Erfbelasting: vrijstelling en tarief in 2020
Ontvang je in 2020 een erfenis dan moet je in veel gevallen erfbelasting betalen over dit bedrag. Wel geldt er een bedrag dat is vrijgesteld van erfbelasting. De hoogte van deze vrijstelling is afhankelijk van je relatie tot de erflater. Zo is de hoogste vrijstelling voor de partner van de overledene. Deze hoeft in 2020 over de eerste 661.328 geen belasting te betalen. Voor ouders, kinderen, broers en zussen en niet-bloedverwanten zijn de vrijstellingen een stuk lager en het tarief hoger.
Erfbelasting 2020
Erfbelasting, wat is het?
Zoals de naam al aangeeft is de
erfbelasting een vorm van belasting die je moet betalen over een erfenis die je ontvangt. Het betreft een progressieve belasting waarvan de hoogte in belangrijke mate bepaald wordt door het antwoord op twee vragen:
- Hoe hoog is het bedrag van de erfenis?
- Wie is de ontvanger van de erfenis en welke relatie heeft deze persoon met de overledene?
Uiteraard is het zo dat hoe hoger de erfenis is, des te hoger het percentage van de erfenis dat moet worden afgedragen aan de belasting wordt. Hierop is dus het draagkrachtbeginsel van toepassing. Daarnaast is het echter ook nog van belang hoe dicht bij de overledene je staat. Zo betaal je de minste belasting wanneer je erft van je ouders, en al wat meer wanneer het gaat om een oom of tante. Ben je geen familie van degene die jou de erfenis nalaat, dat is de erfbelasting of successierecht het hoogst.
Naamsverandering van successierecht naar erfbelasting
Sommige mensen spreken nog over successierecht in plaats van erfbelasting. De twee verschillende termen voor iets waar we hetzelfde mee bedoelen zijn wellicht wat verwarrend. De belasting heeft namelijk in 2010 een naamsverandering ondergaan. Sinds 1956 kenden we de Successiewet, waarin alle regels omtrent erven zijn vastgelegd. De wijziging heet officieel
'Wijziging van de Successiewet 1956 en enige andere belastingwetten (vereenvoudiging bedrijfsopvolgingsregeling en herziening tariefstructuur in de Successiewet 1956, alsmede introductie van een regeling voor afgezonderd particulier vermogen in de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Successiewet 1956)'.
De belangrijkste verandering in 2010, die samen ging met de naamsverandering, was een vereenvoudiging van de werking van het systeem. De regels voor vrijstellingen zijn hiermee bijvoorbeeld eenvoudiger geworden waardoor je beter weet waar je aan toe bent.
Vrijstelling van erfbelasting in 2020
Ontvang je een erfenis dan hoef je niet over het volledige bedrag erfbelasting te betalen. Er geldt altijd een vrijgesteld bedrag. Bedraagt het bedrag dat je erft minder dan de hoogte van de vrijstelling, dan hoef je geen erfbelasting te betalen. Ben je bijvoorbeeld een ervend kind en ontvang je 25.000 erfenis, dan hoef je over de eerste 20.946 geen belasting te betalen, maar over het resterende bedrag moet dat wel. Kijk voor meer informatie omtrent de regeling voor gehandicapte kinderen op de website van de Belastingdienst.
De hoogte van de vrijstellingen voor 2020* is als volgt:
- Voor partners 661.328
- Voor ouders: 49.603
- Voor kinderen: 20.946
- Voor kinderen met een handicap: 62.830
- Voor kleinkinderen: 20.946
- Voor achterkleinkinderen: 2.208
- Voor broers en zussen: 2.208
- Voor niet-bloedverwanten: 2.208
*Deze bedragen worden jaarlijks opnieuw geïndexeerd.
Tarief van erfbelasting in 2020
Het tarief van de te betalen belasting over een erfenis in 2020 is als volgt:
- Voor partners: 10% over de eerste 126.723 boven de vrijstelling en 20% over het restant.
- Voor kinderen: 10% over de eerste 126.723 boven de vrijstelling en 20% over het restant.
- Voor kleinkinderen: 18% over de eerste 126.723 boven de vrijstelling en 36% over het restant.
- Voor broers en zussen: 30% over de eerste 126.723 boven de vrijstelling en 40% over het restant.
- Voor andere verkrijgers 30% over de eerste 126.723 boven de vrijstelling en 40% over het restant.
Situaties waarin je geen erfbelasting betaalt
Is degene die je een erfenis nalaat geen Nederlander dan betaal je in Nederland geen erfbelasting. Mogelijk moet je dit wel doen in een ander land. Is de erflater wel Nederlander maar woonde hij of zij meer dan tien jaar in het buitenland dan betaal je ook geen erfbelasting.
Keert de werkgever van de overledene na het overlijden een eenmalige uitkering uit dan ben je hierover als begunstigde geen erfbelasting verschuldigd mits het bedrag niet hoger is dan drie maal het laatst verdiende maandsalaris van de overledene. Ook over een nabestaandenpensioen betaal je geen erfbelasting.
Hoe doe je aangifte erfbelasting?
Als er een executeur is aangewezen in het testament dan doet deze aangifte erfbelasting namens alle erfgenamen. Is dit niet het geval dan moet je het zelf doen. Je kunt er ook voor kiezen om met alle erfgenamen één persoon te kiezen die namens allen aangifte doet. Dit is wel het veiligst want hiermee voorkom je dat alle aangiftes los in totaal niet de volledige erfenis dekken en er later nog een naheffing komt. Aangifte erfbelasting doe je digitaal via de website van de Belastingdienst.
Meer weten over jouw situatie?
Binnen het erfrecht doen zich regelmatig complexe situaties voor waarbij onduidelijk is wat de hoogte van de erfsom is of hoe de relatie tussen de erflater en de begunstigde gedefinieerd moet worden. Wil je meer weten over de vraag hoeveel belasting jij moet betalen over een erfenis, dan kun je je het beste wenden tot de Belastingdienst of een in erfrecht gespecialiseerde jurist.
Lees verder
Reacties
Bloem Marie-Dominique, 10-07-2013
Mijn moeder is overleden. Ik woon zelf in Nederland en heb een Nederlands paspoort. Ben gehuwd met een Nederlandse man. Moeder was Francaise en was woonachtig in Frankrijk.
Waar betaal ik erfbelasting in Nederland of in Frankrijk? En hoe liggen de percentages tussen de landen?
Reactie infoteur, 11-07-2013
Beste Marie-Dominique,
Als de erflater (in dit geval jouw moeder) in het buitenland woonde en de afgelopen 10 jaar niet in Nederland heeft gewoond, hoef je in Nederland geen erfbelasting te betalen. Jouw woonplaats is hiervoor niet van belang.
Groet,
Dessal
Pieter, 31-03-2013
Vraag ;
Ik en mijn broer en onze kinderen (2 kinderen van mij en 2 kinderen van mijn broer)
staan in het testament van mijn vrijgezelle peetoom.
In welke tariefgroep vallen wij want wij zijn dus wel familie maar dus geen partner, kind of kleinkind, broer of zus.
Worden wij dan beschouwt alszijnde "andere verkrijgers"?
Bij de vrijstelling voor 2013 is het mij ook niet duidelijk wat onze vrijstelling zal moeten zijn.
Neef en achterneef zie ik namelijk nergens in terug.
Sorry voor de voor u misschien wat domme vraag maar het is mij niet echt duidelijk
Reactie infoteur, 01-04-2013
Hallo Pieter,
Neven en nichten, als ook achterneven en achternichten worden door de fiscus gezien als familie in de vierde graad en zij moeten inderdaad geschaard worden onder 'andere verkrijgers'.
Met vriendelijke groet,
Dessal
M. de Vries, 17-05-2011
Na het overlijden van mijn man zijn er succesie rechten betaaald.
Als ik kom te overlijden moeten mijn kinderen dan erfrecht belasting betalen?
Ik heb een huis zonder hypotheek.Als mijn kinderen het huis niet kunnen verkopen,
Moeten zij dan evengoed erf belasting betalen?
Reactie infoteur, 19-05-2011
Mijn inschatting zou zijn van wel, maar als je zekerheid wilt kun je beste contact opnemen met de Belastingdienst.
Mvg,
Dessal
Victor, 02-05-2011
Stel je erf een huis van je vader die overleden is. De waarde van het huis is volgens de WOZ 240000 euro en je hebt nog een hypotheekschuld van 122000. Betaal je dan erfbelasting over die 240000 of over die 240000-122000? Bedankt, hoor graag van u!
Reactie infoteur, 02-05-2011
Hallo Victor,
De zijn naast vervelende ook nog eens ingewikkelde zaken. Er zijn allerlei verschillende dingen op van invloed, bijvoorbeeld of je moeder nog leeft en of de erfenis ook nog uit andere zaken bestaat.
Mijn beste advies is daarom om hierover contact op te nemen met de Belastingdienst of een Belastingadviseur. Voor gratis advies kun je ook bellen met bijvoorbeeld de Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Wellicht is het in jouw geval eenvoudig en kunnen ze het zo uitleggen.
Mvg,
Dessal