. Wie nog geen goud in huis heeft, denkt er over na om juist goud te kopen of om in goud te beleggen om de maar niets van de stijging van de goudprijs mis te lopen.
Waarin kunt u het beste beleggen?
Waarin u het beste kunt beleggen, hangt af van uw risicoprofiel. Wie slecht slaapt, wanneer de koers van een aandeel fors in waarde is gedaald, kan beter niet in aandelen beleggen. Wie niet tegen een daling van de goudprijs kan, moet niet voor goud kiezen. Kortom, stem uw beleggingen af op wat bij uw risicoprofiel past. En let erop dat wat vandaag een veilige belegging is, morgen een onzekere belegging kan zijn, waarin u misschien niet meer wilt beleggen. Een goed voorbeeld zijn de staatsobligaties. Tot voor kort veilig, maar door de problemen in vooral de Verenigde Staten en de EU weten we inmiddels dat die geen veilige beleggingen meer hoeven te zijn.Beleggen in goud
Terug naar het goud. De koers is afhankelijk van raag en aanbod, speculatie en onzekerheden in de wereld. Er is een behoorlijke prijsstijging geweest, daarna een daling en dat is door de tijd heen altijd al zo geweest. Soms wat uitschieters naar boven of naar beneden. Natuurlijk schommelt de prijs van het goed regelmatig op en neer. Het zijn dagkoersen. Wim Middelkoop verkocht zijn goudhandel om er winst mee te maken, maar waarschijnlijk ook, omdat hij verwachtte dat de stijging van de goudprijs even ten einde zou zijn. Wie al een tijdje geleden goud heeft gekocht, doet er goed aan om naar de verdeling van het goud binnen zijn portefeuille te kijken. Het goud zou inmiddels een te groot aandeel in de portefeuille kunnen hebben. In dat geval doet u er goed aan om een deel van het goud te verkopen. Wie thuis gouden sieraden of oud goud heeft waarmee hij toch weinig doet, kan profiteren door nu het goud te verkopen tegen een hoge prijs. Daarvoor kunt u terecht bij een juwelier, een opkoper of het internet.
De keurtekens voor goud
Hoeveel karaat uw goud is, kunt u eenvoudig zien aan het keurteken. Is het echt goud?Goud en gouden sieraden verkopen
Bij het verkopen van uw goud moet u vooral letten op hoeveel karaat uw sieraad is en wat het gewicht is:- 14 karaat goud is 58,5% zuiver goud.
- 18 karaat goud 75,0% zuiver goud.
- 20 karaat goud 83,3% zuiver goud.
- 24 karaat goud 99,9% zuiver goud
Deel de actuele goudprijs door ruim 31 gram en u hebt de goudprijs per gram zuiver goud. Trek daar de winst van juwelier of handelaar in goud af en u weet hoeveel uw sieraad of ander goud gaat opbrengen bij verkoop. Dat zal veel meer zijn dan u verwachtte en ook dat is een kwestie van gewoon doen. De goudprijs kan straks ook weer omlaag namelijk en dan loopt u uw bonus mis. En u weet het, een gouden sieraad van 30 gram en 14 karaat met merkteken 585 is gelijk aan 17,6 gram puur goud.