Reacties
Jip Oostervink, 19-09-2013
De huizenmarkt deugt voor geen hout. Waar haalt men toch het idee vandaan, dat huizenprijzen moeten stijgen? Alleen verbouwkosten mogen bij de bouwprijs mogen opgeteld. Verder zou men dagelijks op de bouwprijs moeten afschrijven. De OZB zou dan ook dagelijks proportioneel moeten dalen en men woont steeds goedkoper. Goed voor starters, want woningen worden steeds betaalbaarder. En: er ontstaat geen zeepbel meer! (De oorzaak van alle ellende).Reactie infoteur, 07-10-2020
Beste Jip Oostervink,
Als er inflatie is, is het helemaal niet onlogisch dat huizen in waarde stijgen. Bakstenen en alles worden duurder. De vervangingswaarde zal bij inflatie stijgen. De prijsstijging zal nog wel even doorgaan:
https://financieel.infonu.nl/hypotheek/67349-prognose-hypotheekrente-2020-verwachting.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Robert, 08-05-2013
Beste Zeemeeuw,
Er zullen ongetwijfeld (veel) mensen zijn die graag zouden verhuizen naar een andere woning. Mijn punt is echter dat er genoeg woningen in Nederland zijn voor het aantal huishoudens. De meeste verhuiswensen zouden bevredigd kunnen worden binnen het bestaande aanbod. Dat er veel mensen zijn die het geld niet hebben/niet kunnen lenen om naar een andere woning te verhuizen heeft niet met een tekort aan woningen te maken maar met een tekort aan geld en een tekort aan vertrouwen.Reactie infoteur, 07-10-2020
Beste Robert,
Daar komt nog bij dat er nogal wat woningen door ouderdom of gebrek aan kwaliteit aan vervanging (sloop) toe zijn. Als er niet gebouwd wordt, neemt de woningvoorraad bij onttrekking vanzelf af, wat op enig moment een opwaartse druk op de prijzen zal geven. Zodra het vertrouwen terug is, kan het snel gaan (stilte voor de storm). In 2020 is de woningmarkt booming, wat de hypotheekrente gaat doen, is nog de vraag:
https://financieel.infonu.nl/hypotheek/120435-prognose-hypotheekrente-2021.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Robert van der Gun, 07-05-2013
Hierboven staat dat er in Nederland een woningtekort is. Waarop is deze stelling gebaseerd? Er staan meer woningen, in alle prijsklassen, te koop dan dat er de afgelopen 12 maanden verkocht zijn. De groei van de Nederlandse bevolking is in 2012 het laagst geweest sinds 1871. Er worden overal plannen voor nieuwbouw afgeblazen, ook voor sociale huurwoningen. Er zijn geen (grootschalige) protesten van groepen woningzoekenden die geen of een maatschappelijk onaanvaardbaar dak boven hun hoofd hebben. Dus voor wie/welke groepen moet gebouwd worden?
Met vriendelijke groet,
R. van der GunReactie infoteur, 13-09-2017
Beste Robert van der Gun,
Nogal wat mensen zouden graag willen verhuizen of een eigen huis willen kopen, maar durven dat nog niet aan gegeven de economische crisis. Daardoor is de latente vraag groter dan de werkelijke vraag op de huizenmarkt. Als je huishoudens vraagt wat voor koopwoning ze graag zouden willen kopen, is het meestal een woning met een tuin en niet een appartement drie hoog.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw