WOZ-waarde bepalend voor meerdere belastingen?

WOZ-waarde is de door de gemeente gehanteerde waarde van een huis. In de wet WOZ staat dat de gemeente jaarlijks de waarde van het onroerend goed in de gemeente moet bepalen. De WOZ-waarde is de economische waarde van het onroerend goed. Deze waarde is te vergelijken met de verkoopwaarde, maar door verschillende factoren wijken deze waarden toch vaak van elkaar af. Op basis van deze waarde, wordt de aanslag onroerende-zaakbelasting vastgesteld. Ook de waterschappen gaan hun belastingheffing op deze waarde baseren. De waardebepaling is vaak een punt van discussie tussen de bewoners en de gemeente. De inwoners van de gemeente hebben de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen, indien ze het niet eens zijn met de hoogte van de waarde.

Verschil tussen de verkoopwaarde en de WOZ waarde

Voor de belastingheffing van een bepaald belastingjaar is de WOZ-waarde van 1 januari van het jaar voorafgaand bepalend. Voor het belastingjaar 2011, wordt dus rekening gehouden met de waarde per 1 januari 2010. Indien de huizenprijzen gezakt zijn in deze periode, moet er toch belasting betaald worden over de hogere waarde van het jaar daarvoor. Aan de andere kant worden waardestijgingen ook niet direct in de bepaling van de belastingheffing meegenomen.

De WOZ-waarde is sterk gestegen

De WOZ-waarde kan sterk afwijken van de waarde één jaar eerder. Dit kan betekenen dat het fout is vastgesteld, maar in veel gevallen is de stijging wel ergens op gebaseerd. Dit kan zijn veroorzaakt door een te lage vaststelling van de eerdere WOZ-waarde, maar de waarde van uw huis kan ook sterk zijn gestegen in één jaar tijd.

Nadere gegevens opvragen over de waardevaststelling

U hebt de mogelijkheid om bij uw gemeente een taxatieverslag op te vragen. Hierin staan een aantal kenmerken vermeld waarop de waardebepaling is gebaseerd. Hierin kunt u onder andere ook de WOZ-waarde aantreffen van vergelijkbare objecten in de gemeente en de kadastrale gegevens van uw bezit. Aan de hand van dit verslag kunt u de waarde indicatief controleren.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Binnen zes weken na dagtekening kunt u bezwaar maken. Dit kunt u doen aan de hand van een bezwaarschrift waarin u aangeeft om welke redenen u niet akkoord bent met de vastgestelde WOZ-waarde. Dit kunt u sturen naar uw gemeente ter attentie van de heffingsambtenaar. In het geval de hoogte van de waarde inderdaad onjuist is vastgesteld, wordt dit gewijzigd. Het waardeverschil moet wel boven een bepaalde marge uitkomt. Hierbij kunt u denken aan een minimaal verschil van 5 procent tussen de oude waarde en de nieuwe waarde. Bij duurdere huizen (boven €200.000) kan het minimale percentage lager zijn.

Welke belastingen worden bepaald door de WOZ-waarde?

De waarde van uw huis volgens de gemeente heeft invloed op de hoogte van de volgende belastingen:
  • OZB (onroerende zaakbelasting)
  • Inkomstenbelasting, namelijk de hoogte van het eigenwoningforfait
  • De heffingen van de waterschappen

Dalende huizenprijzen, dalende WOZ-waarde?

Zodra de huizenprijzen zakken heeft dit ook invloed op de hoogte van de WOZ waarde, maar de verlaging moet nog wel in de waardebepaling worden meegenomen. Op het moment dat de waarde gaat zakken kunt u de waarde niet opnieuw vast laten stellen. Dit gebeurt jaarlijks per 1 januari.
© 2010 - 2023 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen ondanks dalende huizenprijzenEen huis kopen is meer dan een aankoop van een onderdak. Het is namelijk ook een investering met de nodige risico’s. Dal…
Erfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzenErfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzenBij iemands overlijden gaan de bezittingen over op de erfgenamen. Een eigen huis kan een groot deel uitmaken van een nal…
Wat houdt de WOZ-waarde in?De afkorting WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Dit is een waarde-indicatie voor woningen en andere onroere…
Een huis kopen is risico lopenEen huis kopen is een investering met een zekere risico. Waarschijnlijk gaan de prijzen stijgen, maar mogelijk gaan de p…
Financieel advies en vermogensbeheer voor particulierenFinancieel advies en vermogensbeheer voor particulierenOp allerlei gebieden kan er financieel advies verstrekt worden en dat kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de keuze voo…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.