Geld uit neveninkomsten opgeven of verzwijgen?
Veel Nederlanders verdienen extra geld naast hun reguliere baan. In de avonduren een keuken plaatsen, een badkamer betegelen of met een website reclame-inkomsten verdienen. Alle neveninkomsten moeten opgegeven worden bij de Belastingdienst.
De werkgever verstrekt u maandelijks een netto inkomen. Zij zorgen al voor inhoudingen die u verschuldigd bent over het brutoloon. Bij een wijziging in de hoogte van het inkomen, zorgt de werkgever voor de juiste afdracht. Door het hebben van aftrekposten (bijvoorbeeld hypotheekrente) draagt u mogelijk teveel af, dat u via de jaarlijkse aangifte of met een voorlopige teruggave terug kunt ontvangen.
Inkomsten die u op een andere manier ontvangt, moet u zelf opgeven bij de Belastingdienst. Deze inkomsten lijken zwaar belast te worden doordat de heffingskortingen al verrekend zijn bij uw werkgever. Hierdoor kan het aantrekkelijk lijken om extra inkomsten niet op te geven, maar de consequenties kunnen groot zijn.
Geld verdienen op het internet
Iedereen kan tegenwoordig extra inkomsten genereren op het internet. U kunt over bijvoorbeeld een hobby een site maken en daar advertenties op plaatsen. Indien bezoekers clicken op deze advertenties ontvangt u inkomsten. De grootste op dit gebied is Google met Google Adsense. Sommige andere adverteerders betalen pas uit op het moment dat de bezoeker doorklikt naar de adverteerder en ook daadwerkelijk iets afneemt. Met het schrijven van artikelen of het bijhouden van een blog kunt u bijvoorbeeld ook extra inkomsten verdienen.
Hoe moet ik de extra inkomsten opgeven?
Jaarlijks moet u uiterlijk op 1 april uw belastingaangifte over het voorgaande jaar indienen. Hierin moet u ook de extra inkomsten opnemen. Dit moet u doen onder de noemer: “opbrengsten uit overige werkzaamheden”. De kosten die u hebt moeten maken om de inkomsten te kunnen verdienen, mag u aftrekken van de verdiensten.
Hoeveel belasting moet ik betalen over extra inkomsten?
Dit is voornamelijk afhankelijk van uw totale inkomen in het belastingjaar. In de hoogste belastingschijf bedraagt de belastingheffing 52 procent over het brutoloon. De extra inkomsten moet u optellen bij uw bruto jaarloon om te bepalen hoeveel belasting u moet gaan betalen. Aftrekposten worden weer in mindering gebracht.
Hebben mijn extra inkomsten ook invloed op mijn toeslagen?
Ja, de extra inkomsten kunnen ervoor zorgen dat u geen recht hebt op toeslagen. Indien u in een bepaald jaar meer hebt verdient dan vooraf verwacht, kunt u een beschikking ontvangen van de
Belastingdienst met het verzoek om de toeslagen volledig of gedeeltelijk terug te betalen.
Wat gebeurt er als u uw inkomsten niet opgeeft?
Bij het verzwijgen van inkomsten bent u strafbaar. U pleegt namelijk op dat moment een economisch delict. Bij veel neveninkomsten is de pakkans klein, maar zeker aanwezig. Iemand die in de avonduren privé bijverdient, heeft geen grote kans om hiervoor gepakt te worden. Het is namelijk niet verboden om bij te verdienen, zolang u het maar keurig opgeeft bij de Belastingdienst. Dit kunnen zij pas controleren op het moment dat u de inkomsten over het belastingjaar hebt opgegeven.
Neveninkomsten in combinatie met een uitkering
Mensen die een
bijstandsuitkering ontvangen en daarnaast inkomsten uit nevenfuncties hebben, zijn verplicht om de extra inkomsten op te geven bij de uitkeringsinstantie. In dit soort gevallen is de pakkans ook groter, want er wordt nauwkeurig gelet op uitkeringsfraude.