Wat is mijn huis waard?

Wat is mijn huis waard? U wilt weten wat uw huis waard is in 2021 en 2022? De WOZ-waarde van de gemeente en het huurwaardeforfait of eigenwoningforfait geven al vast een eerste indicatie van de waarde van uw huis. Maar wat wordt uw vraagprijs als u uw huis wilt verkopen en hoe stelt u deze vraagprijs vast? De locatie van uw woning is de belangrijkste factor bij het bepalen van de verkoopprijs. Bekijk ook hoe u uw geld zo aan een huis kunt besteden dat u daarmee de vrije verkoopwaarde van uw huis verhoogt.

Inhoud


Vastgoed: wat is mijn huis waard?

Het is bijna altijd interessant om te weten wat uw huis waard is, maar hoe kunt u achter de waarde van uw huis komen. Heeft uw huis overwaarde of niet. Als er overwaarde is kunt u aan de hand van de WOZ- waarde eenvoudig krediet aanvragen. We noemen dit het WOZ-krediet. De vrije verkoopwaarde is de waarde die uw woning gaat opleveren bij verkoop. Een paar voorbeelden om de waarde van uw huis te achterhalen loop ik in dit artikel na.

Wat kost een huis in de provincie?

Niet overal is een huis even duur. Wel is duidelijk dat de woningen in 2021 fors in prijs zijn gestegen, vooral in Amsterdam, Utrecht en Den Haag, maar ook in buitenstedelijk gebied. Hoeveel uw woning duurder is geworden hangt vaak van de wijk en de specifieke kenmerken van uw woning af. Voor 2022 worden verdere prijsstijgingen verwacht.

Wat is uw huis waard in 2021 en 2022?

De waarde van een huis is vooral afhankelijk van:
  • De locatie en nog eens de locatie. De locatie en omgevingsfactoren, zoals voldoende groen en natuur in de omgeving, gemakkelijke bereikbaarheid, scholen in de buurt, winkelcentra steden en dergelijke, zijn de belangrijkste factor. Wat voor de ene persoon een absolute plus is kan voor de ander juist negatief zijn. Ga altijd na wat vergelijkbare woningen in de buurt momenteel waard zijn.
  • De oppervlakte en inhoud van de woning. Ga na hoeveel er in de buurt per vierkante meter betaald wordt.
  • Wel of niet met tuin. Een mooie grote en goed onderhouden tuin is zeker extra geld waard.
  • Eigen grond of pacht. Op eigen grond is een huis natuurlijk duurder.
  • De staat en het onderhoud van het huis.
  • Het bouwjaar.
  • Verbeteringen aan het huis.
  • Een uitbouw, aanbouw of luxe.

Waardebepaling door makelaar via een taxatie

Een makelaar kan u gratis een goede indicatie geven van de waarde van uw huis. Hij kent de waarde van de woningen uit de buurt en kan dus ook aangeven wat waarschijnlijk een goede vraagprijs zal zijn. Maar u kunt natuurlijk altijd kiezen voor een officiële taxatie met bijbehorend taxatierapport. Deze waarde bepaling is niet gratis, maar geeft een veel uitgebreider beeld van de verkoopmogelijkheden.

WOZ waarde van het huis

Elk jaar komt de gemeente met een nieuwe waarde bepaling van uw huis. De zogenaamde aanslag onroerend goed, WOZ en OZB. U wilt toch graag weten of de aanslag redelijk is of dat u bezwaar moet maken. De WOZ waarde werkt namelijk in allerlei andere heffingen door. Denk bijvoorbeeld aan het het eigenwoningforfait via de inkomstenbelasting, de waterschapsheffing en zo verder. Bezwaar maken kan dan zeker helpen. Maar de andere kant van de medaille is dat het voor u een gratis taxatie is van de waarde van uw huis. Bovendien vindt u bij de taxatie een taxatierapport van de gemeente met daarin een drietal vergelijkbare woningen en de prijzen waarvoor ze zijn verkocht. Een mooie waarde indicatie en gratis dus.

Hypotheek en taxatie van uw woning

Als u veranderingen wilt aanbrengen in uw hypotheek en misschien wel de overwaarde benutten voor opeethypotheek (uw huis verzilveren) of de hypotheekrente aftrek anders of beter benutten, moet meestal de woning opnieuw worden getaxeerd. Het taxatierapport geeft uitgebreid aan wat uw woning waard is en waar u het beste nog verbeteringen aan de woning kunt aanbrengen.

Calcasa waarderapport

U kunt ook een Calcasa waarderapport opvragen (kost een paar tientjes). Bij deze methode wordt uw woning op afstand getaxeerd. Er zijn meerdere versies beschikbaar, vraag als u de waarde nodig hebt voor een hypotheekaanvraag aan uw hypotheekverstrekker hoe een geschikt Calcasa taxatierapport kunt opvragen.

Het Kadaster

U kunt altijd bij het Kadaster opvragen wat een woning bij een eerdere verkoop heeft opgebracht. Ook de Woningwaarde-index van het Kadaster kan u van dienst zijn. Dit is de manier om een snelle indicatie van de waarde van een woning te krijgen. Tegen een kleine vergoeding kunt u zo niet alleen de waarde van uw huis bepalen, maar ook die van de woning van bijvoorbeeld uw buurman. Het Kadaster kent alle transacties tot nu toe. Dit is dus ook erg handig als u een nieuw huis in de buurt wilt kopen en wilt weten wat een redelijke prijs voor de woning is.

Vastgoed: huren of kopen

Misschien huurt u nu en wilt u gaan kopen, of andersom. In ieder geval wilt u graag weten wat een redelijke prijs is voor een nieuwe woning is. Natuurlijk kan ook het Kadaster u dan helpen. Het Kadaster heeft namelijk veel informatie over de transacties in onroerend goed en de verkoopwaarde van in de buurt gelegen vergelijkbare woningen. Tegen een kleine vergoeding kunt u veel informatie over de prijs van woningen opvragen.

Verbouwen van de woning

Stel, u denkt aan een verbouwing van uw huis. Een nieuwe keuken, badkamer of onderhoud. Maar waarin kunt u uw geld het beste stoppen, is dan de vraag. Een nieuwe badkamer hoeft namelijk niet per se waarde verhogend te zijn, als u bijvoorbeeld impopulaire materialen gebruikt en dito kleuren. Terwijl meer ruimte, twee wastafels en meer licht het bij een nieuwe koper vaak wel goed zullen doen en daarmee zullen bijdragen aan een waarde verhoging van het huis.

Wat wordt de vraagprijs voor het huis

Wat de vraagprijs wordt hangt af van de markt, de waarde van uw huis en de snelheid waarmee u uw huis wilt verkopen. Sommigen denken dat ze het beste een hoge vraagprijs kunnen vragen, omdat de prijs alleen nog maar naar beneden kan. Maar in de huidige markt kan dat er toe leiden dat helemaal niemand is geïnteresseerd, het huis daardoor lang te koop staat en u daarna toch met de prijs omlaag moet. Over het algemeen is een huis dat lang te koop staat geen goed teken voor kopers. Wees dus realistisch met uw vraagprijs als u uw huis wilt verkopen.

Slot wat is mijn huis waard in 2021 of 2022

Er zijn tot slot vele huizensites zoals Funda die een goed vergelijkingsmateriaal kunnen bieden om de vrije verkoopwaarde van uw huis te bepalen. Welke prijzen worden gevraagd, en waarom springt een bepaald huis er qua prijs echt uit. Vergelijk het met uw huis, of een huis waar uw interesse naar uit gaat. Het kan ook geen kwaad om eens vrijblijvend bij een makelaar binnen te lopen, en wat meer over de buurt en de gangbare prijzen van huizen te vragen. Probeer te achterhalen wat een huis waardevol maakt en pas dat thuis ook toe. In 2021 stegen de prijzen van de meeste huizen, in 2022 zet die prijsstijging zich naar verwachting verder door. Dat belooft, als de omstandigheden niet grondig veranderen, veel tumult voor geheel 2022 en voor de woningmarkt in 2022. Wie kan immers de woning voor de gewenste prijs kopen en verkopen in 2022? Wilt u uw woning verkopen, overvraag dan niet als u tot een snelle verkoop wilt komen. Hebt u wat meer tijd om te verkopen dan kunt u een hogere prijs vragen: de handelingssnelheid zal lager zijn, maar u krijgt dan uiteindelijk wellicht wel meer voor uw woning.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het eigenwoningforfait 2020 en 2021 - aanslag onroerend goedHet eigenwoningforfait 2020 en 2021 - aanslag onroerend goedHet eigenwoningforfait 2021 en 2022 is een forse bijtelling bij uw inkomen. De hoogte van dit forfait hangt direct af va…
WOZ-waarde bepalend voor meerdere belastingen?WOZ-waarde is de door de gemeente gehanteerde waarde van een huis. In de wet WOZ staat dat de gemeente jaarlijks de waar…
Het eigenwoningforfaitHet eigenwoningforfaitBij de aangifte voor de inkomstenbelasting moeten huiseigenaren een bedrag bij hun inkomen optellen: het eigenwoningforf…
Eigenwoningforfait 2020Eigenwoningforfait 2020Het eigenwoningforfait 2020 is een fiscale bijtelling bij uw inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting voor uw eigen wo…

Hoeveel hypotheek krijg ik maximaal in 2021?Hoeveel hypotheek krijg ik maximaal in 2021?Berekenen hoeveel hypotheek u maximaal kunt krijgen in 2021. Hoeveel u kunt lenen voor uw woning. Dit kunt u nu ook zelf…
Alle aftrekbare kosten eigen woning 2020 en 2021Alle aftrekbare kosten eigen woning 2020 en 2021Wat zijn in 2020, 2021 en 2022 de aftrekposten voor de eigen woning, box 1? Wat kost een eigen woning in 2021 en 2022 u,…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 28-02-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.