Goud en gouden sieraden verkopen

Goud en gouden sieraden verkopen Cash geld krijgen voor gouden sieraden is eenvoudig, er is niets moeilijks aan en dat maakt goud interessant. Maar wat is oud goud waard en hoe kunt u gouden sieraden kopen en verkopen? Inkoop en verkoop van fysiek goud is populair door de hoge goudprijs vandaag de dag. Goud wordt gezien als een goede belegging en de goudprijs gaat door het dak. U verkoopt gouden sieraden via een juwelier, opkoper, goudsmelterij, handelaar of via het internet. Zo verdient u snel geld met een hoge goudprijs. Zeker als u een sieraad hebt van 24 karaat goud.

Beleggen in goud in onzekere tijden

In onzekere tijden doet de goudprijs het meestal goed. Het goud wordt vaak gezien al een save haven. Als de beurzen onrustig zijn, wordt uitgeweken naar het goud. Door de grote vraag naar goud kan de goudprijs eenvoudig records breken. De prijs per troy ounce, ruim 31 gram puur goud, verandert elke dag. Iedereen wordt daar een beetje onrustig van:
  • De belegger die zijn beleggingen wil spreiden, maar ook weer niet te veel goud wil bezitten.
  • De pensioenfondsen die graag meer in goud willen beleggen, maar dat van de Nederlandse bank meestal niet mogen, omdat het risico gespreid moet blijven.
  • Huishoudens met oud goud in huis of gouden sieraden die in de krant lezen dat het omsmelten van goud veel kan opleveren.
  • Wie al een tijdje goud bezit wil een deel van het goud verkopen, omdat er al een hele rit omhoog is gemaakt. Wie nog geen goud in huis heeft, denkt er over na om juist goud te kopen of om in goud te beleggen om de maar niets van de stijging van de goudprijs mis te lopen.

Waarin kunt u het beste beleggen?

Waarin u het beste kunt beleggen, hangt af van uw risicoprofiel. Wie slecht slaapt, wanneer de koers van een aandeel fors in waarde is gedaald, kan beter niet in aandelen beleggen. Wie niet tegen een daling van de goudprijs kan, moet niet voor goud kiezen. Kortom, stem uw beleggingen af op wat bij uw risicoprofiel past. En let erop dat wat vandaag een veilige belegging is, morgen een onzekere belegging kan zijn, waarin u misschien niet meer wilt beleggen. Een goed voorbeeld zijn de staatsobligaties. Tot voor kort veilig, maar door de problemen in vooral de Verenigde Staten en de EU weten we inmiddels dat die geen veilige beleggingen meer hoeven te zijn.

Beleggen in goud

Terug naar het goud. De koers is afhankelijk van raag en aanbod, speculatie en onzekerheden in de wereld. Er is een behoorlijke prijsstijging geweest, daarna een daling en dat is door de tijd heen altijd al zo geweest. Soms wat uitschieters naar boven of naar beneden. Natuurlijk schommelt de prijs van het goed regelmatig op en neer. Het zijn dagkoersen. Wim Middelkoop verkocht zijn goudhandel om er winst mee te maken, maar waarschijnlijk ook, omdat hij verwachtte dat de stijging van de goudprijs even ten einde zou zijn. Wie al een tijdje geleden goud heeft gekocht, doet er goed aan om naar de verdeling van het goud binnen zijn portefeuille te kijken. Het goud zou inmiddels een te groot aandeel in de portefeuille kunnen hebben. In dat geval doet u er goed aan om een deel van het goud te verkopen. Wie thuis gouden sieraden of oud goud heeft waarmee hij toch weinig doet, kan profiteren door nu het goud te verkopen tegen een hoge prijs. Daarvoor kunt u terecht bij een juwelier, een opkoper of het internet.

Bron: ClkerFreeVectorImages, PixabayBron: ClkerFreeVectorImages, Pixabay

De keurtekens voor goud

Hoeveel karaat uw goud is, kunt u eenvoudig zien aan het keurteken. Is het echt goud?

Goud en gouden sieraden verkopen

Bij het verkopen van uw goud moet u vooral letten op hoeveel karaat uw sieraad is en wat het gewicht is:
  • 14 karaat goud is 58,5% zuiver goud.
  • 18 karaat goud 75,0% zuiver goud.
  • 20 karaat goud 83,3% zuiver goud.
  • 24 karaat goud 99,9% zuiver goud

Deel de actuele goudprijs door ruim 31 gram en u hebt de goudprijs per gram zuiver goud. Trek daar de winst van juwelier of handelaar in goud af en u weet hoeveel uw sieraad of ander goud gaat opbrengen bij verkoop. Dat zal veel meer zijn dan u verwachtte en ook dat is een kwestie van gewoon doen. De goudprijs kan straks ook weer omlaag namelijk en dan loopt u uw bonus mis. En u weet het, een gouden sieraad van 30 gram en 14 karaat met merkteken 585 is gelijk aan 17,6 gram puur goud.

Gouden munt verkopen, omsmelten van goud

Bij een gouden munt spreken we niet over karaat maar over gehalte. Niet elke munt heeft een even groot gehalte aan goud. Hebt u een gouden tientje van 6,7 gram dan is de hoeveelheid goud gelijk aan 6,03 gram, omdat het goudgehalte 900/1000 is ofwel 90%.

Wat kost goud vandaag en wat is goud waard?

De goudprijs fluctueert elke dag. Door de euro crisis is de laatste tijd de koers van de dollar gestegen ten opzichte van de euro, waardoor de goudprijs in dollars een stuk lager is dan hij geweest is. Wie wil weten wat zijn bezit waard is, volgt de actuele goudprijs regelmatig.

Waarde van een gouden sieraad

Stel uw sieraad weegt 15 gram en is van 14 karaat. Dan bezit u 8,78 gram zuiver goud. Dit is immers 58,5 procent van 15. Nu hangt het ervan af wat u per gram zuiver goud krijgt, hoeveel u bij een opkoper of de juwelier voor uw gouden sieraad krijgt. Stel dat dat 30 euro is, dan is uw sieraad 265 euro in goud waard. Maar ja, het kan ook meer waard worden over een aantal dagen. Zo fluctueert de waarde elke dag weer.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud kopen en goud verkopen: hoge waarde en goudprijsGoud kopen en goud verkopen: hoge waarde en goudprijsWordt 2023 ook een interessant jaar voor goud? Kan de goudprijs naar 4.000 euro per troy ounce (31 gram) stijgen, zoals…
Goud, koop goud: waarom eigenlijk?Goud, koop goud: waarom eigenlijk?Goud kopen en verkopen, in goud beleggen, het is niet moeilijk en kan in onzekere tijden zeer verstandig zijn. Het is vo…
Goud, welk goud koopt uGoud, welk goud koopt uGoud trekt vele kopers en verkopers. Goud houdt zijn waarde. Juwelen van goud zijn een zekere investering in onzekere ti…
Goud en diamanten verkopen, hoe zit dat?Als je geld nodig hebt dan kun je goud verkopen. Gouden sieraden bevatten vaak echt goud en zijn soms veel geld waard. O…

Echtgenoot onterven kan met testamentEchtgenoot onterven kan met testamentMet een testament kunt u iedereen onterven. Ook uw echtgenoot en een kind kunt u in 2022 onterven. U kunt met de juiste…
Financiële stabiliteit - Meerdere bronnen van inkomstenFinanciële stabiliteit - Meerdere bronnen van inkomstenDoor meerdere bronnen van inkomsten naast elkaar te creëren waarvoor een relatief kleine tijdsinvestering noodzakelijk i…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.