WOZ-waarde bepalend voor meerdere belastingen?
WOZ-waarde is de door de gemeente gehanteerde waarde van een huis. In de wet WOZ staat dat de gemeente jaarlijks de waarde van het onroerend goed in de gemeente moet bepalen.
De WOZ-waarde is de economische waarde van het onroerend goed. Deze waarde is te vergelijken met de verkoopwaarde, maar door verschillende factoren wijken deze waarden toch vaak van elkaar af. Op basis van deze waarde, wordt de aanslag onroerende-zaakbelasting vastgesteld. Ook de waterschappen gaan hun belastingheffing op deze waarde baseren. De waardebepaling is vaak een punt van discussie tussen de bewoners en de gemeente. De inwoners van de gemeente hebben de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen, indien ze het niet eens zijn met de hoogte van de waarde.
Verschil tussen de verkoopwaarde en de WOZ waarde
Voor de belastingheffing van een bepaald belastingjaar is de WOZ-waarde van 1 januari van het jaar voorafgaand bepalend. Voor het belastingjaar 2011, wordt dus rekening gehouden met de waarde per 1 januari 2010. Indien de huizenprijzen gezakt zijn in deze periode, moet er toch belasting betaald worden over de hogere waarde van het jaar daarvoor. Aan de andere kant worden waardestijgingen ook niet direct in de bepaling van de belastingheffing meegenomen.
De WOZ-waarde is sterk gestegen
De WOZ-waarde kan sterk afwijken van de waarde één jaar eerder. Dit kan betekenen dat het fout is vastgesteld, maar in veel gevallen is de stijging wel ergens op gebaseerd. Dit kan zijn veroorzaakt door een te lage vaststelling van de eerdere WOZ-waarde, maar de waarde van uw huis kan ook sterk zijn gestegen in één jaar tijd.
Nadere gegevens opvragen over de waardevaststelling
U hebt de mogelijkheid om bij uw gemeente een taxatieverslag op te vragen. Hierin staan een aantal kenmerken vermeld waarop de waardebepaling is gebaseerd. Hierin kunt u onder andere ook de WOZ-waarde aantreffen van vergelijkbare objecten in de gemeente en de kadastrale gegevens van uw bezit. Aan de hand van dit verslag kunt u de waarde indicatief controleren.
Hoe kan ik bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?
Binnen zes weken na dagtekening kunt u bezwaar maken. Dit kunt u doen aan de hand van een bezwaarschrift waarin u aangeeft om welke redenen u niet akkoord bent met de vastgestelde WOZ-waarde. Dit kunt u sturen naar uw gemeente ter attentie van de heffingsambtenaar. In het geval de hoogte van de waarde inderdaad onjuist is vastgesteld, wordt dit gewijzigd. Het waardeverschil moet wel boven een bepaalde marge uitkomt. Hierbij kunt u denken aan een minimaal verschil van 5 procent tussen de oude waarde en de nieuwe waarde. Bij
duurdere huizen (boven €200.000) kan het minimale percentage lager zijn.
Welke belastingen worden bepaald door de WOZ-waarde?
De waarde van uw huis volgens de gemeente heeft invloed op de hoogte van de volgende belastingen:
- OZB (onroerende zaakbelasting)
- Inkomstenbelasting, namelijk de hoogte van het eigenwoningforfait
- De heffingen van de waterschappen
Dalende huizenprijzen, dalende WOZ-waarde?
Zodra de huizenprijzen zakken heeft dit ook invloed op de hoogte van de
WOZ waarde, maar de verlaging moet nog wel in de waardebepaling worden meegenomen. Op het moment dat de waarde gaat zakken kunt u de waarde niet opnieuw vast laten stellen. Dit gebeurt jaarlijks per 1 januari.