Goud & wie in de wereld heeft het meeste goud
Goud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor de koers van het goud op de beurs. Sinds de 1.000 dollar en 1.800 dollar werden overschreden, was er een kleine dip, maar de opmars lijkt weer begonnen. In 2020 werd een koers boven de 2.000 dollar gehaald en in 2021 kan de goudprijs verder stijgen. Maar wie in de wereld bezit de grootste goudvoorraad en wat doet de goudprijs inmiddels? Hoe kunt u eenvoudig beleggen in goud, bijvoorbeeld via de RBS fysiek goud tracker al? U kunt ook goud kopen bij de bank, een veiling, op internet, bij juweliers. Dit in munten, juwelen of baren. Een grote goudvoorraad vinden we bij banken en in goudmijnen.
Wie bezit het goud in de wereld in 2021?
Inkoop en verkoop van goud in 2021, hoeveel karaat goud hebt u. Let hierop als u goud wilt kopen.
De waarden van gouden juwelen wordt bepaald door de hoeveel karaat. In Europa oplopend van 14K naar 24K. Bekijk, als het u ook om de goudwaarde gaat, goed
welk goud u koopt . Let op de tekens, immers als u ooit wilt besluiten om uw goud te laten omsmelten of het ooit wilt verkopen, dan is de intrinsieke waarde aan goud essentieel. Een armband kan er mooi uitzien, door een artiest zijn gemaakt, extra duur zijn, maar bij verkoop veel minder waard zijn dan wat u ervoor betaalde. Bij het omsmelten of het doorverkopen is de goudwaarde eigenlijk het enige dat telt.
Wie in de wereld heeft het meeste goud in voorraad in goudmijnen en centrale banken?
De waarde van het goud wordt in sterke mate bepaald door speculatie en de goudvoorraden bij de centrale banken. De mooie goudprijs begin 2008 was voor het IMF bijvoorbeeld reden om maar liefst 12,5% van zijn goudvoorraad op de markt te verkopen. Dat dit een drukkend effect heeft, spreekt voor zich. Het geeft ook één van de risico’s van het bezit van goud aan. Centrale banken hebben in feite de macht om
de goudprijs te stuwen of dempen. Dat het IMF en de VS veel goud bezitten, staat buiten kijf. Opvallender is een land als Zuid Afrika. Zuid-Afrika is van oorsprong een belangrijke bron van goud, maar qua bezit slechts op de 28e plek vertoeft. Verbijsterend eigenlijk.
Rangorde van de goudvoorraden in de wereld
Het is niet zo dat elk land evenveel goud in voorraad heeft. De goudvoorraden in de wereld behoren voornamelijk toe aan een selectief aantal landen en organisaties. De voornaamste landen met goud zijn:
- De Verenigde Staten.
- Duitsland.
- Het IMF.
- Frankrijk.
- Italië.
- Japan.
- De ECB.
- Nederland.
- China.
U leest het goed: ook Nederland bezit grote voorraden goud, namelijk via De Nederlandse Bank. Doordat een beperkt aantal landen beschikt over het goud dat gedolven is (er is nog veel goud in de mijnen in de grond ligt), kunnen die landen met een paar grote transacties de goudprijs en de sterkte van hun munt fors beïnvloeden.
Beleggen in goud en de goudprijs
Beleggen in goud kan op vele manieren:
- Kopen van baar goud, al of niet in gouden sieraden.
- Fysiek goud met een tracker. Zo volgt u één op één de goudprijs.
- Via de handel in turbo's.
- Via de handel in warrants.
- Direct via de goudmijnen. U kunt direct in goudmijnen beleggen.
- Goudmijnfondsen. Dit is een mandje van aantal goudmijnen, waarmee het risico wat kleiner is. Het voordeel is dat het risico wordt gespreid en experts de betreffende investeringen volgen en u van advies kunnen voorzien
Slot de handel in goud in 2021
Beleggen in goud trekt vele mensen. De risico’s kunnen groot zijn door de verkoop van goudvoorraden, speculatie en het koersrisico van de dollar. De lange termijn trend is positief, want de vraag naar goud zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen, terwijl de winning steeds moeilijker en duurder wordt. Goud is daarmee zeker een belegging waard.