Als erfgenaam slapende rekeningen opsporen
Ben je erfgenaam maar heb je geen goed zicht op de rekeningen die de erflater in kwestie allemaal had lopen, dan kun je tegenwoordig terecht bij een digitaal loket van de Nederlandse Vereniging van Banken. Met een aantal documenten bij de hand, waarmee je kunt bewijzen dat je verzoek legitiem is, kun je een overzicht krijgen van banksaldi van de betreffende erflater. Achttien Nederlandse banken ondersteunen deze procedure en mogelijk worden dit er in de toekomst nog meer.
Slapende rekening opsporen
Na overlijden een bankrekening traceren
Als nabestaande van een overledene kun je soms geconfronteerd worden met banktegoeden waarvan je eerder nog niet op de hoogte was. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat je een aanslag Inkomsten Belasting krijgt waarop deze tegoeden genoemd worden. Voor andere is nieuwsgierigheid een reden om op zoek te gaan naar wat een overleden familielid zonder testament heeft nagelaten.
Wanneer je nu erfgenaam bent van een persoon die overlijdt dan heb je vaak een notaris nodig om te achterhalen over wat voor bankrekeningen de persoon in kwestie beschikte. Reguliere betaalrekeningen, beleggingsrekeningen en spaarrekeningen waren wel eenvoudig op te sporen maar regelmatig blijken er ook nog slapende rekeningen of compleet 'vergeten rekeningen' te bestaan waar nog een aardig saldo op kan staan. Een groep van achttien Nederlandse banken en buitenlandse banken met vestigingen in Nederland komt erfgenamen nu tegemoet door het eenvoudig te maken om de betreffende banktegoeden te traceren. Om van deze service van het
Loket Slapende Tegoeden gebruik te kunnen maken moet je erfgenaam zijn of belast zijn met de afwikkeling van de erfenis (executeur).
Vergeten en slapende rekeningen
Vergeten of slapende rekeningen zijn girale tegoeden waarover al lange tijd geen contact meer is tussen de bank en de klant. Dit kan ontstaan door overlijden van de klant maar ook doordat bijvoorbeeld een verhuizing niet is doorgegeven de klant nooit meer aan het tegoed heeft gedacht. Volgens de wet vervallen deze tegoeden na 20 jaar en worden ze eigendom van de bank. Banken hebben echter afgesproken dat ze dit recht niet zullen opeisen waardoor erfgenamen ook na het verstrijken van deze periode de tegoeden kunnen bemachtigen.
Bij welke banken kunnen banktegoeden worden opgespoord?
De volgende achttien banken verlenen hun medewerking aan het digitale loket (2020):
- ABN Amro
- ASN Bank
- BLG Wonen
- Credit Europe Bank
- GarantiBank
- GE Artesia Bank
- ING
- LeasePlan Bank
- Lloyds Bank
- NIBC Direct
- Rabobank
- Regiobank
- Robeco
- SNS Bank
- TEB
- Theodoor Gilissen
- Triodos Bank
- Zwitserleven
Staat de bank er niet bij?
Heb je een vermoeden van waar de erflater een rekening had lopen (bijvoorbeeld omdat je in de inboedel nog een spaarboekje hebt teruggevonden) maar staat de betreffende bank niet in het bovenstaande lijstje? Als het een nog bestaande bank betreft dan kun je daar ook zelf een verzoek tot inzage indienen. Is het een bank die niet meer bestaat dan kun je vaak op internet terugvinden door welke andere bank deze is overgenomen. Je kunt hier dan terecht met je verzoek.
Welke papieren heb je nodig?
Je kunt natuurlijk niet zomaar in de wilde weg verzoeken in gaan dienen. De bank moet wel kunnen controleren of je recht hebt op inzage. Daarom moet je een aantal documenten kunnen overleggen. Met het navraagformulier moet naast een kopie van een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, Nederlands rijbewijs of Nederlands vreemdelingendocument) kopieën van de volgende documenten insturen:
- Echtgenoten / geregistreerde partners: de akte van overlijden en een Uittreksel Centraal Testamentenregister (CTR)
- Executeurs en overige erfgenamen: een Verklaring van Erfrecht* of Verklaring van Executele
Onder bepaalde omstandigheden is een Verklaring van Erfrecht niet noodzakelijk. Raadpleeg hiervoor de
NVB Nabestaandenregeling.
Ben je het bezit van andere informatie die relevant zou kunnen zijn bij het onderzoek naar de girale tegoeden van de erflater, zoals documenten die je in huis gevonden hebt die betrekking hebben op bepaalde rekeningen, dan kun je hier ook kopieën van meesturen. Veel banken zullen je daarnaast verzoeken in persoon langs te komen op een van hun vestigingen.
Lees verder