Lijfrente - verklaring fiscaal voordeel lijfrente

Lijfrente - verklaring fiscaal voordeel lijfrente Afgelopen jaren is pensioen een hot item geweest. Pensioenfondsen met te lage dekking, woekerpolisaffaires, korting uitkeringen, Europa die op de achtergrond "meezeurt", toenemende kosten voor zorg en oudedag zorgen voor veel spanning op pensioengebied. Daarnaast is de AFM druk bezig de pensioenadviseurs achter de spreekwoordelijke broek aan te zitten.

Pensioen

Maar u als consument mag zich best verdiepen in uw oudedag. Klakkeloos iets doen is niet meer van deze tijd. Al is het alleen maar dat u uw geld in beheer geeft aan een instelling waar u wellicht helemaal niets van snapt en waar de rendementen zwaar teleurstellend zijn geweest de afgelopen jaren. Heel eerlijk gezegd is het de vraag of dat slim is van u als consument. Daarom een artikel over de lijfrentes om voor eens en altijd duidelijk te maken waar het voordeel ligt en wanneer u eraan moet beginnen.

Lijfrente - definitie

De definitie van een lijfrente luidt: Een lijfrente is een aanspraak op een volgens levensverzekering vaste en gelijkmatige periodieke uitkering, die uiterlijk stopt bij overlijden en niet kan worden afgekocht, vervreemd, prijsgegeven of tot zekerheid kan dienen.

Een lijfrente is allereerst een verzekeringsproduct. Inmiddels kunnen banken u ook helpen met een lijfrente, maar het is en blijft een soort verzekeringsproduct. U verzekert namelijk een uitkering van een bepaalde duur vanaf het moment dat u met pensioen gaat. Aan deze verzekering kleven een aantal voorwaarden waaraan u zich moet houden gedurende de opbouwfase en uitkeer fase.

Pensioen aanvullen

Een lijfrente is een onderdeel van het pensioenstelsel zoals wij dat kennen in Nederland. Het pensioenstelsel bestaat veelal uit drie pijlers of fundamenten. Het eerste fundament is de AOW (Algemene Ouderdomswet). Iedere Nederlander die zijn hele leven in Nederland heeft gewoond, ontvangt vanaf de pensioengerechtigde leeftijd een AOW uitkering. Dit is een basis pensioen voor iedereen. Het is met name dit pensioen deel waar veel over wordt gepraat.

Daarnaast heeft het pensioengebouw een tweede fundament. Dit bestaat uit het pensioen dat u opbouwt via een werkgever. De werkgever regelt via een bedrijfspensioenpolis een pensioen voor haar medewerkers. Als u werkt, dan spaart u en uw werkgever voor uw pensioen. Dit is het tweede fundament.

Het derde fundament van uw pensioenstelsel bestaat uit hetgeen uzelf heeft geregeld. In dit fundament komen de lijfrente polissen bijvoorbeeld terecht. Met andere woorden, u bent dus bezig om uw pensioen zelf aan te vullen voor het moment u uw pensioengerechtigde leeftijd behaalt.

Voordeel lijfrente

Onder voorwaarden kunt u uw premies aan de lijfrenteverzekeraar of de bankinstelling aftrekken van uw belastbaar inkomen. Daardoor betaalt de Belastingdienst ook een stukje mee aan uw opbouw van pensioen. Als het pensioen tot uitkering komt, dan is de uitkering wel belast. Dit systeem heet het omkeer systeem. Door de premies nu te kunnen aftrekken, stelt u de belastingheffing uit naar later.

Ruimte aftrek lijfrentepremie

Ieder jaar kunt u uw eigen "jaarruimte" berekenen. Alleen als u genoeg ruimte heeft, kunt u uw lijfrentepremie aftrekken. En dit is een zeer belangrijk punt waar u niet genoeg aandacht voor kunt hebben. Als u geen ruimte heeft, dan trekt u nu niets af van uw belastbaar inkomen. U loopt dan uw fiscaal voordeel mis. Maar als u met pensioen gaat en de lijfrente gaat uitkeren, dan moet u over de uitkering wel inkomstenbelasting afdragen.

Kortom, dat is krom. U krijgt dan te maken met dubbele belastingheffing. En fiscaal is dit platgezegd dom. Vandaar dat er niet genoeg aandacht voor kan worden gevraagd.

Bereken jaarruimte zelf

U kunt zelf uw jaarruimte berekenen. de formule is (17% * grondslag) - (7,5 maal factor A)
  • De grondslag is uw verdiende bruto salaris minus de AOW franchise (2012: € 11.829) van het jaar waarin u de lijfrentepremie wenst af te trekken van uw belastbaar inkomen.
  • De factor A treft u aan op het UPO (uniform pensioen overzicht) van uw pensioeninstantie.

De ervaring leert dat veel mensen minder ruimte blijken te hebben dan gedacht. Daarmee spaart u voor iets wat fiscaal in ieder geval geen zin heeft. Verder is het goed om na te gaan bij uzelf of u fiscaal ook echt voordeel heeft van lijfrente producten. Als u nu tegen 42% belasting betaalt en u betaalt na uw pensioen ook 42% over de uitkering, dan is het fiscaal vrij zinloos om te sparen voor een lijfrente. In dat geval kunt u ook pensioen aanvullen via uw vermogen in Box III. Denk daarbij aan het investeren in onroerend goed voor de verhuurmarkt en renteproducten bij de bank. Wellicht dat u daar veel meer aan heeft.
© 2012 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Berekening jaarruimte aftrek inkomstenbelasting 2020 en 2021Berekening jaarruimte aftrek inkomstenbelasting 2020 en 2021Bereken uw pensioentekort, de jaarruimte 2020 en 2021 en het fiscale voordeel dat zo zo hebt aan lijfrenteaftrek. Uw lij…
Banksparen & Leefrente bij ABN AMRO 2021Banksparen & Leefrente bij ABN AMRO 2021Belastingvrij banksparen met de lijfrente bij ABN AMRO? Bij deze bank heet dat leefrente sparen in 2020 en 2021. Met de…
Lijfrente banksparen: Wat is het en wat zijn de voordelen?Lijfrente banksparen: Wat is het en wat zijn de voordelen?Wat is lijfrente banksparen precies? Wat zijn de voordelen, wanneer je kiest voor banksparen in plaats van voor een ande…
Sparen en beleggen, wat iedereen zou moeten wetenSparen en beleggen, wat iedereen zou moeten wetenJe hoeft geen beursgoeroe te zijn om je eigen spaar- en beleggingsstrategie tot een succes te maken. Het is voldoende om…
Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.